Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Surviliškyje šurmuliavo šeimininkės

„Kad Surviliškio kraštas nestokoja išradingų šeimininkių, rodo tradicine tapusi ir jau daug metų sėkmės sulaukianti vakaronė „Buvo gera gaspadinė“, – sako Kėdainių kultūros centro Surviliškio skyriaus vadovė Nijolė Dilkienė. – Štai ir šį niūrų penktadienio vakarą į kuklius Surviliškio skyriaus kultūros namus sugūžėjo šeimininkės ir šeimininkai iš Užupės ir Kalnaberžės bendruomenių, o Surviliškį atstovauti atskubėjo net dvi miestelio komandos – Surviliškio bendruomenės ir Pušyno gatvės 4 namo komandos.“ 

Vakaro pagarba morkai

Tradiciškai paskutinį sausio mėnesio penktadienį būrys gaspadinių susirenka pasidalinti savo išradingumu ir pasimėgauti pačių pagamintais patiekalais. Šį penktadienio vakarą visa pagarba buvo skiriama morkai, mat vakaro tema buvo „Morka – miniatiūrinė gamtos vaistinėlė“.

„O jau išradingumas tų šeimininkių, o jau patiekalų įvairumas ir skanumas! – švente džiaugėsi Kėdainių kultūros centro Surviliškio skyriaus humoro grupės „Bobų radijas“ vadovė Erlenda Turskienė. – O ir užsiauginti galime pačių įvairiausių morkyčių – ir įprastų oranžinių, geltonų, raudonų, violetinių, trumpų, „piršteliais“ vadinamų, ir niekas nežino, kokių rūšių ateityje dar išves selekcininkai. Visi žinome, kad morka – sveikata, o tai, kas sveika, juk dažniausiai būna neskanu. Tačiau mūsų šauniosios šeimininkės ir šeimininkai sugeba ir iš to, kas neskanu, padaryti, kad būtų ypač skanu ir kas papuoštų stalą.“

Morkos nauda sveikatai

Morka – šakninė daržovė, plačiai naudojama visame pasaulyje. Dažniausiai oranžinės spalvos, dėl jose sukaupto gausaus kiekio beta karotino (vitamino A).

Sakoma, kad morkos gerina regėjimą. Be to, morkose gausu karotinoidų, vitaminų B1, B2, PP, C, pantoteno rūgšties, flavonoidų, eterinio aliejaus ir šių mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies. Todėl morkas valgyti verta ne tik dėl akių. Morkose gausu antioksidantų: beta karoteno, vitaminų A, E ir C. Jei norite pagražinti odą, galite gerti morkų sultis arba naudoti jas kaukėms.

Morkas geriausia vartoti šviežias, jose yra gausu vitaminų, mineralų, maistinių skaidulų. Jos nekaloringos (100 gramų – 41 kalorija), jose praktiškai nėra riebalų ir visiškai nėra cholesterolio, todėl puikiai tinka laikantis dietos ar turint antsvorį.

Vitaminas A ir antioksidantai, esantys morkose,  apsaugo odą nuo žalingo saulės poveikio. Vitamino A trūkumas gali padaryti įtaką odos, nagų ir plaukų išsausėjimui. Taip pat vitaminas A užkerta kelią susidaryti spuogams, pigmentinėms dėmėms ir ankstyvoms smulkioms raukšlėms. Na, o jeigu norite būti gražios, morkas galite naudoti ir išoriškai – veido kaukėms, tiesiog sumaišykite 2 tarkuotas morkas su 1 šauktu medaus, 1 šauktu alyvuogių aliejaus ir keliais lašais citrinos, įtrinkite ir įmasažuokite veidą pasidaryta kauke ir palaikykite 5 minutes. Po to nuplaukite veidą šiltu vandeniu.

Būta ir konkursų...

Šventėje nestokojama konkursų, kurių metu demonstruojami, o vėliau degustuojami išradingiausi, sočiausi, ekonomiškiausi, skaniausi ir sveikiausi patiekalai.

Kadangi svečiai atvyko ne tuščiomis, prireikė ir kompetentingos Pociūnėlių humoro grupės „Trys mylimos“ komisijos nuomonės. Kiekviena komanda savo prisistatymui kūrė eilėraščius apie morką. Išklausiusi komandų prisistatymus ir išdegustavusi visus patiekalus, komisija komandoms suteikė nominacijas: tradiciškiausia tapo Užupės komanda, ekonomiškiausia – Surviliškio Pušyno gatvės komanda, sveikuoliškiausia – kalnaberžiečių, o sočiausia – Surviliškio bendruomenės komanda.

Ačiū už draugystę

Daug smagių akimirkų šventėje suteikė ir vitamino C dozę susirinkusiems dovanojo Pociūnėlių kultūros namų humoro grupė „Trys mylimos“, kuriai vadovauja Aušrelė Sereikienė.

