P. Lileikio nuotr.

 Ankstesniais metais sulčių spaudyklos ūždavo iki pat vidurnakčio ar net per visą naktį, dabar – vos kelias dienas per savaitę. Molainių kaime esančioje spaudykloje „Sodų sultys“ besidarbuojantis Mindaugas pasakojo, kad darbymetis jiems trunka vos tris dienas savaitėje – nuo šeštadienio iki pirmadienio.
Sulčių spaudykla – jų šeimos verslas, tad gali dirbti pagal poreikį, tik bėda, kad šiemet net kelis kartus mažiau atvežama vaisių. Klientai guodžiasi, jog pavasarinės šalnos nukando kone visą derlių, o kur pavyko apsaugoti – obuoliai gerokai skurdesni ir mažesni, kai kurie jų supūva jau ant medžio.
„Pats turiu nedidelį sodą. Visai neseniai nuo medžio nuskyniau visą kibirą supuvusių obuolių. Antaniniai beveik visi ant obels supuvo. Kodėl taip yra, sunku pasakyti. Šiemet derlius labai menkas, obuolių mažai, o ir tie patys prastesni“, – kalbėjo sulčių spaudėjas.
Krituoliai netinka
Anot Mindaugo, dabar sultis spaudžiasi tie, kurie jas mėgsta. Dar prieš porą metų buvo kilusi kone savotiška mada, kad jeigu kaimynas spaudžiasi, reikia ir kitam. Mindaugo tvirtinimu, jeigu žmogus nori išties gardžių sulčių, svarbu atrinkti švarius ir be puvinio obuolius.
Be to, sultims spausti obuolius rekomenduojama skinti, iš krituolių sulčių bus gerokai mažiau. Mat nukritęs obuolys vos per kelias dienas „sumiltingėja“, netenka dalies savo sulčių.
„Jeigu norite sulčių, obuolius reikia skinti, o jeigu norite tik „atsikratyti“ obuoliais, galima rinkti ir nuo žemės. Dažnai žmonės stebisi, kad obuoliai tokie sultingi, o tiek mažai sulčių pavyko išspausti. Taip yra todėl, kad vaisiui „sumiltingėjus“ iš jo bėga tik košė, iš kurios net ir modernioje spaudykloje neišspausi sulčių“, – pasakojo Mindaugas.
Jo tvirtinimu, patys tinkamiausi obuoliai sultims spausti – rudeniniai ir žieminiai. Šių sultys ne tik skaidresnės, bet ir jų būna gerokai daugiau. Maždaug pusė klientų pageidauja obuolių sultis maišyti su moliūgais, morkomis ar naminėmis vynuogėmis.
Tačiau verslininkas pataria tokių maišytų sulčių daug neprisiruošti ir suvartoti pirmiausia. Šiemet jie bandė klientams pasiūlyti sulos, tačiau populiarumo šis gėrimas nesulaukė.
„Sula puikiai stovi, kaip ir obuolių sultys. Tik kad sodus turi beveik visi, o mišką – vienetai, o ir sulą surinkti sudėtingiau“, – sako Mindaugas.
Mobiliosios sulčių spaudyklos darbuotojas V. Pranskūnas teigė, kad obuoliui nelabai turi įtakos, ar metai buvo sausi, ar drėgni, tik bėda, kad daug kur obuolių visai nebuvo arba jie gerokai mažesni ir pūva net ant medžių.
Kainos nekilo
Prieš porą savaičių pradėjusios veikti mobiliosios sulčių spaudyklos „Obuolių namai“ darbuotojas Vitalijus Pranskūnas taip pat sako pastebintis, kad šiemet derlius gerokai prastesnis, nors panevėžiečių sodai nuo pavasarinių šalnų nukentėjo kiek mažiau nei aplinkiniuose rajonuose.
Paprastai pats darbymetis sulčių spaudėjams tęsdavosi nuo rugsėjo vidurio iki spalio vidurio, bet šiemet derlius sunoko keliomis savaitėmis anksčiau. Ir vis tiek dirbama ne visu pajėgumu.
„Visada būdavo, kad Vilniuje obuolių daugiau nei Panevėžio krašte, bet šiemet yra atvirkščiai, nors ir panevėžiečiai geru derliumi pasigirti negali. Labai daug obuolių tiesiog supuvo ant medžių. Orientuojamės į kokybę, todėl jeigu tik pamatau puvinį, net nepriimu tokių obuolių. Juk papuvusio obuolio nevalgome, tai kodėl iš tokio turėtume spausti sultis“, – sakė V. Pranskūnas.
Dėl prasto derliaus šiemet jie nedrįso kelti ir sulčių spaudimo kainų. Be dėžutės 5 litrų sulčių maišelis kainuoja 2,5 euro, o pastatomas 3 litrų maišelis – 2,3 Eur.
Pasak vyro, didžiąją dalį kainos sudaro tara, į kurią supilstomos sultys. Maišeliai yra kelių sluoksnių, kad neplyštų ir galėtų ilgai išstovėti. Į juos dedami gana brangūs čiaupai, neleidžiantys orui iš aplinkos patekti į maišelio vidų ir dėl to nevyksta rūgimo procesas.
Taip pat nemažą dalį kainos sudaro vanduo – kiekvienas obuolys nuplaunamas aukšto spaudimo srove. „Obuolių mažai, tad jeigu kainas pakeltume, turbūt visai nebeliktų norinčiųjų spaustis sultis, o mažinti kainų jau nebėra galimybių“, – teigė sulčių spaudėjas.
