Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Po dosnios vasaros – viltingas rudens laukimas

Šią vasarą kaimo turizmo sodybos buvo sausakimšos. Poilsiautojų netrūko nei ilgus metus puoselėjantiems šį verslą, nei naujakuriams. „Paskutinės minutės“ skambučių laimė nusišypsodavo tik tuomet, kai užsakovai atšaukdavo vizitus. Jau priimami užsakymai rudeniui. Tikimasi, kad į jas atvyks pailsėti medikai.

Užsieniečius pakeitė lietuviai

Ramaus ir turiningo poilsio mėgėjai neaplenkė kaimo turizmo sodybos „Jurodis“, įsikūrusios Naujasodžių kaime, prie Nemuno, visai šalia Jurbarko. Šios sodybos šeimininkė Kristina Valančienė atviravo, jog ankstesniais metais sodyboje ilsėdavosi iki 80 proc. užsieniečių.

„Sodyboje apsistodavo žmonės iš viso pasaulio. Šiais metais rezervacijas buvo atlikę svečiai iš Vokietijos, Austrijos, Šveicarijos ir kitų šalių. Visos jos yra perkeltos į 2021 metus. Šią vasarą mus aplankė tik penkios drąsiausių entuziastų keliautojų poros iš užsienio“, – sakė K.Valančienė.

Moteris teigė, kad sumažėjus užsienio lankytojų srautui jį užpildė lietuvaičiai. Sodyboje ilsėjosi jaunimas ir vidutinio bei vyresnio amžiaus žmonės iš Panevėžio, Utenos, Biržų, Telšių, Kauno, Vilniaus ir kitų miestų. Atvyko ir artimiausi kaimynai – su savo augintiniais buvo apsistoję svečiai iš Latvijos ir Estijos.

Pasak K.Valančienės, šiemet labai daug keliautojų. Jie pageidavo pažintinių ekskursijų palei Nemuną, lankė senąsias pilis, bažnyčias ir kitus kultūrinius regiono objektus. Karštomis vasaros dienomis poilsiautojai laiką leido paupyje ar prie aplinkinių ežerų, kurių yra net keletas. Aktyvaus sporto mėgėjai iš sodybos šeimininkų nuomojosi dviračius, mėgstantys žvejoti – žvejybos įrangą, kai kurie pageidavo pasiplaukioti motorinėmis valtimis. Rudenį žmonės turės galimybę pagrybauti. Sodybos šeimininkė svečius palepina įvairiomis edukacijomis: žiobrių, sausainių kepimo ir kt. Sodyboje „Jurodis“ šią vasarą vyko klasių susitikimai, šeimos šventės.

[caption id="attachment_77629" align="alignnone" width="960"]FB nuotr./Vyganto Pranskūno FB nuotr./Vyganto Pranskūno[/caption]

Pokyčių nepajuto

Lankytojų netrūko ir erdvioje etnografinio stiliaus kaimo sodyboje „Pas tėvukus“, įsikūrusioje Plungės rajone, Platelių seniūnijoje, prie Beržoro ežero. Pasak sodybos šeimininkės Jurgitos Krištupienės, jos sodyboje lankėsi toks pats skaičius poilsiautojų, kaip ir praėjusiais metais. Dalis užsieniečių į sodybą atvyko, kita dalis savo užsakymus perkėlė į kitus metus.

Mūsų sodybą renkasi žmonės, norintys ramaus poilsio. Mėgstantys garsią muziką ir triukšmą į sodybą nepriimami. Taip pat nepriimame poilsiautojų su gyvūnais. Galbūt dėl minėtų priežasčių netenkame didžiosios dalies poilsiautojų. Tačiau būtent tyla ir ramybė yra sodybos privalumas“, – akcentavo J.Krištupienė.

Šioje sodyboje dažniausiai apsistoja žmonės su šeimomis, kurie mėgsta pabendrauti, pažvejoti, pasimaudyti arba tiesiog nieko neveikti. Ši sodyba nuomojama pagal išankstinius užsakymus, todėl paskutinę minutę išsinuomoti dažniausiai nepavyksta. Nebent kas nors būna atšaukęs rezervaciją. Lankytojai, išsiilgę ežero ir saulės šilumos, sodyboje poilsiavo nuo birželio.

Nuo rugsėjo mėnesio pagal medikams skirtą priemonę sodyboje ilsėsis trys medikai iš Klaipėdos ir Telšių. Tikimės, kad atsiras ir daugiau norinčiųjų. Tai yra geras žingsnis – suteikti medikams galimybę pailsėti. Rudenį sodyba nebūna perpildyta, didžiausias užimtumas – savaitgalį“, – sakė sodybos šeimininkė.

Tuščia nestovėjo

Gražioje Molėtų rajono vietovėje, ant aukšto kalno, glaudžiasi šaltiniuotų tvenkinių apsupta kaimo turizmo sodyba „Kliukai“. „Vasaros sezonu ši sodyba buvo ir yra pilnai užpildyta. Visi numeriai užimti. Pastovūs klientai iš anksto išsinuomoja sodybą savaitei arba dviem. Šiemet sulaukėme daug skambučių iš interesantų, norėjusių išsinuomoti čia ir dabar. Tai – ne mūsų klientai“, – sakė sodybos šeimininkas Vytis Štelbys.

