Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Darbais žymus menininkas nors trumpam sugrįžo į tėviškę

Minint Simno (Alytaus r.) kaip Lietuvos mažosios kultūros sostinės metus, Simno bibliotekoje surengta iš šio krašto kilusio žymaus lietuvių tapytojo, pelniusio pasaulinę šlovę, Vytauto Kasiulio darbų paroda „Vytautas Kasiulis (1918–1996): nuo Simno iki Paryžiaus“.

Vienai dienai

Didžioji Simno bibliotekos salė vos talpino renginio dalyvius. Mat, tegul ir simboliškai, į gimtinę dar kartą grįžo bene garsiausias visų laikų simniškis, vienas žinomiausių Lietuvos dailininkų, kurio darbai sulaukė pripažinimo bei įvertinimo pasaulinėje meno erdvėje. Simne gimusio tapytojo paveikslai šiandien eksponuojami Niujorko, Paryžiaus ir kitų garsių pasaulio miestų meno galerijose, muziejuose.

Dalios Paulauskaitės nuotr.

Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus padalinio – Vytauto Kasiulio muziejaus – ekskursijų vadovė Aušra Razbadauskienė ir edukatorė Vaida Radytė-Žiūrienė į Simno biblioteką atsivežė tik labai nedidelę dalį šio menininko darbų – originalius V.Kasiulio tapytus paveikslus „Žaliakalnis“, „Autoportretas“ ir „Dailininko dirbtuvėje“, kurie buvo eksponuojami Paryžiaus ir Niujorko galerijose.

„Šie kūriniai atrinkti kaip tipiški vėlyvosios menininko tapymo manieros pavyzdžiai, vaizduojantys jo pamėgtus Paryžiaus gatvių personažus ir dailininko kasdienybę. Jie spalvingi, muzikalūs, atspindintys būdingą piešinio negatyvo principą. Būtent pagal tokius po visą pasaulį pasklidusius darbus atpažįstamas V.Kasiulio stilius“, – sakė muziejaus darbuotojos.

L.Daniulevičienė: „Nedidelis Simno miestelis išaugino daug šviesių žmonių, tai kelia didžiulį džiaugsmą ir pasididžiavimą, todėl stengiamės su jais supažindinti gyventojus.“

Mintis V.Kasiulio darbų parodą surengti Simne, tapytojo gimtajame krašte, kilo Alytaus rajono viešosios bibliotekos Simno filialo darbuotojoms. „Nedidelis Simno miestelis išaugino daug šviesių žmonių, tai kelia didžiulį džiaugsmą ir pasididžiavimą, todėl stengiamės su jais supažindinti gyventojus“, – teigė bibliotekininkė Lina Daniulevičienė.

Aktyvios bibliotekininkės liepos mėnesį taip pat surengė kito kraštiečio – dailininko Juozo Gecevičiaus – tapybos darbų parodą „Spalvų muzika“, šiemet dar numatyta surengti simniškio metraštininko Vytauto Stanevičiaus fotografijų parodą „Pasivaikščiojimas po Simną“ bei Irenos Mažeikienės karpinių parodą „Būtis karpiniuose“.

Iš Simno – į platųjį pasaulį

Pristatydama parodą ir apžvelgdama 1918 metais Simne, dailininko dekoratoriaus Mato Kasiulio šeimoje gimusio V.Kasiulio gyvenimo kelią, muziejininkė A.Razbadauskienė akcentavo, jog būsimas menininkas daile susidomėjo dar vaikystėje. Nuo mažens jis demonstravo neeilinius gebėjimus, mėgdavo piešti ir tai darė visur – ant sienų, tvorų, didelių lietuviškų krosnių, vadinamųjų „pečių“, ant rasotų stiklų ir kiekvieno pasitaikiusio popieriaus ar knygos lapo.

Dalios Paulauskaitės nuotr.

Būdamas dešimties, gavo pirmąjį užsakymą iš miestelio mėsininko – nupiešti krautuvėlės iškabą. Nupiešęs karvės galvą su didžiuliais ragais, užsidirbo pirmąjį honorarą – kelis kilogramus mėsos, kuriuos parnešė mamai labai didžiuodamasis.

Vėliau sekė studijos, emigracija ir nepritekliaus paženklintas gyvenimas pasaulio miestuose. O pripažinimas ir įvertinimas atėjo dar vėliau. Keičiantis gyvenimo aplinkybėms, keitėsi paties menininko žvilgsnis į aplinką, jo paveikslų žanras ir stilius.

V.Kasiulis, kaip menininkas, buvo itin produktyvus. Dailininko žmonos liudijimu, jis yra sukūręs apie 2 700 kūrinių: aliejumi tapytų paveikslų, pastelių, guašo, akvarelės technikomis sukurtų darbų, litografijų, taip pat jis apipavidalino prancūzų kino filmą „Dvigubas gyvenimas“.

Dalios Paulauskaitės nuotr.

Ankstyvieji menininko darbai – daugiausia realistiniai, psichologiniai, su humoro elementais. Vėlesniems kūriniams jau būdingas polinkis į modernizmą, dominuoja šviesių ir sodrių spalvų koloritas. Kompozicijose dažnai vaizdavo muzikantus, cirko artistus, šventuosius, atpažįstami ir Paryžiaus motyvai: Švč. Jėzaus Širdies bazilika, Monmartro gatvelės, Eifelio bokštas, sendaikčių pardavėjai, sentimentalios poros.

Šiandien V.Kasiulio darbai puošia Paryžiaus ir Niujorko moderniojo meno muziejus, Prancūzijos, JAV, Kanados, Didžiosios Britanijos, Švedijos, Danijos, Šveicarijos, Vokietijos, Argentinos, Australijos ir kitų šalių dailės galerijas. Garsaus simniškio darbai saugomi ir Krosnos, Kučiūnų, Metelių bei Krokialaukio bažnyčiose.

„Tikiu, kad šis dailininkas mūsų visų širdyse pamirštas nebus“, – parodos atidaryme teigė Alytaus rajono mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė.

 

Rekomenduojami video