Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Gardžiuokimės su dreverniške Aldona Stasiukėniene

Nuo seno manyta, jeigu per Užgavėnes gausiai ir sočiai prisivalgysime, sėkmė lydės visus metus. Vienas populiariausių šios šventės valgių – blynai. Drevernos kultūros namų darbuotoja A. Stasiukėnienė visokiais blynais – nuo „čirvinių“ iki ypatingųjų su mėsa ir kopūstais vaišino švęsti susirinkusius dreverniškius ir svečius.

Aldona turi įvairių blynų receptų, ir kasmet per Užgavėnių šventę kepdavo vis kitokius. Niekas neišeidavo jų neparagavęs. Šiemet nebus šventės, taigi ir galimybės pasivaišinti šios išradingos ir vaišingos šeimininkės blynais. Tačiau ji atskleidė ypatingų blynų receptą, todėl visi galime jį išmėginti.

Beje, per Užgavėnes leidžiama paskutinį kartą gausiai ir riebiai pavalgyti, o jau kitą dieną prasideda gavėnia, trunkanti iki Velykų, Kristaus prisikėlimo. Šiuo laikotarpiu skatinama pasninkauti, nevalgyti mėsos, gedėti iki Prisikėlimo šventės.


BLYNAI SU MĖSA IR KOPŪSTAIS

  • Reikia 2 kg miltų, 1 kg faršo, 5 svogūnų, 1 mažo kopūsto, kurį išvirus atvėsinti ir susmulkinti, 5 kiaušinių, 1 litro kefyro ir pieno (per pusę), mielių arba kepimo miltelių, prieskoninių žolelių (pagal skonį krapų, petražolių, raudonėlio...), druskos, pipirų.Faršą, svogūnus su prieskoniais, žolelėmis kepinti taukuose arba svieste. Iš miltų, kiaušinių, mielių ar kepimo miltelių, pieno, kefyro, druskos sumaišyti reikiamo tirštumo tešlą. Į ją sudėjus pakepintą faršą ir susmulkintą kopūstą gerai išmaišyti. Blynus kepti įkaitintuose taukuose arba aliejuje.

Virginija LAPIENĖ

Drevernos kultūros namų archyvo nuotr.

Rekomenduojami video