Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Nustačius šiurkščių higienos pažeidimų kurį laiką neveiks kavinė Šiauliuose

Vasaros sezono metu išaugant apsinuodijimo maistu rizikai Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) yra sustiprinusi maitinimo paslaugas teikiančių įmonių priežiūrą. Tikslinių patikrų metu šio sektoriaus įmonėms primenama, kad esant šiltiems orams ypač svarbu dar atsakingiau rinktis maisto produktus, o gaminant – laikytis higienos reikalavimų, užtikrinti tinkamą maisto saugą. Planinio patikrinimo metu Šiauliuose įsikūrusioje kavinėje (Vytauto g. 101), priklausančioje UAB „Greivima“, inspektoriams teko laikinai stabdyti jos veiklą, nes užfiksuota daug ir šiurkščių higienos bei maisto saugos pažeidimų.

Tikrintoje kavinėje patalpos ir naudojamas inventorius rasti netvarkingi, nešvarūs, po plautuvėmis aptikta korozijos ir pelėsio židinių, vandens maišytuvai nesandarūs.

Kavinės virtuvėje nebuvo jokių priemonių darbuotojų rankų higienai užtikrinti, nors rankų higiena yra vienas esminių veiksnių, galinčių apsaugoti nuo infekcijų, plintančių kontaktiniu būdu.

Taip pat maisto saugos specialistai atkreipia dėmesį, kad maisto ir jo žaliavų laikymo temperatūra tiesiogiai veikia maisto saugą ir kokybę. Tuo tarpu minėtoje kavinėje šaldymo įrenginiuose nebuvo užtikrintos tinkamos maisto produktų laikymo sąlygos – mėsos šaldytuve fiksuota +10 oC temperatūra, nors greitai gendantys produktai turi būti laikomi esant 0 – +6 oC temperatūrai.

Gaminant maistą buvo sudaromos galimybės atsirasti kryžminei taršai, nes dalis produktų ir švarus inventorius laikyti greta atvirų talpų su atliekomis, o vienkartiniai indai sudėti tiesiog ant grindų. Tualeto inventorius buvo laikomas kartu su daržovių patalpos valymo inventoriumi. Be to, maisto gaminimo patalpose buvo ir įvairių pašalinių daiktų – gėlių vazonai, dviratis, drabužiai ir kiti.

Nustatyta, kad su maistu dirbančio personalo saugai ir sveikatai skirtas nepakankamas dėmesys, nematuota kūno temperatūra, nepasirūpinta termometrais.

Šios maitinimo įmonės atsakingi asmenys sulaukė administracinių sankcijų už pažeidimus, o atnaujinti veiklą kavinė galės tik pašalinusi nustatytus trūkumus.

Rekomenduojami video