Sakoma, kad dėl prieskonių ginčytis neverta. Bent jau taip galima interpretuoti puikiai visiems žinoma posakį apie ginčus dėl skonio. Juk, išties, patiekalo skonį bei aromatą dažnai lemia tinkamai parinkta prieskonių kompozicija. Dažnai gaminti mėgstantys žmonės turi savo mėgstamus prieskonius bei jų derinius ir gana skeptiškai žiūri į jau paruoštus prieskonių mišinius. Tačiau labiau pasigilinus pasirodo, kad prieskonių mišiniai yra patikimas pagalbininkas tiek pradedantiems, tiek tikriems virtuvės virtuozams. Aukštos kokybės prieskonių mišiniai suteiks naujų skonių pamėgtiems patiekalams, įkvėps išbandyti naujų receptų bei atrasti kitų šalių virtuvę.

Patikimas sprendimas nemėgstantiems eksperimentuoti

Perpildyta prieskonių lentynėlė nebūtinai sukuria prielaidas sėkmingai improvizuoti gardinant maistą. Reikia ne mažai patirties, žinių, o taip pat ir kūrybinės gyslelės, kad pavyktų sėkmingai maišyti prieskonius ir kurti unikalius skonių derinius. Štai siekiant geriausio rezultato derėtų žinoti ne tik kurie prieskoniai tinka jautienai, kurie paukštienai, o kurie žuviai, tačiau ir kaip iš atskirų prieskoninių žolelių, pipirų bei kitų aromatingų ingredientų sukurti harmoningą derinį. Ne paslaptis, kad dažnai tokioms improvizacijoms pristinga ir laiko. Savo ruožtu, tikrai neapsiriksite kepsnį pagardinę griliui skirtu mišiniu arba pasūdę Himalajų druska su žolelėmis. Ruošiant žuvies patiekalus žiupsnelis jai skirtų prieskonių išvaduos nuo baimės užgožti delikatų skonį naudojant pernelyg intensyvius prieskonius. Net toks elementarus patiekalas kaip keptos bulvės gali atsiskleisti nauju skoniu pagardinus jį subalansuotu prieskonių mišiniu.

Prieskonių mišiniai – taupesnis pasirinkimas

Apdairiai pasirinkti prieskonių mišiniai leis sutaupyti vietos prieskonių lentynėlėje, o taip pat ir pinigų. Norint sukurti skirtingų prieskonių derinių dažnai reikia nedidelių kiekių skirtingų ingredientų, o intensyvesnio aromato prieskonių – ypač mažai. Gvazdikėliai, kardamonas, muskatas, imbieras ir kiti rečiau arba nedideliais kiekais naudojami prieskoniai laikant ilgesnį laiką netenka savo aromato. Todėl tikrai ne visada apdairu savo virtuvėje turėti tokį pat platų asortimentą prieskonių kaip parduotuvės lentynoje. Pavyzdžiui, jei nesate indiškos virtuvės mėgėjas, ciberžolės indelis pasibaigus jo galiojimui dar bus beveik pilnas, o štai prieskonių mišinyje bulvėms nedidelė dalis ciberžolės miltelių puikiai įsilieja į skonių puokštę.

 Prieskonių lentyna – greičiausias kelias į kitų šalių virtuvę

Norint paįvairinti savo šeimos meniu kitų šalių patiekalais, paprasčiausia pradėti nuo indelio tai šaliai būdingų prieskonių mišinio. Provanso žolelių mišinyje skleidžiasi visa puokštė aromatų, neatsiejamų nuo Pietų Prancūzijos virtuvės. Beje, šis universalus žolelių mišinys paįvairins ir įprastų mėsos bei daržovių patiekalų skonį. Sumanius namuose ruošti patiekalus WOK keptuvėje, neapsiriksite įsigiję prieskonių mišinį tailandietiškai virtuvei. Tikru atradimu gali tapti ir kario prieskonių mišinys – egzotiškas aromatas bei apetitą kelianti patiekalo spalva nepaliks abejingų. Tiesa, prieš dėdami mišinį į pirkinių krepšelį, atkreipkite dėmesį į kario prieskonių aštrumą, nes jie gali būti tiek švelnūs, tiek itin aštrūs.

Renkantis prieskonių mišinius apdairu perskaityti jų sudėtinių dalių sąrašą ir įsitikinti, kad įsigysite aukštos kokybės produktą be dirbtinių skonio stipriklių, dažiklių, tirštiklių ir kitų abejotinų priedų. Iš aukštos kokybės prieskoninių žolelių bei kitų aromatingų augalų pagamintiems prieskonių mišiniams nereikalingi jokie sintetiniai „pagardai“.