Šakočių kepimo čempionate susirungė 8 dalyviai iš visos Lietuvos. Renginio organizatorių nuotr.

Kaišiadoryse „Paukščių festivalio“ metu vyko jau trečiasis respublikinis šakočių kepimo čempionatas. Trečios vietos prizu joje apdovanotas ukmergiškis Vitalijus Želnys. Šį amatą jis puoselėja jau keliolika metų.

Pagrindinis šventėje keltas reikalavimas dalyviams buvo šakočio kepimo amato autentiškumas. Tarp kitų reikalavimų – maišyti tešlą nenaudojant šiuolaikinių įrankių ir kepti malkomis kūrenama įranga.

Čempionate dalyvavo 8 kepėjai iš Lietuvos. Tarp jų – net trys ukmergiškiai: MB „Roko virtuvė“, Vitalijus Želnys, Diana Alšauskienė.

Visi jie – kulinarinio paveldo puoselėtojai, jų kepami šakočiai yra sertifikuoti tautinio paveldo produktai.

Dalyvius komisija vertino pagal recepto, ingredientų, tešlos maišymo, kepimo įrangos, proceso autentiškumą, jaučiamą dūmo skonį. Papildomus balus galima buvo pelnyti už bendravimą su žiūrovais. Stebėta, ar jie pasakojo ir mokė maišyti tešlą, leido pilti ją ant volo, jį sukti. Taip pat už išvaizdą ir gaminio pristatymą.

Vertinimo komisijai vadovavo žinomas kulinaras, restorano „Ertlio namas“ virtuvės šefas Tomas Rimydis.

Ukmergiškis V. Želnys šiame konkurse užėmė trečią vietą.

Prizinių vietų laimėtojai buvo apdovanoti piniginiais prizais.

Šakočių kepimo čempionatą trečią kartą organizavo Žaslių kultūros centro padalinys – Tradicinių amatų centras. Tradiciniame Kaišiadorių „Paukščių festivalyje“ ši pramoga – viena iš daugelio. Festivalyje jų būta ir daugiau, kurios vienaip ar kitaip yra susijusios su paukščiais. Šakotį su paukščiu sieja kiaušinis. Tai – vienas iš pagrindinių šio gaminio ingredientų.

V.Želnį sėkmė čempionate lydi jau ne pirmą kartą. Šiame renginyje prieš porą metų jis tapo nugalėtoju.

Vyras pasakojo šakočius pradėjęs kepti prieš penkiolika metų.

Bemaž 6-erius metus šia veikla užsiima Ukmergės kraštotyros muziejaus Užugirio filialo edukacijų centre. Žmonėms – savotiška pramoga matyti, kaip tiesiog jų akyse sukuriamas unikalus konditerijos gaminys.

Ši edukaciją įvairioms progoms užsakoma ir į namus.

V.Želnys pasakojo, kad tokios edukacijos dažniausiai rengiamos moksleiviams – ne tik ukmergiškiams, o ir iš įvairių Lietuvos miestų. Pastaruoju metu vis dažniau ją užsisako ir suaugusieji. Tai tampa įvairių progų akcentu. Per mėnesį vyras sako iškepantis bent keliolika tokių skanėstų. Jam talkina šeimos nariai.

Sako, kad lauke iškepti kokybišką šakotį – didelis iššūkis.  Kokybė priklauso ne tik nuo kepėjo įgūdžių, produktų, bet ir pačios krosnies ar net nuo vėjo.

Ukmergiškis pasakojo, jog šakočių receptų yra daugybė, bet pagrindiniai ingredientai vienodi – kiaušiniai, cukrus, miltai, grietinė, sviestas. Skiriasi jų proporcijos bei naudojami įvairūs pagardai.

Maždaug trijų kilogramų šakotis iškepa per valandą. Visą tą laiką kepėjas ir volo sukėjas turi darbuotis nepertraukiamai. Čia ne kokia bandelė, kad įšovęs į krosnį galėtum ramiai laukti. Šakočio kepimas – kantrybės, kruopštumo ir ištvermės reikalaujantis darbas.

 

Vilma Nemunaitienė