Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Dotnuviai tęsia kraštotyrinę veiklą

Kėdainių rajono Dotnuvos miestelio bendruomenė tęsia savo kraštotyrinę veiklą ir vykdo projektą „Mūsų senoliai prabyla“, kurią finansuoja Kėdainių rajono savivaldybė. Projekto veiklos, kurios vykdomos dvejomis kryptimis, pritraukia ir jaunus, ir brandžius vietos gyventojus. 

Veikė kalvio, siuvėjo, bitininko, žolininko, staliaus, pynėjo dirbtuvės. Vietos gyventojai ir svečiai galėjo stebėti ir pabandyti šių amatų./ Živilės Marčiūtės nuotr.

Veikė kalvio, siuvėjo, bitininko, žolininko, staliaus, pynėjo dirbtuvės. Vietos gyventojai ir svečiai galėjo stebėti ir pabandyti šių amatų./ Živilės Marčiūtės nuotr.

Kalbino senoliusPirmoji projekto dalis buvo skirta Dotnuvos miestelio kraštotyros pažinimui, įamžinimui ir išsaugojimui. Jo metu aktyviausias miestelio jaunimas kalbino senuosius Dotnuvos gyventojus apie XX a. Dotnuvoje vystytus amatus, verslus ir kasdienybę.

„Kūrybingiausieji dalyvavo epistolinio rašinio konkurse „Dotnuvos senoliai prabyla“, o mėgstantys tapyti save išbandė piešinių konkurse „Urbanistinis Dotnuvos peizažas“. Projektas suteikė galimybę pasiklausyti archeologo Algirdo Juknevičiaus paskaitos „Dotnuvos archeologija“. Įkvėpti įdomaus pasakojimo vaikai dalyvavo edukacijoje „Senieji Dotnuvos amatai“, – pasakojo Dotnuvos bendruomenės narė Živilė Marčiūtė.

Atgaivino amatus

Antroji projekto dalis, kuri buvo vykdyta Joninių išvakarėse, atgaivino miestelio amatus. Veikė kalvio, siuvėjo, bitininko, žolininko, staliaus, pynėjo dirbtuvės. Vietos gyventojai ir svečiai galėjo stebėti ir pabandyti šių amatų.

Į senovę sugrąžino etnologės Daivos Šeškauskaitės atliekamos autentiškos lietuvių liaudies dainos ir apeigos.  Jaunimas taip pat aktyviai įsitraukė į projekto veiklas.

„Buvo labai įdomi archeologo paskaita, kai jis pasakojo apie Kastyčio Kerbedžio prosenelio palaikus, palaidotus Dotnuvos bažnyčioje. Kitą dieną lipdėme molinius puodus, dariau tai pirmą kartą ir man labai patiko. Joninėse labiausiai patiko šokiai su gyva muzika“, – kalbėjo Evelina Stankevičiūtė.

Dotnuvos senbuvė Marytė Tamulienė pasidžiaugė, jog atgijusi Joninių šventė subūrė dotnuviškius. Šventėje ypač patiko intermedija „Susitiko Jonas su molio uzbonu“, autentiškos Joninių apeigos. Moteris pasidžiaugė, jog vaikai domėjosi amatininkų dirbtuvėlėmis, o ypač juos sudomino bitininkės pamokėlės.

Dimitrijus KUPRIJANOVAS

Rekomenduojami video