Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaina neatšaldo smaližių noro atsivėsinti natūraliai

Vasarą, ypač kai ji pasitaiko tokia kaip šiemet, ledai tirpte tirpsta atsigaivinti bandančių mažųjų ir didžiųjų burnose. Šaltųjų desertų mėgėjai neatsispiria įvairių gamybos būdų, skonių ir spalvų ledų pagundai. Jų pasirinkimas rinkoje – itin didelis. Pastebima, kad pastaruoju metu vartotojai vis didesnį dėmesį skiria kokybei, todėl neatsitiktinai renkasi natūralius, naminius ledus, gaminamus smulkiųjų verslininkų, nors jų kaina ir kelis kartus didesnė nei gaminamų didžiųjų pieno bendrovių.

Karščiai augina pelną

Šokolado gamybos įmonėje „AJ šokoladas“ buvo atrasta vietos ir naminiams ledams. Šios įmonės savininkas Algimantas Jablonskas sakė, kad mintis gaminti šaltąjį desertą jam kilo prieš septynerius metus, kai šiltuoju sezonu sumažėjo šokolado pardavimas.

„Tuo metu jau veikė kelios mano šokoladinės Vilniuje ir Trakuose. Reikėjo kažką sugalvoti, kad išgyventume. Kadangi raudonu diplomu esu baigęs pieno technologijos studijas, gimė mintis pradėti gaminti naminius ledus“, – pasakojo A.Jablonskas.

Pašnekovas teigė, kad ledus „AJ šokoladas“ gamina ištisus metus, tačiau didžiausią paklausą jie turi vasarą. Šiltuoju sezonu šaltųjų skanėstų parduodama – 95 proc., šaltuoju – vos 5 proc. Įmonėje gaminama 16 skonių naminių ledų: su šokoladu, pistacijomis, mangais, mėlynėmis, juodaisiais serbentais ir kt. Jie parduodami vafliniuose indeliuose, atsivežtuose iš Švedijos. Vienos porcijos kaina – 2 eurai.

Pasak verslininko, ledų pardavimas ypač išauga per karščius. Tuomet per dieną iš vieno ledų šaldytuvo gaunama daugiau pelno nei iš kavinės, kurioje prekiaujama alkoholiu, kava, šokoladu ir tortais. „Ypač daug ledų parduodama sostinės Pilies gatvėje, kurioje lankosi daug svečių iš užsienio. Tokios pačios ledų porcijos užsienyje kainuoja du kartus brangiau“, – pabrėžė pašnekovas ir pridūrė, kad mūsų šalies gyventojai taip pat dosniai atveria pinigines skaniems šaltiesiems desertams. Vadinasi, aukštos šių produktų kainos jų nebaugina.

D.Ėmužytė: „Daug vaikų ir žmonių yra alergiški karvės pienui. Todėl ir gimė idėja gaminti ledus iš ožkų pieno.“

Ledai su bazilikais

Gaminti ledus iš ožkų pieno pradėjusi ekologinio ūkio šeimininkė Dalia Ėmužytė sakė, kad jų kol kas skanauja tik svečiai, užsukę į ūkį. Vartotojai yra įpratę prie saldžių ledų, todėl ūkyje jie vaišinami ledais su medumi ir uogomis. Tai – įprastiniai, saldūs skoniai. Tačiau vasarą, kai karšta, ūkio šeimininkė nori svečius palepinti neįprastų skonių ledais: su bazilikais ar kitais prieskoniais, kiaulpienių žiedais.

„Mes dar tik eksperimentuojame, nes nesu patenkinta tuo, ką gaminame. Norime pagaminti ledų su aitriosiomis paprikomis ir kitais ingredientais. Todėl dar turime padirbėti“, – teigė ūkininkė.

