Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Karantinas keičia pirkėjų įpročius

Karantino laikotarpio pradžioje mūsų kraštiečiai buvo „iššlavę“ turgaviečių ir parduotuvių prekystalius. Nors šiuo metu situacija stabilizavosi, teigiama, kad didžiausią paklausą turėjo ir iki šiol tebeturi šviežia mėsa. Šiuo metu kai kurie ūkininkai ir prekybininkai siūlo ir naują paslaugą – produktų pristatymą į namus.

Skerdžia daugiau gyvulių

Kalbinti kai kurių miestų ūkininkai, turgavietėse prekiaujantys šviežia ir rūkyta mėsa, teigė, kad pirkimo bumas pastarosiomis dienomis stabilizavosi ir net sumažėjo.

Siekdami patenkinti klientų poreikius, skerdžiame daugiau gyvulių. Šiuo metu didžiausią paklausą turi kiauliena. Kainos išlieka tokios pačios, netgi šiek tiek mažesnės nei anksčiau. Už kilogramą kiaulienos karbonado prašome 5,50–6,00 Eur, šonkauliukų – 4,00 Eur, kumpio – apie 5,00 Eur. Veršiena, aviena ir jautiena kainuoja brangiau. Tačiau ši mėsa nėra labai paklausi“, – tvirtino kalbinti ūkininkai.

Viena ūkininkė, nenorėjusi, kad jos pavardė būtų viešinama, teigė, jog šiuo metu mato tik vieną išeitį – perdirbti mėsos gaminius. Todėl ji savo šeimos mėsos gaminių įmonėje ruošia daugiau sauso sūdymo, brandintų, alksnio dūmais rūkytų mėsos gaminių, reklamuojamų socialiniame tinkle „Facebook“.

Klientams, norintiems įsigyti kaimiškų gaminių, ūkininkai juos ketina atvežti tiesiai į namus. Kaip skelbiama socialiniuose tinkluose, kilogramas aukščiausios rūšies šalto rūkymo kiaulienos šoninės, kumpio bei sprandinės kainuoja 7,50 Eur, šalto rūkymo kiaulienos nugariniai lašiniai – 5,50 Eur, tiek pat kainuoja ir karšto rūkymo kiaulienos dešrelės. Turgavietėse dirbantys prekeiviai, pardavinėjantys rūkytus mėsos gaminius, sakė šiuo metu didelės paklausos neturintys. Todėl gaminių kainos mažėja.

Kviečia planuoti pirkinius

Mėsos pirkimai stabilizavosi ir prekybos centruose. UAB „Norfos mažmena“ atstovas spaudai Darius Ryliškis teigė, kad pastaruoju metu didžiausią paklausą tarp pirkėjų turi šviežia mėsa. Jos tiek anksčiau, tiek dabar nuperkama daugiausiai. Pasak D.Ryliškio, šviežios mėsos pardavimai, lyginant su ankstesniais mėnesiais yra 40 proc. didesni.

Mūsų prekybos tinkluose kol kas nėra galimybės užsisakyti maisto produktų į namus. Tačiau apie tai kalbama, svarstomi įvairūs scenarijai“, – teigė atstovas spaudai.

