Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Prasideda gražiausių lietuviškų vietovardžių rinkimai

Liepos 10 d. portale LRT.lt prasideda gražiausių lietuviškų vietovardžių rinkimai, skirti Vietovardžių metams paminėti. Portale internautai savo balsą atiduoti kviečiami iki pat liepos 24 d.

Iniciatyva rinkti gražiausius šalies vietovardžius siekiama akcentuoti senuosiuose kaimų ir vienkiemių pavadinimuose glūdinčią etnologinę, lingvistinę, istorinę ir kultūrinę vertę, įvertinti juos kaip Lietuvos ir pasaulio kultūros palikimo dalį.

Šiuo metu Lietuvos Adresų registre yra įrašyta daugiau nei 21 tūkst. vietovardžių. Dalis jų žymi jau išnykusius miestus ar kaimus, kurie dar prieš keletą dešimtmečių buvo minimi Lietuvos žemėlapiuose.

Iš gausaus sąrašo 15 įdomiausių šalies vietovardžių atrinko ir internautų balsavimui pristatė Registrų centras, parengęs ir virtualius istorinių vietovardžių žemėlapius.

„Minint Vietovardžių metus ir siekiant išsaugoti šį paveldą, Registrų centras interaktyviame „Regia.lt“ žemėlapyje greta dabartinių gyvenviečių pažymėjo ir išnykusių šalies gyvenviečių ribas bei vietovardžius, tad norintiems pasidairyti po savo ar senelių kraštą dabar atsirado galimybė atrasti kur tos išnykusios gyvenvietės buvo bei galbūt jas aplankyti“, – sako Registrų centro komunikacijos skyriaus vadovas Tadas Valančius.

Istorijas apie išnykusias gyvenvietes ir jų pavadinimų kilmę bei reikšmę žiūrovai galės išvysti LRT rengiamuose specialiuose siužetuose.

Minint Vietovardžių metus planuojama išnykusių kaimų vietas pažymėti specialiais ženklais.

Numatomos ir kraštotyros ekspedicijos, o ištisi renginių ciklai, dokumentų ir fotografijų parodos bus rengiamos Marijampolės, Klaipėdos, Kretingos, Panevėžio, Pasvalio, Prienų, Šilutės, Širvintų, Varėnos, Vilkaviškio rajonų savivaldybėse. Šią iniciatyvą globoja Lietuvos Kultūros ministerija.

2019-ieji Vietovardžių metais paskelbti Seimo nutarimu.

Rekomenduojami video