Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Rokiškio dvaras: svarbiausia išsaugoti

Jubiliejiniais 220-aisiais Rokiškio dvaro metais, nepaisant chaoso žmonių širdyse ir pasaulyje, nepaisant atidėliojamo jubiliejaus renginių ciklo, visgi yra ir gerų žinių: toliau bus restauruojamas šiaurinis dvaro fasadas, gauta pinigų viralinei restauruoti. Šis unikalus dvaro ansamblio pastatas, remonto nematęs daugiau nei pusę amžiaus, trupa, byra ir pūva… „Mums labai svarbu jį išsaugoti, tokių Lietuvoje nedaug išlikę“, – sako Rokiškio krašto muziejaus direktorė Nijolė Šniokienė.

Turi rinktis    

Rajono meras Ramūnas Godeliauskas jau prieš keletą mėnesių sakė, kad savivaldybė, kaskart planuodama projektus ir prisidėjimo lėšas, „turi rinktis, kur labiau griūva“. Viena iš tokių griūvančių vietų – Rokiškio dvaras. „Antai dvaro šiaurinis fasadas neremontuotas jau dvidešimt metų. Ar atkreipėte dėmesį, kad toje pusėje net langai ir durys buvo dar seni, išsiklaipę, mediniai. Praėjusias metais buvo pasirašyta rangos sutartis su UAB „Rokiškio apdaila“, kurios vertė – 195817, 26 Eur. Pakeitėme visus langus, duris, buvo padaryta vidaus apdaila, atnaujintos grindys, restauruojami priekinio fasado langai ir durys. Dabar laukia išoriniai fasado remonto darbai, lauko viralinės, kuri yra avarinės būklės, renovacija. Viralinės renovacijos bendra vertė –390 000 Eur“, – sakė R. Godeliauskas.

Šiemet planuojama tęsti šiaurinio fasado rekonstrukcijos darbus: fasado sienų, terasos ir balkono, laiptų remontas ir t. t. Kiek tiksliai bus padaryta šiemet, anot rajono vadovo, priklausys nuo gauto finansavimo. Be to, papildomai šiais metais tikimasi atnaujinti klojimo, kuriame eksponuojamos prakartėlės – vienintelė Lietuvoje unikali kolekcija – šiaudinį stogą, taip pat atnaujinti ir perdažyti administracinį pastatą.

Kas ta viralinė?

Išlikusi autentiška dar Tyzenhauzų dvaro virtuvė dešinėje pusėje prie pat dvaro, žvelgiant nuo fasadinės pusės. „Aišku, pokariu buvo likę tik sienos, bet apie septyniasdešimtuosius pastatas buvo restauruotas ir sulaukė šių dienų“, – sakė Krašto muziejaus direktorė N. Šniokienė. Tiesa, daugiau nei pusę amžiaus remonto nematęs unikalus statinys yra avarinės būklės, jį galima būtų aptverti „stop“ juosta. „Seni supuvę langai, krentantys karnizai, senos supuvusios durys, „tekantis“ stogas, praleidžiantis drėgmę ten, kur šiandien saugomi eksponatai. Ten įrengtos mūsų saugyklos. Yra dokumentų, fotografijų, medinių eksponatų“, – vardijo N. Šniokienė. Pačios virtuvės nėra išlikę, išskyrus autentiškas senų plytų sienas, krosnies likučius. Grafų virtuvė čia veikė devynioliktame amžiuje, kai tik buvo pastatytas dvaras. Vėliau ji perkelta į pastatą, kuriame dabar veikia Liongino Šepkos ekspozicija. Taigi daugeliui rokiškėnų girdėtas žymusis grafų virėjas Kalpokas grafams receptus kūrė ne viralinėje (ji mena daug senesnius laikus).

Kaip atrodė prieš du šimtus metų, nežinoma

N. Šniokienė sakė, kad senosios viralinės restauruoti autentiškai, taip, kaip ji atrodė prieš du šimtus metų, nėra galimybės, nes nėra išlikusių žinių. Todėl po restauracijos planuojama grąžinti į viralinę eksponatus, kurie laikinai bus išvežti į Kriaunų mokyklos patalpas.

Kultūros ministerija Rokiškio dvaro viralinei restauruoti šiemet skyrė šimtą tūkstančių eurų. N. Šniokienė tikisi, kad kitais metais pinigų bus papildomai ir darbai bus baigti. Virtuvė, net ir įsivaizduojama, čia nebus daroma ir todėl, kad nėra kur dėti eksponatų. „Mums svarbiausia išsaugoti patį pastatą. Lietuvoje išlikę vienetai tokių virtuvių. Jos liudija dvaro ansambliškumą“, – sakė N. Šniokienė.

Rokiškio dvaro šiaurinis fasadas neremontuotas jau dvidešimt metų.

Ruošiasi ir atidėjinėja

Šiemet bus restauruojama ne tik viralinė, bet ir tęsiami dvaro fasado remonto darbai, nes Rokiškio dvaro šiaurinis fasadas neremontuotas dvidešimt metų. O jubiliejaus šventė vis nukeliama. „Ruošiamės, bet atidėjinėjam. Kol kas nėra tikslios dienos, nors numatytas ir knygos pristatymas, ir paroda, ir susitikimai“, – sakė direktorė.

Priminsime, kad šie metai Rokiškio dvaro rūmams ypatingi, nes mūsų mūrinis dvaras pastatytas prieš 220 metų. Tą liudija dvaro sienoje įmūrytas akmuo su „1801“ data ir Ignoto Tyzenhauzo inicialais „IT“. Rokiškio krašto muziejus ta proga parengė reprezentacinį leidinį, prie jo prisidėjo ir rajono savivaldybė.

Autorius Marius Daraškevičius savo knygoje analizuoja Rokiškio dvaro valgomojo architektūros raidą. Gausiai iliustruotas leidinys parengtas dviem kalbomis – lietuvių ir anglų, jis taps puikia reprezentacine dovana užsienio svečiams ir oficialioms užsienio delegacijoms rajono savivaldybėje. Taip pat bus įdomus skaitytojams, besidomintiems Lietuvos dvarų istorija ir kultūra.

Rekomenduojami video