Roberto Patronaičio nuotr.

Grybu bei uogų supirkėjai ir perdirbėjai teigia, kad miško gėrybių ne tik užderėjo mažai, bet ir ima trūkti jas renkančių žmonių, tad dalis grybų, kuriuos būtų galima perdirbti, taip ir lieka miške. Didesnes įmones gelbėja iš užsienio atkeliaujančios gėrybės, rašo dienraštis „Verslo žinios“.

Švenčionių rajone įsikūrusios įmonės „Girios“ vadovas Modestas Masevičius „Verslo žinioms“ sakė, kad lietuviškų miško gėrybių šiemet mažai, o supirkimu ir perdirbimu užsiimančios bendrovės produktų krepšelyje – šaldyti, sūdyti ir džiovinti grybai, taip pat šaldytos įvairių rūšių uogos. Didelę „Girių“ prekės ženklu pažymėtų produktų dalį šiemet sudaro iš kitų šalių, pavyzdžiui, Baltarusijos ar Ukrainos atkeliavusios miško gėrybės.

Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovas Virginijus Varanavičius teigė, kad šiemet sezonas – prasčiausias per penkerius metus, nuo pat sezono pradžios jaučiamas absoliutus žaliavos trūkumas. Be to, darbo jėgos trūkumas, pasak V. Varanavičiaus, pastaraisiais metais tampa vis ryškesne miško gėrybių supirkėjų ir perdirbėjų problema.