„Nuostabu, kad šiemet gaspadinių šventėje galėjau sudalyvauti „2 in 1“ – ir su Užupės bendruomene gaminti ir pristatyti patiekalus, ir su Trečiojo amžiaus universiteto ansambliu „Gija“, vadovaujamo Linos Karpienės“, – mintimis dalinosi Užupės bendruomenės pirmininkė Augenija Vaitkevičienė. – Na, išėjo tai, kas išėjo, bet buvo gera ir skanu. O ir prizų būta daug – ir už uogienę iš morkų, ir už gražiausias eiles apie morką. Ačiū Nijolei Dilkienei už organizavimą, o visiems – už draugystę!“

Surviliškietės Angelės kartofliatnikai (Angelės vaikystėje šitaip buvo vadinamas šis patiekalas)

Įprasta žemaičių blynų tešla:

15 krakmolingų bulvių (vidutinio dydžio);

2 kiaušiniai miltų;

3 šaukštai krakmolo;

1 šaukštelis druskos;

Įdarui: 

2 tarkuotos morkos;

1 svogūnas;

2 šaukštai sviesto.

Padažui:

100 g grietinės;

100 g išlydyto sviesto.

Gaminimas:

Išvirti bulves (nepjaustytas, su lupena), o kai atvės, nulupti. Tuomet sumalti ir sudėti kiaušinius, krakmolą, miltus, druską bei gerai viską išminkyti. Bulvių krakmolingumas skirtingas, tad jeigu masė atrodo per lipni ir neformuojama, įberti dar truputį krakmolo. Išminkyti.

Įdarui nulupti svogūną ir nuskusti morkas. Kepinti svieste, kol suminkštės. Iš bulvių masės formuoti blynus, į jų vidų dėti paruoštą įdarą.

Šeimininkės Angelės pastaba – tokius blynus galima pasigaminti ir su grybų bei kopūstų įdarais ir, žinoma, tradicinius – su virta mėsa.

Kalnaberžietės Dalios pyragas

Reikės:

3–4 didelės morkos;

3 kiaušiniai; 

1 stiklinė rudojo cukraus;

1 stiklinė alyvuogių aliejaus;

2 stiklinės miltų;

2 šaukšteliai kepimo miltelių;

Sutarkuotos 1 citrinos ir 1 apelsino žievelės;

Sauja graikinių riešutų.

Glajui:

100 g šokolado;

3 šaukštai sviesto.

Gaminimas:

Morkas nulupti ir smulkiai sutarkuoti. Kiaušinius su cukrumi išplakti mikseriu iki standžios masės, supilti aliejų ir vėl išplakti. Tada sudėti sutarkuotas citrinos ir apelsino žieveles, graikinius riešutus, kepimo miltelius ir viską permaišyti. Tada suberti persijotus miltus ir kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45–50 minučių. 

Kol pyragas karštas, galima pasigaminti glajų. Šokoladą sulaužyti gabaliukais ir dėti į indą. Ant šokolado sudėti sviestą ir tirpinti virš karšto vandens vonelės. Pyragui atvėsus aptepti jį pravėsusiu ir bepradedančiu stingti glajumi. Palaukti keliolika minučių, kol sustings, ir ragauti! Skanaus!

Surviliškietės Stasės grybų šiupinys

Reikės:

3 didelių morkų;

1 litro džiovintų baravykų;

1–2 indelių pupelių;

1 didelio svogūno;

1 didelio pomidoro;

1 raudonos saldžiosios paprikos;

Apie 50 g sviesto;

250 g saldžios grietinėlės;

Įvairių prieskonių (druska, pipirai, persiladas, krapai, petražolės).

Gaminimas:

Išmirkytus grybus išvirti pasūdytame vandenyje. Verdant į grybus įdėti pipirų ir lauro lapelių. Išvirtus baravykus nuvarvinti ir supjaustyti stambokomis juostelėmis. 

Į keptuvę dėti sviestą ir sutarkuotas morkas. Jas troškinti, kol suminkštės. Tada į morkas dėti nublanširuotą, susmulkintą pomidorą, pusė paprikos (kas mėgsta, gali ir visą), svogūną, prieskonius ir troškinti apie 10 minučių. Patiekalas beveik paruoštas. Belieka supilti grietinėlę, dar kelias minutes pakaitinti ir, papuošus krapais, ragauti. 

Užupietės Irenos sūris su Daivos morkų uogiene

Sūriui reikės:

5 l saldaus pieno

1,5 l rūgpienio;

Žiupsnelio citrinos rūgšties;

Druskos ir cukraus pagal skonį. 

Uogienei:

0,5 kg morkų;

0,5 kg cukraus;

1 didelės citrinos;

1 apelsino sulčių;

2 obuolių;

Žiupsnelio cinamono ir 3 gvazdikėlių.

Gaminimas:

Į puodą supilti pieną ir kaitinti, bet neužvirti, tada supilti rūgpienį ir citrinos rūgštį. Maišant kaitinti, kol išsiskirs išrūgos. Tada per kiaurasamtį nukošti susidariusią varškę, į ją įberti cukraus ir druskos, gerai išmaišyti ir supilti į sūrmaišį. Sūrį paslėgti. Vėsiai laikyti per naktį. 

Nuplautas ir nuluptas morkas sutarkuoti smulkia burokine tarka, dėti į puodą kartu su cukrumi ir pavirti apie 30 min., tada sudėti tarkuotą citrinos žievelę ir citrinos bei apelsino sultis, įtarkuoti obuolius, suberti cinamoną ir gvazdikėlius. Pavirti apie 15 minučių. Viską sutrinti blenderiu ir dar pavirti apie 15 minučių. Atvėsusią uogienę tepti ant sūrio. Puikus desertas prie arbatos ir kavos arba šiaip pasmaližiauti.

Irma KRIŠČIŪNIENĖ

Rekomenduojami video