Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Veiksniai, lemiantys pieno kokybę (V)

Automatizuotas melžimas, kitaip – melžimo robotas, šiandien yra pats aukščiausias inovacinis techninis sprendimas, kurį įgyvendina dauguma ūkininkų visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje. Naujos automatizuotos melžimo sistemos palengvina melžiamų karvių bandų valdymą ir leidžia ūkininkams, žemės ūkio bendrovėms didinti pelną.

Automatizuotas melžimas

Melžimo robote gali būti nuo 2 iki 5 boksų. Įrenginyje yra varteliai, pro kuriuos įėjusi karvė identifikuojama roboto pagal daviklį, pritvirtintą jai ant kaklo. Veikiant šiai sistemai, užtikrinama optimali pieno kokybė, nes melžimo robotai geba nustatyti pieno kokybę pagal pieno elektrinį laidumą ir daug somatinių ląstelių turintį pieną atskirti. Visą informaciją apie melžiamas karves, pieno kiekį ir kokybę robotas surenka į valdymo programą.

Robotų plovimo sistema užtikrina, kad prieš melžiant visi karvių speniai būtų tinkamai nuvalyti. Plaunant taip pat numelžiamos pirmosios pieno čiurkšlės, o nuplauti speniai nusausinami oru. Kadangi pienas, neatitinkantis reikalavimų, yra automatiškai atskiriamas ir nepatenka į bendrą talpyklą su kokybišku pienu, tokiu pat būdu atskiriamos ir krekenos. Skaičiuojama, kad melžimo robotai ūkiams atsiperka per 7–10 metų.

12 auksinių taisyklių

Šių melžimo taisyklių privalo laikytis kiekviena (-as) melžėja (-as).

  1. Reguliariai tikrinkite tešmens sveikatos būklę:

  • visuomet mūvėkite vienkartines pirštines ir pasirūpinkite, kad jos visada būtų švarios;
  • reguliariai tikrinkite tešmens sveikatos būklę;
  • pirmiausia patikrinkite pirmaveršes, neseniai apsiveršiavusias ir prieš 1–2 savaites apsiveršiavusias karves (naudokite Kalifornijos mastito testą (CMT) ir kitus specialius reagentus somatinių ląstelių skaičiui ar mastitui nustatyti);
  • reguliariai tikrinkite primelžto pieno kokybę;
  • registruokite kiekvienos karvės ir jos tešmens ketvirčių sveikatos būklę;
  • karvių, kurias įtariate sergant, pieną visuomet laikykite atskirai.

  1. Laikykitės tinkamos melžimo veiksmų tvarkos:

  • pirmiausia melžkite sveikas ir sveikas pirmaveršes karves;
  • paskui melžkite neseniai apsiveršiavusias – bus patikrinta jų tešmens sveikatos būklė;
  • vyresnes ir ligotas karves visada melžkite paskutines arba kaip atskirą grupę.

  1. Visuomet numelžkite pirmąsias pieno čiurkšles:

  • jokiu būdu nenumelžkite pirmųjų pieno čiurkšlių ant grindų;
  • pirmąsias 2–3 pieno čiurkšles iš kiekvieno spenio numelžkite į specialiai tam skirtą indelį;
  • apžiūrėkite pieną, ar nematyti konsistencijos, spalvos pokyčių ar kitų defektų;
  • pirmųjų čiurkšlių pienas privalo būti sunaikintas;
  • numelžiant pirmąsias pieno čiurkšles karvės taip pat skatinamos atleisti pieną.

  1. Prieš melždami apiplaukite ir (arba) dezinfekuokite spenius:

  • švariai apiplaukite visą tešmenį ir spenius;
  • naudokite rekomenduojamą spenių plovimo prieš melžimą priemonę, palaukite 30 sek. ir tada ją nuvalykite,
  • kiekvieną spenį nušluostykite vienkartiniu popieriniu rankšluosčiu ar specialiai tam skirta tešmens šluoste ir kruopščiai nusausinkite (jokiu būdu tuo pačiu rankšluosčiu ar šluoste nešluostykite kitos karvės spenių);
  • tešmenį paruošti melžimui reikėtų užtrukti ne ilgiau kaip 60 sek.

