B.L.Vošteris iš hektaro gauna 1–1,5 tonos sėklų, iš 100 kilogramų prispaudžia per 35 kilogramus sėmenų aliejaus. Autorės nuotr.

Statistikos duomenys byloja, kad pastaraisiais metais sėmeninių linų augintojų skaičius išaugo, bet deklaruojamų kultūrų plotai sumažėjo. Sėmenų aliejaus rinka užpildyta, todėl naujiems gamintojams gana sudėtinga įsitvirtinti rinkoje, o senbuviams tenka dar glaudžiau bendradarbiauti su vartotojais.

Kokybiška žaliava

Mindaugo ir Ievos Smilgių šeimos ūkyje, esančiame Marijampolės rajone, spaudžiamas sėmenų aliejus vartotojams gerai žinomas, nes ūkininkai šia veikla užsiima aštuntus metus. Sėmeniniams linams ūkyje skiriama nuo trijų iki šešių hektarų. Vyras teigė šią kultūrą ėmęs auginti dėl kokybiškos žaliavos. „Kai linus pats pasėji ir išaugini, o vėliau – išdžiovini sėklas, gali garantuoti, kad produkcija kokybiška. Tuomet ir klientai ją vertina, ir mums patiems yra smagiau“, – pabrėžė ūkio šeimininkas.

Dėl savo gydomųjų savybių vertinamas sėmenų aliejus ūkyje spaudžiamas dieną prieš jį parduodant, todėl vartotojams visada patiekiamas itin šviežias. Tačiau M.Smilgys teigė, kad šiam vertingam produktui sunku konkuruoti rinkoje su aliejumi, kuris spaudžiamas iš sėmenų, atvežtų iš kitų šalių. Anot pašnekovo, prieš trejus metus Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai, vykdydami stebėsenos programą, ištyrė kelių gamintojų šalto spaudimo linų sėmenų aliejų ir nustatė, kad jis užterštas chemikalais. Buvo išaiškinta, kad šių partijų aliejui spausti buvo panaudoti linų sėmenys iš Ukrainos.

Pasak ūkininko, pastaraisiais metais konkurencija aliejaus rinkoje padidėjo, o paklausa tarp vartotojų išliko ta pati. „Sėmenų aliejaus rinka šiuo metu yra pakankamai prisotinta, todėl naujiems augintojams, spaudžiantiems aliejų, sudėtinga realizuoti savo produkciją“, – pabrėžė M.Smilgys ir pridūrė, kad jų klientų ratą sudaro 80 proc. nuolatinių pirkėjų. Savo produkciją Smilgiai parduoda ūkininkų turgeliuose, internetu ir tiesiai iš ūkio. Pasak pašnekovo, pastaroji prekyba nėra populiari – klientai neįpratę atvažiuoti tiesiai į ūkį apsipirkti.

Pastaraisiais metais sėmeninių linų augintojų skaičius išaugo, o deklaruojami šios kultūros plotai – sumažėjo.  Autorės nuotr.

Pastaraisiais metais sėmeninių linų augintojų skaičius išaugo, o deklaruojami šios kultūros plotai – sumažėjo. Autorės nuotr.

Populiarina linus

Bronislovas Liubomiras Vošteris linus myli visą gyvenimą. Šią kultūrą jis augina ir puoselėja ne vieną dešimtmetį. Širvintų rajono ūkininko laukuose buvo auginama net iki 70 hektarų sėmeninių linų. Pastaraisiais metais jų plotai sumažėjo. Praėjusiais metais B.L.Vošteris augino 26, šiais metais – 17 hektarų sėmeninių linų. „Žmonėms didelę įtaką daro reklama, gražūs buteliukai ir etiketės. Todėl jie dažnai perka bevertį ir brangų aliejų, o sėmenų aliejaus naudos nesugeba įvertinti. Juk šis produktas gali sumažinti žmonių sergamumą ir pagerinti maisto kokybę“, – tvirtino B.L.Vošteris.

Į devintą dešimtį įžengęs vyras patikino, kad iš linų sėmenų spaudžiamas aliejus padėjo susitvarkyti sveikatą ir atsisakyti vaistų. Siekdamas populiarinti linų sėmenis ir aliejų, dar vadinamą skystuoju Lietuvos auksu, B.L.Vošteris savo ūkyje rengia edukacines pamokėles, įspūdingas šventes, kurių metu pateikia daug vertingos informacijos apie šiuos augalus.

Ūkininkas Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos institute atliko tam tikrų produktų tyrimus, kurie patvirtino, kad sėmenų aliejus yra tikras vaistas. „Savo produkciją parduodu ūkininkų turgeliuose, žmonės atvyksta ir į ūkį. Tie, kurie yra sąmoningi ir rūpinasi sveikata, sėmenų aliejų vartoja nuolat ir patenkinti jo poveikiu“, – sakė Širvintų rajono ūkininkas. B.L.Vošteris iš hektaro gauna 1–1,5 tonos sėklų, iš 100 kkilogramų sėmenų prispaudžia per 35 kilogramus aliejaus.

