Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Gardžiuokimės su Venckų senjore Jovita Breiviene

Devintą dešimtmetį įpusėjusios Venckų kaimo gyventojos J. Breivienės sodybą puošia jurginų, kardelių ir kitokių gėlių spalvingi žiedai. Bet ne vien grožiu ji rūpinasi – savo darže, šiltnamyje užsiaugina daržovių. Šiemet užderėjo agurkų, kurių atsargų pasiruošė žiemai.

Buvusi medikė J. Breivienė džiaugiasi kasmet gražėjančiu savo kaimu ir pati prisideda puoselėdama savo sodybos aplinką. Tačiau guvi senjorė užsiaugina ir daržovių. Ji pasidalijo agurkų marinavimo ir rauginimo receptais.

Pavaišinusi gaivaus skonio, traškiais agurkėliais Jovita atskleidė, kad juos marinuoja pagal šviesaus atminimo martelės Ritos receptą. Agurkus supjausčius 3–4 cm dydžio gabalėliais reikia užpilti marinatu, kuriam paruošti užtenka 4 stiklinių vandens, 0,5 stiklinės obuolių acto, 4 šaukštų cukraus, 1 šaukšto druskos, ir – jokių prieskonių. Po 12 valandų agurkus sudėti į sterilius stiklainius, užpilti marinatu, kuriame buvo sudėti agurkai, ir kaitinti: litrinius stiklainius – 10 minučių nuo užvirimo. Po to sandariai uždaryti.

J. Breivienė atskleidė ir kitą receptą. Iš pusantro litro vandens, įdėjusi 3 šaukštus druskos, tiek pat cukraus ir obuolių acto, paruošia marinatą. Agurkus nupliko verdančiu vandeniu, sudeda į stiklainius, užpila karštu marinatu ir sandariai uždaro. Šiuo būdu marinuojant reikia česnakų, krapų, vyšnių, serbentų lapų, pagal skonį – kitų prieskonių.

Be to, senjorė žiemai ruošia raugintus agurkus. Dvi dienas juos parauginusi su visais reikalingais prieskoniais deda į stiklainius, nupylusi skystį jį užvirina ir vėl užpila. Tai padariusi tris kartus, sandariai uždaro.

Papasakojo ir kitą receptą. Į 5 litrų plastmasinį „bambalį“ prigrūda agurkėlių ir prieskonių, užpila sūriu tirpalu (1,5 litro vandens – 3 šaukštai druskos) ir įleidžia į šulinį.

Virginija LAPIENĖ

Rekomenduojami video