Vyras neprognozavo, kiek klientų sulauks rudenį. Sodyba „Kliukai“ nuo rugsėjo laukia ir medikų. Šiai dienai šeimininkas yra sulaukęs tik poros skambučių, rezervacijų nebuvo. „Medikai turi vaikų, kurie eina į mokyklas. Todėl jiems palikta proga pailsėti tik savaitgaliais. Užaugau medikų šeimoje, todėl žinau, kad savaitgaliai būna užimti. Ši idėja – suteikti galimybę medikams pailsėti – sveikintina, bet ji neapgalvota, nes pasinaudojimo galimybės ribotos. Kaip ši priemonė suveiks, neaišku“, – mintimis pasidalijo V.Štelbys.

[caption id="attachment_104442" align="alignnone" width="1200"]Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.[/caption]

Tikisi gražaus rudens

Labanoro regioniniame parke yra įsikūrusi kaimo turizmo sodyba „Stirnelės viensėdis“. Jos šeimininkė Raimonda Meiduvienė tvirtino poilsiautojų nestokojusi nė vienais metais. „Į sodybą atvyksta klientai net iš Izraelio. Šiais metais sulaukėme daug mūsų šalies poilsiautojų. Nors kainos sezono įkarštyje ūgteli, jos negąsdina klientų“, – sakė moteris.

R.Meiduvienė pastebėjo, kad šiais metais poilsiautojai daugiau juda, lanko įvairius objektus, muziejus, renkasi baidarių maršrutus, vyksta į pažintinius žygius pėsčiomis, kuriuos organizuoja patys šeimininkai. „Kadangi dirbame visus metus, klientų užsakymus priimame iš anksto. Šiuo metu sodyba domisi medikai. Vieni jau užsisakė poilsį. Tikiuosi, kad ruduo bus gražus ir į gamtos prieglobstį atvyks daug lankytojų“, – sakė R.Meiduvienė.

Priemonė medikams

Nuo rugsėjo 1 iki lapkričio 30 dienos poilsiauti Lietuvoje ir pasinaudoti turizmo paslaugomis pradės medikai, kuriems 200 eurų paslaugų suteikimo kainos kompensuos valstybė. „Per pandemiją didžiausias krūvis teko medikams, tad ši priemonė skirta jiems atsidėkoti ir suteikti galimybę šiek tiek pailsėti neturistinio sezono metu, rudenį, kai turistų srautai sumažėja. Kartu norima paskatinti per karantiną nukentėjusį ir vis dar sunkumų patiriantį turizmo verslą Lietuvoje, kad pasibaigus turistiniam sezonui gautų daugiau įplaukų. Tad tikimės, kad sumažėjusius atvykstamojo turizmo srautus bent taip iš dalies galėsime kompensuoti paskatindami vidinį vartojimą“, – sakė ekonomikos ir inovacijų viceministrė Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė.

Jau baigti formuoti iš savivaldybių bei kitų įstaigų gauti medicinos srities darbuotojų, kovojusių su COVID-19 pandemija, sąrašai atostogų kompensacijai gauti. Skaičiuojama, kad 200 eurų kompensacija turizmo paslaugoms turėtų pasinaudoti daugiau kaip 54 tūkst. licencijuotų gydytojų, akušerių, slaugytojų ir dalis odontologų, taip pat nelicencijuotas medicinos personalas. Šiai priemonei numatyta 10 mln. eurų. Priemonę įgyvendins nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“.

Pasak V.Jankauskaitės-Milčiuvienės, dėl paslaugų suteikimo sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai bus kviečiami kreiptis tiesiogiai į paslaugų teikėjus. „Sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojai, norintys pasinaudoti šia priemone, galės pasirinkti patinkančius atostogų Lietuvoje pasiūlymus ir vieną kartą įsigyti turizmo paslaugų iš pasirinkto turizmo paslaugų teikėjo. Užsisakius paslaugų už mažiau nei 200 eurų, nepanaudota dalis nebus kompensuojama. Sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, kurie norės gauti paslaugų už daugiau nei 200 eurų, skirtumą turės padengti savo lėšomis“, – sakė V.Jankauskaitė-Milčiuvienė.

Užimtumas didesnis

VAITKUVIENE

Dr. Agnė Vaitkuvienė, Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė

Šiais metais kaimo turizmo sodybų užimtumas yra didesnis nei ankstesniais metais, poilsiautojų netrūksta. Ankstesniais metais vasarą būdavo paklausios mažos sodybos, atskiri nameliai ir kambariai, esantys arčiau vandens telkinių, tačiau šiais metais rezervuojamos visos sodybos, nepriklausomai nuo vietos. Svarbiausia pailsėti. Rudenį, kai vaikai pradeda eiti į ugdymo įstaigas, populiarėja savaitgalio poilsis. Sodybas užsisako ir medikai. Jie renkasi ramų poilsį su šeima.

Žmonėms, atvykusiems iš šalių, įtrauktų į COVID-19 ligos paveiktų šalių zonos, saviizoliacijos paslaugos nėra teikiamos.

Rekomenduojami video