Raudonėlis

Nemažai sveikatą stiprinančių vaistažolių tinka ne tik arbatoms, bet ir kaip prieskoniai patiekalams pagardinti: tai raudonėliai, čiobreliai, šalavijai, bazilikai, krapai, melisos, mėtos ir kiti. Turėkime jų virtuvėje po ranka ir nepamirškime vartoti kuo dažniau, nes jų veikliosios medžiagos padeda stiprinti imunitetą, gerina virškinimą, mažina uždegiminius procesus, valo organizmą.

Čiobreliai

Šios maloniai kvepiančios vaistažolės pasižymi dezinfekuojančiomis, raminamosiomis, antioksidacinėmis savybėmis, turi priešuždegiminį ir antimikrobinį poveikį.

Labiausiai tinka salotoms, sriuboms, troškiniams, karštiems patiekalams, patiekalams iš kiaušinių, naminiams padažams ir užpilams pagardinti.

Raudonėliai

Šie rožine spalva žydintys augalai pasižymi antimikrobiniu, priešuždegiminiu, raminamuoju poveikiu, gerina virškinimą, padeda užkietėjus viduriams.

Džiovintų raudonėlių milteliais galima pagardinti kiaušinienę, daržovių sriubas, picą, salotas, padažus, antruosius patiekalus. Šias prieskonines žoleles itin mėgsta italai.

Šalavijai

Šios naudingos vaistažolės iki pirmojo sniego žaliuoja darželiuose. Tai stipraus skonio ir poveikio augalai, į patiekalą tereikia įmesti vieną kitą lapelį. Šalavijaspadeda kovoti su peršalimo ligomis ir gerklės skausmu, valo žarnyną, šalina toksinus ir šlakus, padeda lieknėti, turi antioksidacinių savybių, stiprina imunitetą, padeda gydyti kosulį ir slogą.

Labiausiai tinka keptoms ir troškintoms daržovėms, mėsos ir žuvies patiekalams, naminiams padažams, sriuboms pagardinti.

Bazilikai

Šiuos puikius prieskonius galima naudoti ir džiovintus, ir šviežius. Jie tonizuoja, žadina apetitą, gerina virškinimą, mažina vidurių pūtimą. Peršalus galima skalauti gerklę bazilikų užpilu.

Tinka salotoms, sūriui, sriuboms, padažams, žuvies ir mėsos patiekalams, gėrimams, paštetams pagardinti. Bazilikų galima dėti raugiant pomidorus, agurkus, aguročius, grybus.

Kmynai

Kmynai gerina virškinimą, nes skatina virškinamojo trakto sekreciją, gerina apetitą, stiprina žarnyno peristaltiką, mažina rūgimo, puvimo procesus ir dujų kaupimąsi žarnyne.

Šių prieskonių dedama ruošiant daugelį patiekalų: jais gardinama mėsa, varškė, sūriai, daržovių salotos, virtos bulvės. Šie prieskoniai nepakeičiami raugiant kopūstus, grybus, burokėlius, girą, kepant duoną.

Melisos

Melisos gydo skrandžio ir žarnyno sutrikimus, mažina dujų kaupimąsi. Jos turi raminamąjį poveikį, todėl padeda užmigti. Melisų nuoviru tinka skalauti paraudusias dantenas.

Melisų lapais gardinamos salotos, žuvies, ypač karpio, grybų, kiaulienos, veršienos, paukštienos patiekalai, jų dedama į varškę, kiaušinienę, sriubas.

Mėtos

Visų rūšių mėtos gerina virškinimą, skatina tulžies išsiskyrimą, ramina. Mėtas tinka vartoti kartu su melisomis – jos paryškina, sustiprina vienos kitų skonį.

Mėtos tinka ne tik arbatai, girai, bet ir mėsos patiekalams gardinti, jomis aromatizuojami sūriai.

Česnakai

Juos galima vadinti prieskonių karaliais. Profilaktiškai nuo peršalimo reikėtų kasdien suvalgyti po vieną dvi česnako skilteles. Česnakai didina organizmo atsparumą gripo virusams, mažina kraujospūdį, gerina širdies darbą, mažina puvimo ir rūgimo procesus žarnyne, padeda geriau pasisavinti maistą. Tinka sergantiesiems cukralige, apsinuodijus švinu bei kaip priemonė nuo kirminų – spalinių ir askaridžių.

Česnakus galima valgyti šviežius, trintus arba smulkiai pjaustytus prie riebios mėsos, žuvies, dėti į salotas.

 

Parengė Valda Dagilė