Redakcijos archyvo nuotr.

Vasariui persiritus į antrą pusę, metas sėti ankstyvąsias ilgos vegetacijos daržoves.

Sėja

Agronomė Evelina Tumaitienė sako, kad paprikų, baklažanų ar pomidorų vegetacija ilga, todėl šias šilumamėges daržoves reikia sėti anksčiau. „Pomidorai sudygsta maždaug po savaitės, o paprikos – po dviejų. Dygimas paankstės, jei sėklos bus brinkinamos. Daigai išauga per 60–70 dienų. Jei norima vėlyvesnio pomidorų derliaus, juos rekomenduojama sėti keletą kartų“, – aiškina pašnekovė.

Vasario viduryje, pabaigoje ar kovo pradžioje ji pataria sėti vidutinio ankstyvumo ar vidutinio vėlyvumo veislių pomidorus, kurie auginami stikliniuose ar storesne polietileno plėvele dengtuose šildomuose šiltnamiuose. Jei pomidorai augs visai nešildomuose plėvele dengtuose šiltnamiuose, sėti juos reikia vėliau – antrojoje kovo pusėje. Vėliausiai pomidorus galima sėti balandžio pradžioje. Saldžiąsias paprikas reikia sėti iki pirmojo kovo dešimtadienio.

„Sėklos sėjamos į kambario temperatūros kompostą ar specialiai daigams skirtą pirktą substratą. Vieni naudoja dėžutes, kiti renkasi presuotų durpių tabletes. Jos patogios, nes vėliau daigus, nepažeidžiant šaknų, galima perkelti į didesnius indus. Į nedideles dėžutes pasėtos šiltnaminės daržovės neužima daug vietos, tačiau sudygsta tankiai, todėl daigeliai, konkuruodami vieni su kitais, labai greitai ima tįsti, – pasakoja agronomė. – Kol sudygs pasėtų pomidorų, paprikų, baklažanų daigai, dėžutes reikia laikyti labai šiltai – 20–30 laipsnių temperatūroje, o pomidorus truputį vėsiau – 20–25 laipsnių temperatūroje. Iš pradžių sėklas galima pridengti plėvele, kuri nuimama joms sudygus. Tinkamos sąlygos daigams auginti yra specialiose daigyklose, kurių galima įsigyti visose sodininkams skirtose parduotuvėse.“

Reguliuojama temperatūra

Prasikalusius daigelius, pasak E.Tumaitienės, naudinga 5–7 dienas palaikyti vėsiau (dieną – 13–16, naktį – 8–10 laipsnių temperatūroje). Vėsesnėje patalpoje prstabdomas jų augimas, sustiprėja šaknys, daigai užsigrūdina. Vėliau juos galima laikyti šiltesnėje patalpoje. Rekomenduojama temperatūra dieną – 20–22 laipsniai, naktį – 15–17 laipsnių. Kai dideli dienos ir nakties temperatūros skirtumai, greičiau auga vegetatyvinė daigų masė, vėliau formuojasi žiedai. „Auginantieji daigus kambariuose ant palangių temperatūrą gali reguliuoti tik praverdami langus. Tačiau tai darydami turi pasirūpinti, kad augalams nepakenktų skersvėjis, nes tada, kaip ir bet kuris kitas gyvas organizmas, jie gali susirgti“, – perspėja pašnekovė.

Pomidorų, baklažanų daigai pikiuojami, kai išauga pirmieji tikrieji lapeliai, o saldžiųjų paprikų – kai išauga du tikrieji lapeliai. Agronomė pataria nepavėluoti, nes iš peraugusių daigelių neužauga kokybiški augalai. „Dėžutėse sudygusius daigelius iš vakaro reikia palaistyti. Persodinant atrenkami didžiausi, stipriausi daigai, jie atsargiai išimami iš dėžučių. 1/3 šaknelių nugnybiama, kad geriau vystytųsi smulkios šaknelės. Daigai sodinami į pagaliuku padarytas duobutes, prie šaknų atsargiai prispaudžiama žemė. Pikuojant tarp augalų paliekama 8–10 cm, tarp eilučių – 10–12 cm. Augalus galima iškart sodinti į vazonėlius, kuriuose jie augs, kol bus pasodinti į nuolatinę augimo vietą šiltnamyje.

Būtina patręšti

„Pomidorų daigai sodinami giliau, nei augo dėžutėje, durpių tabletėse ar daigykloje, paprikos sodinamos tokiame pačiame gylyje, kaip augo. Jos, kaip ir baklažanai, nemėgsta būti persodinamos, nes jų šaknys jautrios šaknis, todėl šias daržoves geriau sėti po vieną ar po dvi sėklas į durpių puodelius arba durpių tabletes“, – pataria specialistė. Augalams išdygus ir ūgtelėjus reikia kartkartėmis papildomai užberti žemių. Pirmosiomis dienomis po pikavimo augalai laikomi žemesnėje temperatūroje. Saulėtomis dienomis būtina reguliuoti patalpos oro temperatūrą, nes daigai, gaudami daug šviesos ir šilumos, ima tįsti. Laistoma rytais ir tik šiltu vandeniu.

„Specialiai daigams auginti paruoštuose durpių substratuose maisto medžiagų daigams augti pakanka. Jei vis dėlto jie silpnai auga, po 8–10 dienų ne prošal būtų patręšti kompleksinėmis trąšomis“, – sako E.Tumaitienė.

Iš anksto, anot specialistės, reikia pasirūpinti salierų, porų, kopūstų daigais. Nepatartina šių daržovių sėti lauke, nes jie dygsta lėtai, o šakniavaisiai auga apie 200 dienų. Todėl daigams salierus sėti reikia vasario viduryje, porus, ankstyvuosius ir žiedinius kopūstus – keliomis dienomis vėliau. „Salierų sėklas prieš sėją pravartu perlieti karštu 40–50 laipsnių vandeniu, kad būtų nuplautas dygimą stabdantis eterinis aliejus. Optimali temperatūra salierams dygti – 18–25 laipsnių šilumos. Pirmąsias kelias dienas po sudygimo augalai laikomi kiek žemesnėje temperatūroje, kad daigai sutvirtėtų“, – pataria agronomė ir primena, kad visų daigais auginamų augalų sėklas galima grūdinti. Prieš sėją jos kelias dienas laikomos šaldytuve. O kad geriau dygtų, jas galima palaikyti vandenyje, į kurį įpilta alavijo sulčių, veikiančių kaip biostimuliatorius.

 

Elena Matiukaitė