Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Juras Lapienis: „Meilę muzikai nuo mažumės įskiepijo tėvai“

Iš Kėdainių kilę tiek daug jaunų ir talentingų žmonių, jog ant vienos rankos pirštų būtų sudėtinga visus suskaičiuoti. Vieni iš jų – vaidina, kiti – fotografuoja, gamina, tapo, rašo ar turi kurį nors kitą unikalų talentą. Šį kartą pasirinkome pakalbinti kraštietį Jurą Lapienį.

Vaikinas mokėsi muzikos mokykloje, kur išmoko groti ne vienu, bet net trimis muzikos instrumentais! Kaip pats sako, muzika jį įtraukė nuo mažens ir nebepaleido: iš pradžių – muzikos mokykla, tuomet – muzikos technologijos studijos Kauno technologijos universitete, o dabar – aktyvi kūrybinė veikla, nenutrūkstanti net dėl sugriežtintų karantino apribojimų.

Įtraukė muzikuojantys tėvai

Juro teigimu, muzika jo gyvenime atsirado visiškai natūraliai – matydamas muzikuojančius tėvus ir pats susidomėjo muzikine veikla.

„Viskas prasidėjo, kai buvau dar visai mažas. Tėvai aktyviai muzikavo – mama vadovavo meno kolektyvui, tėtis prisidėdavo grodamas jame. Tuomet vesdavosi mane mažą, rodė, kaip žmonės dainuoja, groja įvairiais instrumentais. Jei gerai pamenu, kai buvau gal 5 metų jau važiavau pavaduoti negalėjusio koncerte dalyvauti būgnininko.

Vėliau pradėjau lankyti muzikos mokyklą. Į ją mane taip pat atvedė tėvai. Atvedė į akordeono klasę pas Liliją Labeckienę. Iš pradžių atrodė, kad nepatiks, tačiau patiko. Vėliau pradėjau mokytis groti papildomu instrumentu – fortepijonu, o dar vėliau – saksofonu“ , – muzikinio kelio pradžią prisiminė Juras.

Save išreikšti – muzikinėje veikloje

Besimokydamas Juras atrado įvairių galimybių save realizuoti – dalyvavo muzikiniuose konkursuose, muzikavo įvairiose grupėse.

„Labai aktyviai dalyvaudavau įvairiuose renginiuose, esu daugumos konkursų laureatas, diplomantas bei dalyvis. Grojau muzikos mokyklos pučiamųjų orkestre, vėliau „Bigbende“. Akordeonu grojau drauge su savo bičiuliais, su kuriais dalyvaudavome konkursuose. Grojome tiek duetu, tiek trise“ , – apie įvairią muzikinę veiklą, kurioje dalyvavo, pasakojo Juras.

Pasak jo, muzikuojant tekdavo atlikti įvairius kūrinius. Tačiau didžioji dalis jų buvo sukurta kažkieno kito – užsiimti asmenine kūryba nemėgino.

„Kūryba neužsiimu, ji labiau atsispindi interpretacijoje atliekant kitų sukurtus kūrinius“ , – teigė Juras.

Po vidurinės – į universitetą mokytis muzikos technologijų

Savo muzikinio kelio po vidurinės mokyklos Juras taip pat nepametė – išlaikęs abitūros ir stojamuosius egzaminus įstojo mokytis muzikos technologijų specialybės Kauno technologijų universitete, kurį sėkmingai ir pabaigė.

„Baigiau muzikos technologijų specialybę Kauno technologijos universitete. Tai menų krypties programa, ruošianti garso technikus, muzikos kūrėjus. Ši programa suteikė  žinių apie garsą, jo sandarą, praplėtė kūrybinį akiratį, taip pat ir techninį, supažindino su įvairia technika, jos veikimo principais, pritaikymo galimybėmis.

Nuo mažens buvau ant scenos. Tiek atlikėjo vaidmenyje, tiek techniniame, kuomet padėdavau tėčiui įgarsinti renginius.

Mane domino mikrofonai, kolonėlės, kaip įgarsinti vieną ar kitą instrumentą, balsą, kokie veiksmai turi būti atlikti, kad girdimi garsai skambėtų gražiai. Tai buvo vienintelė sritis, kuri mane domino, todėl pasirinkau tokią specialybę“, – apie apsisprendimą gilintis į muzikos subtilybes ir tapti muzikinių technologijų profesionalu pasakojo Juras.