  1. Tikrinkite melžimo vakuumą:

  • kiekvieną kartą prieš pradėdami melžti patikrinkite melžimo vakuumą;
  • vakuumo stiprumas, pulsavimo greitis ir pulsatoriaus santykis turi atitikti rekomenduojamus gamintojų parametrus.

  1. Melžiklių uždėjimas:

  • dėdami melžiklius pasistenkite, kad uždedant melžtuvą nepapultų oro;
  • uždėję melžiklius, patikrinkite melžtuvo padėtį;
  • pasirūpinkite, kad ilgieji pieno vamzdeliai būtų sulygiuoti su pulsavimo vamzdeliu ir nesusipintų;
  • nuėmę melžtuvą nuo vienos karvės tešmens, prieš uždėdami kitai, būtinai perplaukite, o prireikus ir dezinfekuokite.

  1. Stenkitės karvių nepermelžti:

  • stebėkite, kaip vyksta melžimo procesas;
  • mokėkite atpažinti melžimo pabaigą tiesiogiai stebėdami pieno tekėjimo srautą arba pieno srauto jutikliais, jei melžtuvas nuimamas automatiškai;
  • permelžimas gali būti spenių galiukų pažeidimo priežastis.

  1. Taisyklingai nuimkite melžtuvus:

  • baigę melžti, atjunkite į melžtuvą tiekiamą vakuumą (rankiniu būdu arba automatiškai);
  • prieš nuimdami melžtuvą leiskite vakuumui kolektoriuje atslūgti;
  • melžtuvą nuimkite tik išjungę vakuumą.

  1. Baigę melžti iškart dezinfekuokite spenius:

  • nuėmę melžtuvą, iš karto apipurkškite spenius dezinfekuojamąja priemone arba pamirkykite joje;
  • naudokite tik rekomenduojamas spenių dezinfekavimo po melžimo priemones, nes tai pats veiksmingiausias būdas užkirsti kelią mastitui.

  1. Išplaukite ir dezinfekuokite melžimo įrangą:

  • nuvalykite visų melžimo įrenginių išorę ir visus paviršius melžimo aikštelėje;
  • po kiekvieno melžimo praskalaukite ir išplaukite melžimo sistemos vidų – rankomis arba automatiškai;
  • naudokite tik rekomenduojamas plovimo priemones, laikykitės jų etiketėse pateiktų nurodymų dėl normų, naudojimo tvarkos ir temperatūros;
  • prireikus dezinfekuokite melžimo sistemą tam skirtomis dezinfekuojamosiomis priemonėmis, laikydamiesi etiketėse pateiktų nurodymų;
  • visą melžimo įrangą ir sistemą perplaukite švariu vandeniu ir leiskite išdžiūti.

  1. Užtikrinkite, kad pienas būtų tinkamai atšaldomas:

  • visuomet tikrinkite temperatūrą šaldytuve, kad melžiant ir baigus melžti pienas būtų tinkamai atšaldytas;
  • griežtai laikykitės rekomendacijų dėl aušinimo temperatūros;
  • ištuštinę pieno aušinimo ir laikymo talpyklas, jas nedelsdami išplaukite tam tinkamomis plovimo priemonėmis.

  1. Reguliariai tikrinkite ir stebėkite melžimo rezultatus:

  • reguliariai peržiūrėkite gaunamą informaciją apie pieno kokybę ir sudėtį;
  • jei yra galimybė, reguliariai lyginkite su CMT, DCC, HN ir kitų įrenginių duomenimis.

 

Vidas Tolevičius, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos vyresnysis gyvulininkystės specialistas

 

www.agroakademija.lt

Rekomenduojami video