Pasak D.Ėmužytės, ledų iš ožkų pieno gamybos technologija yra brangi. Kad neišaugtų šių šaltųjų gardumynų savikaina, jais planuojama prekiauti tik ūkyje. „Daug vaikų ir suaugusių žmonių yra alergiški karvės pienui. Todėl ir gimė idėja gaminti ledus iš ožkų pieno“, – prasitarė ekologinio ožkų ūkio savininkė.

Moteris tikino norinti pagaminti ypatingus ledus, kad vaikai ir suaugusieji jų paragavę atrastų būtent savo išsvajotą ar mėgstamą skonį. Jos teigimu, artimiausiu metu ledų gamyba ūkyje pradės veikti visu tempu. „Tie žmonės, kurie ledus gamina namudiniu būdu, turi fantazijos. Jie gali pateikti rinkai neįprastų skonių. Beje, tik pateikę produktą, galime įsitikinti, kas yra paklausu ir patrauklu vartotojams“, – sakė ūkininkė.

Gardžiuojasi ir pats

Nerijus Liolys iš Rokiškio rajono ledus pradėjo gaminti prieš 25 metus. Šį pasirinkimą, pasak vyro, lėmė daugybė veiksnių ir aplinkybių. „Ledų gamyba – idėjinis kūrybinis darbas.To ėmiausi ne dėl uždarbio, tačiau laikui bėgant ši veikla tapo pragyvenimo šaltiniu“, – teigė Nerijus.

Verslininkas pasakojo, kad studijuodamas pieno pramonę jau trečiame kurse sugalvojo gaminti ledus. Todėl gilinosi į šią sritį, ieškojo įrangos. Tuo laiku, kai N.Liolys pradėjo plėtoti šią veiklą, visoje maisto pramonėje buvo naudojam daug sintetinių priedų. Vyrui tai nepatiko, tad jis ieškojo būdų ir atrado, kaip išgauti natūralų, kokybišką produktą, kuris būtų mėgstamas pirkėjų.

„Kol tokius ledus sukūriau, reikėjo ir pačiam išaugti, subręsti ir suvokti, kad klientams tieksime tik tikrus, natūralius produktus, kuriuos ir patys mielai valgysime“, – aiškino ledų gamintojas ir maisto technologas.

Pasak N.Liolio, tuo metu konkurencijos nebuvo, apyvarta buvo gera, o žmonių susidomėjimas ledais taip pat didžiulis.

Madingi –veganiški ledai

N.Liolys teigė pieną ledų gamybai imantis iš vieno Rokiškio rajono ūkininko. „Siekdami pagaminti visavertį maistą, naudojame pirminės ir žemos temperatūros pasterizacijos pieną, kuriame išsaugomi visi baltymai, riebalai ir vitaminai. Uogos ir vaisių tyrės – nepasterizuotos, šaldytos“, – gamybos procesus atskleidė vyras.

Anot N.Liolio, ledų rinka šiuo metu yra prisotinta, o šių gaivinančių desertų pasirinkimas – gausus. Todėl norint būti pastebėtam, klientui būtina pasiūlyti išskirtinį produktą.

Nerijaus ledams suteiktas Kulinarijos paveldo fondo sertifikatas. „Tie, kurie mūsų produkciją žino, ją mėgsta ir jos laukia“, – džiaugėsi gamintojas, vartotojams tiekiantis apie 50–70 rūšių ledų.

Pasak pašnekovo, kiekvienais metais klientams pasiūloma naujovių. Šiemet asortimente atsirado veganiškų, bepienių ledų, prie kurių gamybos buvo dirbama trejus metus. „Veganiški ledai yra gaminami iš kokosų pieno. Jie labai populiarūs. Veganiškų ledų, kurių gaminama 15 rūšių, žmonės ieško ir greitai juos išperka. Smagu, kad tarp mūsų ir vartotojų vyrauja abipusis, glaudus ryšis. Vadinasi, ne veltui dirbame“, – džiaugėsi ledų gamintojas.

