Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Tautodailės tradicijų tęsėjai

Praėjusį penktadienį Biržų rajono tautodailininkai rinkosi į tradicinę savo dirbinių parodą. Tai buvo puiki proga ne tik parodyti sukurtus darbus, bet ir susitikti, pabendrauti ne tik su kraštiečiais kolegomis, bet ir su bendraminčiais iš kaimyninių rajonų.

Pradėdama renginį Biržų „Sėlos“ muziejaus Komunikacijos ir parodų skyriaus vedėja Lina Kuncytė pasveikino visus, susirinkusius į Biržų krašto tautodailininkų sąjungos narių praėjusių metų kūrybos parodą.

Tautodailininkus pasveikino savivaldybės meras Valdemaras Valkiūnas bei jo pavaduotoja Irutė Varzienė. Meras kalbėjo apie galimybes meno darbus paversti pinigais ir oriai iš to gyventi. Vicemerė daugiau dėmesio skyrė eksponatų turiniui, netikėtiems kūrybiniams viražams žinomų tautodailininkų darbuose.

Toliau renginiui dirigavo Biržų rajono tautodailininkų vadovas Kęstutis Preidžius. Jis pirmiausia pakvietė tylos minute pagerbti pernai užgesusią ilgametę tautodailininkę Rožę Zeltinienę.

Susirinkusius sveikino kolegos tautodailininkai iš Panevėžio, Ukmergės bei Pasvalio. Svečiai negailėjo šiltų žodžių biržiečiams, pirmiesiems apskrityje pradedantiems tautodailės parodų rajonuose ciklą. Kalbėtojai akcentavo, jog tautodailės kūriniai - senųjų tradicijų tęsinys, todėl čia nereikia laukti netikėtų modernių meninių sprendimų. Biržiečių darbai, svečių akimis, atrodė išbaigti, švarūs ir brandūs, galintys pretenduoti į aukštas tautodailės konkursų vietas. Ukmergės tautodailininkų vadovas Rimantas Zinkevičius sakė nustebintas biržiečio medžio drožėjo Algirdo Butkevičiaus produktyvumu - meistras parodai pateikė aštuonias skulptūras. Šiltas ir nuoširdžias kalbas svečiai palydėjo paprastomis, bet nuoširdžiomis dovanėlėmis, leidiniais.

Preidžius pasidžiaugė, kad tautodailininkų gretas po truputį papildo nauji kūrėjai - praėjusiais metais prisijungė trys. Jis pristatė Rasą Jurevičiūtę – Dubrienę, debiutavusią parodoje popieriaus karpinių triptiku. Moteris sakė, kad meninė kūryba visada buvo jos gyvenimo dalis, ir žadėjo ateityje pateikti žiūrovams naujų netikėtumų.

Tautodailininkų vadovas pasveikino ir gėlių žiedais apdovanojo bendraminčius, praėjusiais metais šventusius asmeninius jubiliejus. Parodoje dalyvavo per 30 Biržų krašto tautodailės kūrėjų. Paroda Biržų muziejaus „Sėla“ salėje vyks iki kovo 3 dienos.

 

Antanas Vaičeliūnas

Biržų krašto laikraštis "Šiaurės rytai"

Rekomenduojami video