Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Valstybės dieną apdovanota tautos paveldo puoselėtoja

Liepos 6-osios vakare jau 12-ąjį kartą visame pasaulyje vienu metu skambėjo „Tautiška giesmė“. Ją giedojo ir vabalninkiečiai, šventę Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną ir miesto aikštėje pagerbę pedagogę Zitą Kumpelienę.

Linkėjo valstybę stiprinti darbu

Išpuoselėtų rožynų apsuptoje Vabalninko miesto aikštėje vykusi šventė buvo paprasta, jauki, alsavusi bendruomeniškumu. Tam iš dalies padėjo ir puikus vasaros vakaras, ir miela renginio vedėja – kultūros darbuotoja Domilė.

Pompastiškomis frazėmis nesistengė sužibėti ir kalbėtojai.

Vabalninko seniūnas Laimutis Braždžionis šmaikštavo sveikindamas, anot jo, „vidutiniškai gausiai susirinkusius“ į šventę. Visiems linkėjo Lietuvos ir krašto valstybingumą stiprinti savo darbais.

„Mes privalome sunkiai ir labai daug dirbti, kad mes patys ir mūsų valstybė klestėtų“, - sakė rinkimuose į Seimą dalyvausiantis profesorius Algirdas Raslanas. Į šventę jis atvyko su žmona Liudvika, kilusia iš Kupiškio krašto.

Pagarba kraštietei – liaudies meno ambasadorei

Iškilmingoji šventės dalis – „Lino žiedo“ žymens įteikimo ceremonija.

Apdovanojimas įteiktas žinomai Biržų krašto tautodailininkei, tradicinių amatų meistrei, sertifikuotų tautinio paveldo produktų tradicinei amatininkei, senųjų vilnos, milo vėlimo ir audimo amatų puoselėtojai Zitai Kumpelienei. Panevėžio krašte augusi, Vilniaus pedagoginiame institute fizikos studijas baigusi pedagogė į Vabalninką atvyko prieš 40 metų ir tapo šio krašto gyvenimo dalimi.

Vabalninko krašto kultūros ir istorijos fondo įsteigtas apdovanojimas „Lino žiedas“ garbiems kraštiečiams įteikiamas jau 22 kartą. Technologijų ir fizikos mokytoja Zita Kumpelienė „Lino žiedo“ žymeniu apdovanota už etnokultūros puoselėjimą, Vabalninko krašto garsinimą tautodailės darbais Lietuvoje ir užsienyje.

Simboliška, kad apdovanojimas garbiai pedagogei įteikiamas 2020 – aisiais, kurie paskelbti Tautodailės metais.

„Mokytoją Zitą Kumpelienę tikrai galima vadinti liaudies meno Biržų rajone ambasadore, kantrai ir nuosekliai dirbančia tam, kad liaudies meno pakuždėta užuomina įgautų medžiaginį pavidalą“, - rašo Vabalninko krašto kultūros ir istorijos fondo pirmininkė Dalia Baltrušaitienė.

Apie „Lino žiedo“ nominantę gražiai kalbėjo, jos nuopelnus kraštui ir bendruomenei vardijo apdovanojimo sumanytojas, Biržų rajono savivaldybės Garbės pilietis, Vabalninko krašto istorijos tyrinėtojas, krašto istorijos metraštininkas, Vabalninko krašto muziejaus kūrėjas, Vabalninko krašto kultūros ir istorijos fondo narys Algirdas Garbauskas.

Apdovanojimą įteikė du Vabalninko seniūnijos vadovai – buvusi seniūnė Lilija Vaitiekūnienė ir dabartinis seniūnijos vadovas Laimutis Braždžionis.

Sveikinimus palydėjo dainos

„Lino žiedo“ žymens nominantei įteikta gausybė vasaros žiedų – subtilumu žavinčių lauko ir prabanga dvelkiančių gėlių puokščių.

„Kas mes, lietuviai, būtume be tautinio paveldo?“, - kalbėjo ponią Zitą sveikinusi garbi vabalninkietė. „Niekada nepalik nei šiaudų, nei vilnos“,- linkėjo ji apdovanojimą gavusiai kraštietei.

Sveikintojai rikiavosi į ilgą eilę. Joje buvo ir trejų metukų gražuolė Sofija – nominantės anūkė. Sveikinti močiutės ji iš Vilniaus atvyko su mama Egle, tėčiu Augustinu ir dviejų mėnesių sesute Karile. Sostinėje gyvenanti ir dirbanti informacinių technologijų specialistė Eglė – viena iš trijų Z. Kumpelienės vaikų. Du jos sūnus - Rytis ir Marius – gyvena Anglijoje.

„Lino žiedo“ žymuo tradiciškai teikiamas per Vabalninko miesto šventę, kurios organizavimą šiemet sutrukdė karantinas. Tačiau Valstybės dieną teiktas apdovanojimas atrodė tarsi įgijęs dar svaresnę prasmę.

Belaukiant „Tautiškos giesmės“ giedojimo lietuviškomis dainomis ir puikiu atlikimu džiugino folkloro ansamblis „Saulala“. Kartu su dainininkais balsus „apšildę“ šventės dalyviai „Tautišką giesmę“ traukė iš visos širdies.

Gamta leido vabalninkiečiams šventę tęsti su dainomis ir šokiais.

Alfreda Gudienė

Rekomenduojami video