Nors obuoliai šįmet ir mažesni, jeigu yra laiku nuimti, V. Pranskūno nuomone, įtakos sulčių kokybei neturi. Vasariniai obuoliai saldesni, bet turi mažiau sulčių, o rudeniniai ir žieminiai – sultingesni. Rūgštumas ir saldumas labiau priklauso nuo veislės. Senųjų veislių bus rūgštesni, o naujų paprastai pasižymi saldumu.
„Obuoliui nelabai turi įtakos, ar metai buvo sausi, ar drėgni. Kuo vėlyvesni obuoliai, tuo daugiau sulčių jie turės“, – tvirtino pašnekovas.
Eksperimentai ne visada pasiteisina
Obuolių derlius kuklesnis, tačiau šįmet užderėjo kriaušės. Tik, anot V. Pranskūno, vienos kriaušių sultys ilgai nesilaiko. Bet kriaušės yra puikus natūralus saldiklis: sumaišius jas su rūgščiais obuoliais, gaunamas idealus duetas.
Klientai jau pamėgo obuolių sultis maišyti ne tik su kriaušėmis, bet ir moliūgais, morkomis, naminėmis vynuogėmis. Taip pat gana dažnas pasirinkimas – apelsinai. V. Pranskūnas pataria apelsinų niekada nelupti, nes jų skonį atskleidžia būtent vaisiaus žievelė. Jeigu būtų spaudžiamos tik grynos apelsinų sultys, su žievele jos būtų per karčios, bet maišant su obuolių sultimis – ideali skonio nata.
„Jeigu apelsinai bus be žievelės, net ir įdėjus jų kelis kilogramus, gali atrodyti, kad visai nėra. Todėl visada perspėju, kad vežtų tik nenuluptus, kitaip apelsinų reikėtų gerokai didesnio kiekio“, – pataria sulčių spaudėjas. Vynuogių taip pat nereikia nuskabyti nuo šakelių, mat jos spaudžiamos įdėjus į specialią angą.
Tačiau daržoves ir vaisius dera paruošti spausti: morkos turi būti labai švariai nuplautos, be jokių ūsų, moliūgai gali būti su žieve, bet supjaustyti gabaliukais ir be sėklų. Kai kurie žmonės obuolių sultis maišo su arbūzais – tokiu atveju juos reikia supjaustyti vynuogės dydžio gabaliukais ir išrinkti sėklas.
Tačiau kad sultyse jaustųsi arbūzų skonis, jų reikėtų nemažo kiekio.
„Esu obuolių sultis spaudęs ir su persimonais, bet tai netinkamas pasirinkimas, nes sultys labai negražiai susisluoksniavo, sukrito kažkokiais drumzlinais gabalais. Taip pat esame darę ir su greipfrutais, bet man skaniau su apelsinais. Nors žiūrėjau kiek skeptiškai, bet labai patiko mišinys su šaltalankiais“, – pasakojo V. Pranskūnas.
Jo tvirtinimu, labai skanu obuolius maišyti ir su rudeninėmis avietėmis bei aronijomis. Taip pat su juodaisiais serbentais, tačiau spaudžiant šias uogas reikalingas specialus priedas, kuris ištrauktų sultis iš uogų.
Spausti pomidorams irgi reikalingos kitos technologijos. Vienų aviečių, aronijų, taip pat serbentų sultys per aitrios gerti, bet sumaišius su obuoliais labai skanu. „Obuolys universalus, jis yra visų sulčių pagrindas ir kuo saldesnis, tuo labiau leidžia atsiskleisti kitoms uogoms ir daržovėms“, – sakė V. Pranskūnas.
Renkasi patogumą
Rožyne jau ne vieną dešimtmetį veikiančios sulčių spaudyklos bendraturtis Egidijus Mockūnas taip pat pritaria, kad šiemet itin prastas obuolių sezonas: obelys ir nušalo, ir sunokino menką derlių. „Ir mes turime kelis kartus mažiau darbo nei įprastai. Tikimės, kad gal vėliau sulčių spaudimas suaktyvės, nors jau dabar spaudžiame rudeninius bei žieminius obuolius.
Labai abejočiau, ar vėliau bus daugiau, nežinau, ar spalį dar liks ką spausti. Jeigu dirbtume bent puse įprastinio krūvio, jau būtų gerai“, – pripažįsta E. Mockūnas. Paslaugos kainos jie taip pat nekėlė. Sultys jų spaudykloje spaudžiamos dar senuoju būdu, todėl kaina skaičiuojama ne nuo išspaustų kiekio, o nuo sutraiškytos obuolių masės: vienas kibiras kainuoja vieną eurą.
„Kuo geresni obuoliai – tuo daugiau sulčių, o pernokusius jau sunkiau spausti. Jeigu skaičiuotume pagal išspaustų sulčių kiekį, nebūtų sąžininga“, – sakė E. Mockūnas. Jo teigimu, jeigu anksčiau nemaža dalis klientų sultis pilstydavosi į savo tarą, taip norėdami sutaupyti, dabar net ir vyresni žmonės pageidauja, kad sultys būtų supiltos į patogius maišelius – niekas nebenori vargti jas kaitindami ir plaudami stiklainius. Išskyrus tuos atvejus, kai žmonės ruošiasi gaminti naminį vyną ar planuoja marinuoti burokėlius su obuolių sultimis.

„Iš keturių trys žmonės renkasi iš karto pilstyti į maišelius būtent dėl patogumo. Klientai renkasi grynas obuolių sultis, bet vis dažniau maišo su moliūgais, morkomis ar net burokėliais, namuose augintomis vynuogėmis. Iš pirktinių šiemet jau maišėme su arbūzais. Paprastai žmonės jau yra išbandę visas sulčių rūšis, atsirenka, kas jiems skanu“, – pastebi E. Mockūnas.

logo, sekundė