Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Po Mataušo žemė ataušo: prisimintos protėvių tradicijos

Tokiu gražiu pavadinimu sekmadienio popietę Kalnaberžės kaime pirmą kartą vyko rudens lygiadienio šventė – su įvairiomis apeigomis, padainavimais, pašmaikštavimais. Šventėje veikė amatų kiemelis, kur tautodailininkai demonstravo senuosius amatus, buvo deginamas iš šiaudų nupintas ožys, o dar vieną – tikrą ant laužo keptą ožį kalnaberžiai suvalgė ir svečius pavaišino.

Pirmą kartą

„Tokia šventė Kalnaberžėje vyko pirmą kartą. Dėl apribojimų šiemet nevyko tradicinės Varnaėdynės, todėl ir buvo sugalvota ši graži rudens šventė.

Rudens lygiadienis reškia, kad šiomis dienomis visame žemės rutulyje dienos ir nakties trukmė tampa vienoda. Po truputį naktis tampa ilgesnė už dieną. Senovės lietuviai šią dieną aukodavo Dievui gyvulius, todėl šiandieną mes deginsime ožį. Vieną šiaudinį ožį mes deginsime ir aukosime, kitą – tikrą ožį mes suvalgysime. Ožys laikytas vaisingumo simboliu, o sudegintas ugnyje ožys atneša gera. Su sudegintu ožiu sudeginamas per metus sukauptas negatyvas ir visos nuodėmės“, – kalbėjo kaimo bendruomenės pirmininkė Daiva Danauskienė.

Stebuklinga diena

Kalnaberžėje susirinkę žmonės turėjo galimybę tapti laimingesniais, mat nuo seno tuo buvo tikima.

„Ši diena laikoma labai sėkminga, šią dieną viskas spinduliuoja energija. Mes turime pasisemti energijos, kad per žiemą pasiektume savo tikslus.

Šią dieną žmonės gauna unikalų šansą pakeisti savo likimą ir padaryti gyvenimą laimingesnį. Viskas, ko reikia – tik truputį tikėjimo ir iniciatyvos. Ir viskas atsipirks su kaupu“, – kalbėjo D. Danauskienė.

Ir akims, ir ausims

Kalnaberžėje turėjo ką veikti ir jaunas, ir pagyvenęs. Apžiūrėjus ir sudalyvavus edukacijose sveteliams dainas dovanojo Kalnaberžės kapela „Kalnaberžiai“, Sirutiškio liaudiškos muzikos kapela „Radasta“, Tiskūnų folkloro ansamblis „Žalasys“, Akademijos kultūros centro ansamblis „Seklyčia“, Jonavos kapela „Gija“.

„Žmonės galėjo pamatyti dirbinius iš  keramikos, vilnos, išmokti pinti juostas. Buvo galima įsigyti įvairių dalykėlių. Folklore nėra dalyvių ir klausytojų, tai toks žanras, kuris nėra klausomas, o yra dainuojamas“, – paaiškino organizatorė.

 

Dimitrijus KUPRIJANOVAS

Rekomenduojami video