Prekiauja ištisus metus

Pasak N.Liolio, nors ledai turi paklausą, gamybos apimčių jis neketina didinti. Vyras atsirenka ir užsakovus, su kuriais bendradarbiauja. Kai kurios parduotuvėlės, norinčios prekiauti Nerijaus ledais, jų laukia ne vienerius metus. Daugiausia ledų parduodama sostinėje, jų galima rasti Anykščiuose, Marijampolėje, Kernavėje ir kt. „Iš pradžių parduotuvėlėse vykdydavome tik sezonišką prekybą. Pernai ledais pradėjome prekiauti ištisus metus. Tiekiame ir fasuotus ledus“, – sakė verslininkas.

Nerijaus ledų porcijos, siekiančios 110–120 g, kainuoja 2–3,5 euro. Kaina, pasak N.Liolio, priklauso nuo pardavėjų. Brangiausiai kainuoja veganiški ledai, kurie yra gaminami su kedrinėmis pinijomis, kanapių sėklomis ir kt.

Aukštuomenės desertas

VšĮ Kulinarijos paveldo fondo vadovė Birutė Imbrasienė sakė, kad neserijiniai ledai, išlaikantys tradicinę technologiją, mėgstami vartotojų, nes yra natūralūs ir labai skanūs. „Kai atradome ledų gamintoją N.Liolį, paprašėme jo šventėje pristatyti savo produkciją. Nors tuo metu buvo vėlyvas ir šaltas ruduo, šalia ledų, pagamintų pagal tradicinę ledų gamybos technologiją, nusidriekė didžiulė eilė. Net garbaus amžiaus žmonės neatsispyrė šiems skanumynams. Jie teigė, kad tokių ledų buvo valgę tik vaikystėje“, – sakė B.Imbrasienė.

VšĮ Kulinarijos paveldo fondo vadovė priminė, kad ledai – nuo seno mėgstamas desertas, jiems neatsispirdavo aukštuomenė. Jau XIX a. beveik kiekviename Lietuvos dvare būdavo įrengtos ledaunės. Tai – didelės, šaltos patalpos, kuriose buvo laikomi ledo luitai. „Pavasarį, kai ant vandens telkinius dengiančio ledo paviršiaus atsirasdavo vanduo, ledas būdavo pjaustomas pjūklais. Dideli keturkampiai gabalai būdavo apklojami pjuvenomis ir laikomi ledaunėse. Ledas buvo naudojamas ne tik įvairiems produktams šaldyti, bet ir ledams gaminti“, – teigė pašnekovė.

Pasigaminkite patys

B.Imbrasienė puikiai mena savo vaikystę, kai iš ledo gabalų būdavo gaminami skanūs ledai. „Susmulkintus ledus sudėdavo į du dubenėlius. Į vieną iš jų, metalinį, kuriame būdavo gaminami ledai, pildavo riebų pieną arba grietinėlę ir lėtai sukdavo masę šaukštu“, – pasakojo moteris, kurios atmintyje iki šiol išlikęs šviežio pieno, naudoto ledų gamybai, kvapas – jis kvepėdavo dobilais. VšĮ Kulinarijos paveldo fondo vadovė pabėžė, kad pagrindinis ledų gaminimo principas – sukimas ir šaldymas. Šiems šaltiesiems skanėstams paskaninti buvo naudojamos įvairios uogos – žemuogės, mėlynės, avietės, serbentai, agrastai, vyšnios – bei vaisiai.

„Valstiečių laikraščio“ skaitytojams ji patarė patiems pasigaminti ledų. Svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti. „Ledų gamybai ledukų galima pasiruošti šaldiklyje. Norint, kad ledai būtų skystesni į juos vertėtų įpilti sulčių. Greitesniam valgymui skirtus ledus rekomenduočiau supilstyti į formeles, ilgesniam laikymui – į dėžutes. Šaltąjį desertą geriausiai laikyti šaldiklyje“, – pasakojo B.Imbrasienė ir išdavė pagrindinę ledų gamybos taisyklę – juos reikia sukti, o ne plakti.

 

Rekomenduojami video