Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lapiškiai atkurs pavogtą skulptūrėlę

Daugiau nei šimtmetį koplytėlėje rymojusi Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios skulptūra Lapių kaimo pakraštyje prieš kelis mėnesius dingo. Apie šio į Kultūros vertybių registrą įrašyto objekto vagystę buvo pranešta rajono policijai. Lapiškių Mineikių šeima, išsaugojusi skulptūros nuotrauką, pagal ją ketina atkurti kaimo istoriją liudijantį reliktą.

Prieš Motinos dieną Virginija Mineikienė su vyru atvykusi tvarkyti aplinką prie senos koplytėlės palaukėje, Lapių kaime, nustėro pamačiusi išplėštas dureles, kurios buvo rakinamos, o viduje – tuščia. Paskutinį kartą Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios skulptūrą ji matė praėjusį rudenį. Tai valstybės saugomas objektas, įrašytas į Kultūros vertybių registrą.

„Per visą sovietmetį niekas nepalietė, stovėjo ir pastaruosius 30 metų, o dabar kažkam prireikė“, – dėl vagystės skaudžiai išgyveno Lapių kaimo senbuvė V. Mineikienė. Jai brangi ši koplytėlė, joje buvusi skulptūra, nes susijusi su artimaisiais, vaikystės prisiminimais. Anot jos, ir Lapių kaimo bendruomenei tai svarbus objektas, liudijantis jo praeitį. Šeima išsaugojusi dingusios skulptūros, turinčios barokinės dailės bruožų, nuotrauką. Septynis Dievo Motinos sopulius simbolizuoja 7 kalavijai, įsmigę į širdį.

Asmeninio archyvo nuotr.

„Mano tėvelis, eidamas prošal, nusilenkdavo, – prisiminė lapiškė. – Jis man vaikystėje pasakojo, kodėl ten kadaise pastatyta koplytėlė. Sako, tame lauke dirbusius žmones užklupo lietus su žaibais. Viename blyksnyje jiems apsireiškusi Mergelė Marija, todėl šią vietą imta laikyti sakralia ir ją paženklino koplytėle. XX amžiaus pradžioje Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios skulptūrą išdrožė dievdirbys Jonas Jucys iš Pažvelsio kaimo.“

Lapiškiams senbuviams tai brangi vieta – jie prižiūrėjo ją. V. Mineikienė pasakojo, jog vaikystėje su mama eidavusi į gegužės mėnesį švenčiamą „majų“, kur susirinkusios kaimo moterys prie vainikais išpuoštos koplytėlės giedojo kalnus. „Pasimeldusios šnekučiuodavosi apie pavasario darbymetį, namo grįždavo pakylėtos“, – dalijosi prisiminimais lapiškė. Anuomet sunkiai susirgusi jos mama pasižadėjo suremontuoti sukiužusią koplytėlę ir pasveikusi tai padarė. Lapių kaimo gyventojas Stasys Mažeikis aptvėrė medine tvorele.

„Mamai išėjus, prisiekiau prižiūrėti šią vietą, bet tvarkydavo ir kiti mūsų kaimo gyventojai“, – sakė Virginija, pedagogė. Dirbdama mokykloje, ji vedėsi vaikus prie koplytėlės, tuo pačiu primindama jiems savo kaimo praeitį.

Apie šventvagystę V. Mineikienė papasakojo savo sūnums Aurimui ir Adomui, apdovanotiems menine gyslele. „Per Motinos dieną jie man pažadėjo sumeistrauti panašią skulptūrą pagal originalo nuotrauką. Tam reikia ne tik medžio drožėjo, bet ir kalvio gebėjimų, – dėstė pašnekovė. – Sūnūs pažadėjo, jog po metų koplytėlėje vėl bus Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios skulptūra, tiesa, ne originalas, tačiau bus išsaugota kaimo istorija.“

 

Asta GUSTIENĖ

 

Rekomenduojami video