UAB „Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė teigė, kad pirkimo srautai šią savaitę jų parduotuvėse taip pat normalizavosi. Pirkėjus ir toliau kviečiame planuoti savo pirkinius iš anksto ir nesilankyti parduotuvėse be reikalo. Parduotuvėse produktų trūkumo nėra, nuolatiniame mūsų asortimente galima rasti mėsos. Bendraujame su tiekėjais, sekame situaciją, kad galėtume užtikrinti, jog prekių trūkumas nebūtų jaučiamas. Produktų užsisakymo į namus paslaugos kol kas neturime galimybių taikyti“, – teigė pašnekovė. Nemenkas iššūkis UAB „Maxima LT“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė tvirtino, kad užtikrindami tiekimo grandinę, jie yra priklausomi nuo savo tiekėjų ir jų pasiūlos bei klientų srautų. „Pastarosiomis savaitėmis pardavimus iš tiesų buvo sudėtinga prognozuoti, nes klientų skaičius nuolat keitėsi ir ne visada jį tiksliai numatydavome. Tokios pirkimų bangos mums, prekybininkams, yra nemažas iššūkis, nes nebegalime tiksliai planuoti prekių užsakymo kiekio, o dėl staiga kylančių ir krintančių pardavimų išauga nurašymų kiekiai“, – teigė E.Dapkienė. Šiuo metu „Maxima“ parduotuvėse mėsos asortimentas yra įprastas – prekiaujama įvairių rūšių mėsa. Mėsos kainos paskutines keturias savaites nesikeitė. Pateikiame skirtingų kategorijų populiariausių prekių vidutinę kainą: atšaldyta smulkinta kiauliena kainuoja 2,98 Eur/kg, šviežių viščiukų broilerių blauzdelės –1,98 Eur/kg, atšaldyta kiaulienos sprandinė be kaulo – 5,79 Eur/kg, šviežios vištienos nugarėlės – 0,85 Eur/kg“, – sakė E.Dapkienė. Be šviežios mėsos, populiariausios prekės „Maxima“ tinkle išlieka popieriaus gaminiai, bulvės, svogūnai, cukrus, miltai, makaronai, įvairios kruopos. Šiuo metu jokių maisto produktų netrūksta ir neprognozuojama, kad artimiausiu metu galėtų kas nors pasikeisti. Savo klientus taip pat raginame rečiau lankytis parduotuvėse, planuoti apsipirkimus ir naudotis elektronine parduotuve“, – akcentavo E.Dapkienė. Surado naujų būdų Būdų, padedančių palengvinti kasdienį apsipirkimą, surado mažmeninės prekybos tinklas UAB „Gulbelė“. Šio tinklo steigėjas Arūnas Tarnauskas teigė, jog tam, kad klientai prekybos vietoje galėtų praleisti kuo mažiau laiko, jie pradėjo pardavinėti specialius paketus, sudarytus iš būtiniausių kasdienių prekių: duonos, pieno, sviesto, kiaušinių, bulvių, grikių, aliejaus, tualetinio popieriaus ir kitų kasdien naudojamų produktų. Paketų kaina svyruoja nuo 10 iki 25 Eur. Pasitarę su išorės specialistais, sudarėme prekių rinkinius pagal dabartinę šalies situaciją ir atrinkome konkrečius gaminius pagal tai, ką įprastai renkasi mūsų klientai. Tokie paketai kas rytą šviežiai surenkami visose „Gulbelės“ krautuvėse. Produktai, kuriems reikalingas termo režimas, įdedami tik klientui pageidaujant įsigyti paketą. Viskas paruošta taip, kad apsipirkimas trunka vos kelias minutes – perkant paketą suteikiamas pirmumas eilėje prie kasos“, – sakė A.Tarnauskas. Pasak pašnekovo, siekdami mažinti atskirtį tarp didmiesčių ir regionų, jie deda visas pastangas, kad galėtų regionuose pasiūlyti apsipirkimą internetu. Taigi maisto paketai – pirmoji pagalba žmonėms, kuriems jos dabar reikia labiausiai.Tikimės ir visuomenės supratingumo, kad mūsų sukurta priemonė taps įrankiu daryti gerus darbus. Tikime piliečių sąmoningumu ir noru padėti nors arčiausiai esantiems, kad pristatymo klausimas būtų išspręstas bendruomeniškai“, – sakė A.Tarnauskas.

Šakiuose veikiančios UAB „Gulbelė“ direktorius komercijai Ugnius Venckutonis sakė, kad nuo penktadienio sudarytus maisto paketus jie pristato į namus. Užsakymai priimami 11–16 val. Pristatymas Šakiuose kainuoja 1,00 Eur, rajone – 0,50 centų (mokestis skaičiuojamas tik į vieną pusę).