Siekdamas populiarinti linų sėmenys bei aliejų, B.L.Vošteris savo ūkyje rengia edukacines pamokėles, įspūdingas šventes, kurių metu pateikia daug vertingos informacijos apie šiuos augalus.  Autorės nuotr.

Siekdamas populiarinti linų sėmenys bei aliejų, B.L.Vošteris savo ūkyje rengia edukacines pamokėles, įspūdingas šventes, kurių metu pateikia daug vertingos informacijos apie šiuos augalus. Autorės nuotr.

Spaudžia aliejų

Ukmergės rajono ekologinio ūkio šeimininkas Rimantas Valeika sėmeninių linų neaugina, tačiau aliejų spaudžia. „Linų sėmenų nusiperku iš B.L.Vošterio. Ateityje ir pats planuoju auginti šią kultūrą“, – prisipažino R.Valeika. Ūkininkas teigė, kad aliejaus išspaudžia nedidelį kiekį, todėl juo aprūpina tik siaurą vartotojų ratą. Jo manymu, šis aliejus turi paklausą, nes jo kaina, palyginti su kanapių aliejumi, yra perpus mažesnė.

Sėmeninius linus Rokiškio rajone auginęs Alis Vėjelis džiaugiasi, kad jo darbus tęsia vaikai. Šią kultūrą dabar augina jo dukra. „Iš sėmeninių linų ir pluoštinių kanapių spaudžiau aliejų ir jį gėriau. Jis sustiprino sveikatą, padėjo išvengti sąnarių keitimo operacijų“, – tvirtino vyras, kuris Rokiškio rajone gerai žinomas ir kaip sporto aistruolis, pelnęs aukščiausius apdovanojimus šalies, Europos, Rusijos ir Ukrainos veteranų svarsčių kilnojimo čempionatuose. Pasak A.Vėjelio, kokybišku ūkyje spaustu aliejumi dažniausiai aprūpina pažįstamus žmones, vartoja ir saviems poreikiams. Kadangi sėmenų aliejus linkęs greitai apkarsti, daug jo ir nespaudžia.

Pataria specialistai

VMVT specialistų teigimu, kuo geriau sėmenų aliejus spaudimo eigoje apsaugomas nuo žalingo šviesos, deguonies ar temperatūros poveikio, tuo daugiau vertingų nepakeičiamų riebalų rūgščių (omega 6, omega 3) jame randama, ypač pirmosiomis dienomis. Nusipirkus sėmenų aliejaus, rekomenduojama jį pradėti vartoti maistui nedelsiant, kol produkte esančių veikliųjų medžiagų koncentracija yra didžiausia. Ilgiau laikant netinkamomis sąlygomis (išpilstytą ne į tamsaus stiklo butelius arba laikomą saulėtoje ar šiltoje vietoje), sėmenų aliejaus mitybinė vertė sparčiai mažėja. Atidarytą sėmenų aliejaus pakuotę rekomenduojama laikyti šaldytuve ir suvartoti per 2–5 savaites. Vertingos veikliosios sėmenų aliejaus medžiagos sparčiai nyksta kepant (pasiekus vos 40°C), todėl jis visiškai netinka kepti, nes dėl ypač greitos oksidacijos apkarsta. Teigiama, kad aliejaus savybes, kokybę ir maistinę vertę lemia riebalų rūgščių kiekis, sudėtis ir jų tarpusavio santykis. Sėmenų aliejaus aukštą mitybinę ir biologinę vertę užtikrina gyvybiškai svarbios polinesočiosios riebalų rūgštys. Jų žmogaus organizmas negali pats pasigaminti ir būtinai privalo gauti su maistu. Be gyvybiškai svarbių medžiagų, sėmenų aliejuje randama riebaluose tirpstančių vitaminų A, E, K, D, B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų – kalio, magnio, cinko, lecitino, dietinių skaidulų, fermentų, fitoestrogenų.

Oficialiosios statistikos portalo duomenimis, 2013 metais buvo registruoti 36 linų augintojų ūkiai, vidutiniškai viename ūkyje buvo auginama 7,1 hektaro linų. 2016 metais linų augintojų pagausėjo: buvo registruoti 63 ūkiai, tačiau auginamų kultūrų plotai sumažėjo – vienam ūkiui vidutiniškai atiteko 3,6 hektaro linų.

Mėgstamiausias augalas

Vaiva Budraitytė, astrologė

Linų sėmenis ir aliejų pradėjau vartoti tuomet, kai susipažinau su Širvintų rajone ūkininkaujančio B.L.Vošterio šeima. Šiuo metu esu šių augalų gerbėja, jie yra mano mėgstamiausi. Linų sėmenys ir aliejus teikia didelę naudą sveikatai ir grožiui. Jie pagerina virškinimą, sumažina širdies ligų, diabeto ir kitų ligų riziką, cholesterolio kiekį. Linų sėmenis ypač lengva įtraukti į mitybos racioną. Pats populiariausias ir sveikiausias linų sėmenų apdirbimo būdas – malimas.