Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kunigas – kaip nuolankumo paveikslas

Praėjusį sekmadienį Biržuose viešėjo kunigas jėzuitas SJ, pedagogas, rašytojas, vadovėlių autorius, aktyvus ilgametis JAV lietuvių visuomenės veikėjas, ilgametis išeivijos lietuvių dvasinis ganytojas, buvęs Palaimintojo Jurgio Matulaičio lietuvių katalikų misijos Čikagoje vadovas, Šv. Jonų bažnyčios Vilniuje vicerektorius Antanas Saulaitis.

Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje Sumos mišias aukojęs kunigas Antanas Saulaitis SJ kartojo Jėzaus žodžius, kad mes vieni kitiems turime būti žemės druska ir šviesa. Antrąjį kartą Biržuose besilankęs kunigas kvietė džiaugtis gyvenimu, galimybe jausti ryšį su tikrąja gamta, matyti žvaigždes, didmiesčiuose užgožiamas daugybe dirbtinių šviesų.

Tikras ir paprastas, spindintis meile Dievui, žmonėms, pasauliui. Tokią dvasią Tėvas Antanas Saulaitis skleidė bažnyčioje, tokį jį išvydo į susitikimą su dvasininku Biržų pilyje atvykę kraštiečiai.

Biržų pilies arsenale buvo per 80 jaunų ir vyresnių žmonių, atėjusių į knygos „Kaip pradėti tikėti? Nauji didieji mažųjų klausimai, į kuriuos atsakė kun. Antanas Saulaitis, SJ“ pristatymą.

Knygelės turinys padiktuotas vaikų klausimų.

„Dievas yra tikras ir paprastas. Tokie yra ir vaikai. Tėvas Antanas - miesto dykumos išminčius - atranda tinkamus žodžius kiekvienai naujai mažųjų skaitytojų kartai. Tie patys žodžiai drąsina tėvus ir mokytojus iš naujo atrasti draugystę su Dievu ir giedrai žvelgti į kasdienybę. Vilties kupina knyga šių dienų skubančiame ir sudėtingame pasaulyje“, - sako apie knygą vieno sostinės vaikų darželio vadovė.

Kartu su knygos autoriumi Tėvu Antanu Saulaičiu į Biržus buvo atvykęs publicistas, politikos apžvalgininkas, žurnalistas interneto portalo bernardinai.lt bendradarbis Donatas Puslys, knygos sudarytoja vertėja, kultūros ir literatūros temomis straipsnius rašanti Gabrielė Gailiūtė-Bernotienė.

Anot G. Gailiūtės – Bernotienės, knyga gimė iš noro atsakyti į daugelį vaikams iškylančių klausimų ir užpildyti katechezės (sąmoningo tikėjimo ugdymo) spragas. Knygos sudarytoja pastebėjo, kad katechezėje viskas yra pernelyg doktrinuojama.

Tėvas Antanas Saulaitis pritarė mintims, kad Lietuvoje vaikų ir jaunimo katechezė iš tiesų yra daugiau atimanti, negu duodanti, pastiprinanti. Kunigas kalbėjo apie 2013 metais atliktą tyrimą, parodžiusį, kad netgi aktyvūs tikintieji nėra nė sykio atsivertę Šventojo Rašto.

„Reikėtų jį skaityti. Nors ne visą, tai dalimis, atsiverčiant tas vietas, kurios gali įkvėpti, pastiprinti“, - apie Šventą Raštą kalbėjo kunigas.

Vienas iš renginio dalyvių pateiktas klausimas buvo apie nuolankumą. Svečio atsakymo esmė – nuolankumas pirmiausiai susijęs su dėkingumu ir dėkojimu už viską, ką turime. Suvokimas, kad gyvenimas nėra varžybos ir svarbiausi dalykai yra bendruomeniškumas, o ne konkurencija ar lenktynės.

Buvo klausimas apie tikėjimo deklaratyvumą, vadinamąjį parodomąjį tikėjimą, kai ką tik Švenčiausiąjį sakramentą priėmę ir išėję iš bažnyčios tikintieji vėl žygiuoja „ėsdami“ kitus.

Kunigas vėl kalbėjo apie tikrąjį nuolankumą, gebėjimą dėkoti.

„Jis pats - kaip nuolankumo ir gerumo paveikslas“, - apie aštuoniasdešimtmetį perkopusio dvasininko Antano Saulaičio kalbėjimą ir jo sielos paveikumą sakė susitikimo dalyvė.

Prie žaismingais marškinėliais vilkėjusio dvasininko nusidriekė ilga knygos „Kaip pradėti tikėti?“ autoriaus autografų laukiančiųjų eilė.

Knygos sudarytoja dėkojo susitikimą organizavusiems Germaniškio daugiafunkcio centro direktoriui Gediminui Janeliūnui ir Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios klebonui dekanui kunigui Algiui Neverauskui.

Alfreda Gudienė

Rekomenduojami video