Siūlo „išgyvenimo“ paketus

Maisto produktai yra reikalingi ir saviizoliavusiems žmonėms, neturintiems galimybės įsigyti būtiniausių maisto produktų. Šią paslaugą pirmieji iš Lietuvoje esančių vartotojų kooperatyvų pasiūlė ukmergiškiai.

Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo direktorė Angelė Adrikonienė sakė, kad žmonėms yra sukomplektuoti du „Išgyvenimo paketai“, į kuriuos yra sudėti visi reikalingiausi produktai. Vienas jų – mini paketas, kainuojantis 20,00 Eur, į kurį įeina 1 kg duonos bei ryžių, perlinės ir kvietinės kruopos, žirniai (po 800 g), makaronai (5x400 g), šprotai (4x160 g), mėsos konservai (3x240 g) bei saulėgrąžų aliejus. Kitas – midi paketas, kainuojantis 50,00 Eur, kurį sudaro: 1 kg duonos, perlinės ir kvietinės kruopos, žirniai (po 800 g), ryžiai (1 kg), makaronai (5x400 g), šprotai (4x160 g), mėsos konservai (3x240 g), saulėgrąžų aliejus, miltai (2 kg), ilgai galiojantis pienas (1 l), šaltai rūkyta dešra (3x400 g), šaltai rūkyti lašiniai (1 kg), sviestas (200 g), sausainiai (8x165 g), cukrus ir druska (po 1 kg).

Paketai yra sukomplektuoti įvertinus produktų maistinę vertę žmogui per savaitę. Norintys įsigyti maisto produktų, pirmiausia, turi atlikti mokėjimo pavedimą ir laukti paketo, kuris bus pristatytas prie namo ar buto durų.

Kol kas ši paslauga nėra paklausi. Praėjusią savaitę paskambino tik vienas žmogus. Tačiau jis neturėjo galimybės elektroniniu būdu pervesti pinigų. Taip pat skambino viena močiutė, pageidavusi žuvies, pieno ir kefyro. Tačiau šie produktai neįeina į sudarytų paketų sudėtį. Beje, ir ji neturėjo elektroninės bankininkystės. „Išgyvenimo paketai“ yra parinkti saviizoliavusiems žmonėms. Manome, kad artimiausiu metu jų poreikis išaugs“, – mintimis dalijosi A.Adrikonienė.

Mitybą reikia praturtinti

Prof. dr. (HP) Rimantas Stukas, VU Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas

Lietuviai suvalgo daug mėsos. Todėl nenuostabu, kad šiuo laikotarpiu, stengdamiesi rečiau lankytis parduotuvėse, dauguma žmonių jos įsigijo daugiau nei įprastai ir užsišaldė šaldikliuose. Šaldant mėsą, maisto struktūra išlieka nepakitusi, tik šiek tiek sumažėja jos skoninės savybės. Labai svarbu užšaldytą mėsą tinkamai atšildyti ir ją suvartoti. Atminkite, kad mėsą galima užšaldyti ir atšildyti tik vieną kartą. Patarčiau įsigytą šviežią mėsą iš karto padalyti į porcijas.

Šiuo laikotarpiu rekomenduočiau valgyti raugintus kopūstus. Jie – labai puikus vitamino C šaltinis, natūralus antioksidantas, stiprinantis imunitetą. Dauguma žmonių maisto atsargas pasipildė kruopomis. Jas verta valgyti pusryčiams, tik be jokių riebių padažų. Prie kruopų tinka pomidorų tyrė, įvairios prieskoninės žolelės, sėklos, kviečių sėlenos. Mėgstantys saldžią košę, ją gali pagardinti razinomis. Kruopas patarčiau laikyti sausai, kad nesudrėktų. Turintiems kitų maisto produktų rekomenduočiau atkreipti dėmesį į jų galiojimo terminus.

Savo mitybą kasdien praturtinkite vaisiais ir daržovėmis, gerkite daug tyro vandens.  
Rekomenduojami video