Muzikos skonis – įvairus

Muzikuodamas, dalyvaudamas įvairiuose konkursuose, o ir mokydamasis pasirinktos specialybės įmantrybių Juras išlavino ir tam tikrą muzikinį skonį. Jam patinka klausytis džiazo, roko, tačiau taip pat laisvalaikiu nevengia paklausyti ir elektroninės muzikos.

„Klausausi įvairios muzikos. Daugiausia klausau džiazo, roko, tačiau nevengiu ir elektroninės muzikos.

Pomėgis klausytis džiazo atsirado pamažu, muzikuojant muzikos mokyklos orkestre, bigbende. Kėdainių muzikos mokykla turi gilią džiazo istoriją, joje yra daug talentingų pedagogų, mylinčių džiazą, todėl noras domėtis ir klausyti šio žanro atsirado dalyvaujant drauge organizuojamose veiklose. Su nostalgija prisimenu laikus, kuomet grojau „Broma Jazz“ festivalyje, vykdžiau savanorišką veiklą padedant jį organizuoti. Tai yra labai šiltas ir jaukus laikotarpis.

Pomėgis rokui gimė muzikuojant kartu su draugais, grodavome savo malonumui, buvau grupės būgnininkas.

Muzikinis skonis kito ir plėtėsi studijų metais, kuomet daug skirtingų veiklų vertė susipažinti su įvairia šiuolaikiška muzika, kurios skambesiai priskiriami elektroninei muzika“, – pasakojo Juras.

Įkvepia džiazo muzikantai

Pasakodamas apie mėgstamą muziką Juras prasitarė, jog labiausiai jį įkvepia džiazo muzikantai.

„Labiausiai mane įkvepia žymiausi džiazo krypties atstovai, tokie, kaip Bobby McFerrin, Gregory Porter, Dizzy Gillespie. Taip pat, mano nuomone, šių dienų vieni geriausių muzikantų, saksofono virtuozas Bob Reynolds, klavišininkas Cory Henry, būgnininkas Larnell Lewis.

Roko pasaulyje dėmesio vertos grupės „Foo Fighters“, „Nothing but thieves“, legendiniai „Queen“, „Led Zeppelin“, „Pink Floyd“ ir kitos. Elektronikos žanro atlikėjai: „Daft Punk“, „Kraftwerk“, „Gorillaz“ , – mėgstamus bei įkvepiančius atlikėjus ir muzikos grupes vardino Juras.

Pragyventi iš muzikinės veiklos – įmanoma

Nors Lietuva yra nedidelė šalis, o kuriančių asmenų ir atlikėjų joje tikrai yra nemažai, Jurui atrodo, jog kuriančiam žmogui šalyje pragyventi įmanoma. Jo paties teigimu, svarbiausia, jog darbas, kurį atlieki, būtų nuoširdus.

„Manau, kad jeigu tai, kuo užsiimi, darai nuoširdžiai, skiri tam daugiau laiko nei jo įprastai galėtum skirti, viskas yra įmanoma. Kūrėjams pragyventi nėra labai lengva, ypač turint galvoje įsisenėjusią piratavimo problemą, tačiau tikrai įmanoma.

Pažįstu daug muzikantų, kurie valgo muzikos pagalba uždirbtą duoną. Paklausių specialybių muzikos srityje yra daug, reikalingi tiek dainuojantys atlikėjai, tiek grojantys, tiek kūrėjai, tiek visų techninių specialybių žmonės, padedantys muzikai skambėti visomis prasmėmis“, – įsitikinęs Juras.

Muzikinė veikla – kasdienybė

Po studijų universitete Juras rado darbą pagal specialybę, o taip pat muzikuoja ir pučiamųjų grupėje „The BrassBees“.

„Šiuo metu vis dar groju Kauno technologijos universiteto pučiamųjų grupėje „The BrassBees“. Taip pat dirbu pagal specialybę. Dirbu kilnojamoje televizijos stotyje, garso inžinieriumi. Darbas įdomus, studijų metu įgytos žinios labai padeda sprendžiant vieną ar kitą dilemą.

Turiu prisipažinti, kad karantino metu tikrai netinginiauju. Darbo yra daug – tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų. Be abejonės, dauguma renginių, kuriuos filmuojame, vyksta be žiūrovų, patys esame šiek tiek suvaržyti, privalome laikytis saugaus atstumo, dezinfekuoti techniką.

O ką daryti? – juk žiūrovams namuose norisi žiūrėti televiziją, todėl stengiamės, kad jie turėtų turinio tai daryti“, – apie darbą karantino laikotarpiu pasakojo  Juras.

Dovydas PASLAUSKAS

Rekomenduojami video