Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
2018 m. deklaruoti žemės ūkio naudmenas bus paprasčiau

Žemės ūkio ministerijoje spalio 24 d. socialiniams partneriams (Lietuvos ūkininkų sąjungos, Lietuvos grūdų augintojų asociacijos, Žemės ūkio bendrovių asociacijos, ūkininkų ir valdžios atstovams) pristatyti ir aptarti numatomi žemės ūkio naudmenų deklaravimo taisyklių pakeitimai nuo 2018 m. Po diskusijų  dėl žemės ūkio naudmenų deklaravimo taisyklių pakeitimo projekto gautas socialinių partnerių pritarimas. 

Pristatant taisyklių pakeitimus daug dėmesio buvo skirta priemonėms, kurios dar labiau ribotų  vadinamųjų „sofos“ ūkininkų veiklą. Siekiant, kad parama pasinaudotų tik tie, kurie patys dirba deklaruojamus plotus, dar atidžiau bus kontroliuojami pareiškėjų žemės ūkio veiklos vykdymo įrodymo dokumentai bei jų pateikimo tvarka.

Ypatingas dėmesys projekte atkreipiamas į stambesniųjų pareiškėjų, deklaruojančių nuo 30  ha (riba pasirinkta atlikus rizikingiausių  pareiškėjų analizę), galimai nevykdančių realios žemės ūkio gamybos veiklos, kontrolę. Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) paprašius, nepakaks parodyti sąskaitos faktūros ir kvito – reikės pateikti ir pinigų mokėjimo per bankus ar kitas kredito įstaigas įrodymus.

Diskusijos metu sutarta nustatyti aiškius kriterijus, kuriais remiantis NMA turi tikrinti, ar žemę dirba jo savininkas. Šis klausimas artimiausiu metu bus aptartas su NMA.

Siekiant, kad susietoji parama būtų mokama tikslingai, įvedami maksimalūs sodų ir uogynų tarpueilių pločiai bei patikslinami maksimalūs kraštinių eilių bei galulaukių tarpai nuo sodo ribos, o skaičiuojant laikomus gyvulius dėl pievų nuganymo reikalavimo įvykdymo, bus įtraukiami ir valdoje registruotų šeimos narių laikomi gyvuliai.

Tiesioginių išmokų taisyklėse nebelieka pievos priežiūrų žurnalų, taikytų KPP priemonėms įgyvendinti.

Numatomas ir sankcijų už laiku nepateiktus (pateiktus su vėlavimu) dokumentus švelnesnis traktavimas tais atvejais, kai jaunasis ūkininkas yra juridinis asmuo, kai susietoji parama skiriama už sertifikuotos javų sėklos naudojimą, cukrinius runkelius, kai galimas valdos skaldymas, kai deklaruoja naujas pareiškėjas ar deklaruojamas 2 metus niekieno nedeklaruotas plotas.  Jei anksčiau parama nebūdavo mokama, tai 2018 m. bus taikomas išmokų mažinimas už pavėluotą dieną – lygiai taip pat, kaip yra daroma vėluojant pateikti paraiškas (bet ne daugiau kaip 25 dienas).

Numatomi keitimai paraiškose: atsižvelgiant į identifikuotą rinkos poreikį hibridinių javų sėklai, hibridiniai javai bus identifikuojami per požymį, o ne per kodą – tai atsispindi Naudmenų klasifikatoriuje.

Pokyčių laukia ir žalinimas

Lietuva, kaip ir daugelis kitų šalių, šiuo metu nekantriai laukia Europos Komisijos (EK) detalaus išaiškinimo dėl augalų apsaugos produktų (AAP) draudimo žalinimo plotuose. Šiuo metu jau yra aišku, kad naudoti AAP negalima nuo to momento, kai augalai (pvz., žirniai) jau yra pasėti į dirvą, o iš gretimų laukų „užpūsti“ AAP nebus laikomi pažeidimu.

Tad pokyčiai laukia ir įgyvendinant Europos Komisijos (EK) įtvirtintą draudimą naudoti augalų apsaugos produktus žalinimo (EASV) plotuose.

Suteikiant pareiškėjams daugiau galimybių atitikti EASV reikalavimus, posėlio pasėjimas gali būti ankstesnis, o įsėlis – išlaikomas trumpiau.

Pridėtas naujas įsipareigojimas pareiškėjui nenaudoti augalų apsaugos produktų azotą kaupiančių augalų plotuose nuo sėjos iki derliaus nuėmimo, posėlio, įsėlio išlaikymo laikotarpiu; trumpiau nei iki spalio 15 d., jeigu posėlis pasėtas anksčiau (informuojama NMA) arba po įsėlio – žieminiai augalai. Taip pat draudžiama žalinimo plotuose naudoti AAP pūdymo atvejais – iki liepos 31 d.

Kad deklaruoti būtų dar paprasčiau

Be minėtų taisyklių pakeitimų, yra planuojama daug supaprastinimų deklaravimo metu, kurie tiesiogiai taisyklėse neatsispindi, pavyzdžiui, bus daug spartesnis (automatizuotas) sertifikuotos javų sėklos susietajai paramai įvedimas. Siekiant spartesnio paraiškų pateikimo, įkraunami kiek įmanoma išsamesni praeitų metų paraiškų duomenys (deklaruotos kultūros, požymiai ir t. t.). Kad būtų kuo mažiau klaidų, pasitaikančių deklaravimo metu, pareiškėjui automatiškai priskiriami jam potencialiai tinkantys požymiai.

Bus paprastesnis ir bendradarbiavimas su NMA. Jai paprašius pateikti žemės valdymo dokumentus, užteks nuorodų į Registrų centro išrašus. Pareiškėjai pageidavimus gauti papildomos informacijos galės teikti ir per savivaldybių žemės ūkio skyrius.

Patvirtinusi naudmenų deklaravimo taisykles (iki š. m. gruodžio 1 d.), ŽŪM išleis informacinį lankstinuką, kuriame bus aiškiai ir konkrečiai parašyta, ką ir kada turi atlikti ūkininkas, kad klaidų ir neatitikimų rizika dar labiau sumažėtų.

Rekomenduojami video