Lietuvos ūkininkų ir šeimos ūkiuose bei žemės ūkio bendrovėse ir įmonėse mėsos gamyba pernai padidėjo 7 proc., tačiau pieno gamyba ir kiaušinių surinkimas sumenko atitinkamai 3 proc. ir 2 procentais.
Mėsos gamyba pernai išaugo dėl didesnio paskerstų galvijų ir papjautų paukščių skaičiaus, pranešė Statistikos departamentas.
Paskerstų galvijų skaičius išaugo 18,3 tūkst. (11 proc.), papjautų paukščių – 4,1 mln. (8 proc.). Skaičiuojant skerdenos svorį, neįskaitant subproduktų, 12 proc. daugiau gauta galvijų ir 11 proc. paukščių mėsos. 2015 metais vidutinis paskersto galvijo svoris buvo 240 kilogramų - 3 kilogramais didesnis nei 2014 metais.
Pernai paskerstų kiaulių skaičius sumažėjo 18 tūkst. (2 proc.), vidutinis paskerstos kiaulės svoris 83 kilogramus ir buvo 1 kilogramu didesnis nei 2014 metais.
Gyvų veršelių į kitas šalis 2015 metais išvežta 101,1 tūkst., arba 4 proc. mažiau nei 2014-aisiais, gyvų kiaulių – 290,4 tūkst., arba 6 proc. mažiau.
Ūkininkų ir šeimos ūkiuose pagamintos mėsos (skerdenos svorio, neįskaitant subproduktų) dalis, palyginti su visa gamyba, sudarė 29 proc., pieno – 79 proc., kiaušinių – 25 proc. (2014 metais - atitinkamai 25, 80 ir 22 proc.).