Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pomidorų šventėje – įvairiaspalvės kompozicijos ir vertingi patarimai

Jau ta­po tra­di­ci­ja, kad bai­gian­tis rug­pjū­čiui aly­tiš­kiai Ger­da ir Vy­tau­tas Pės­ti­nin­kai po­mi­do­rų au­gin­to­jus su­kvie­čia į Po­mi­do­rų šven­tę. Šį kar­tą bu­vo ren­ka­ma gra­žiau­sia po­mi­do­rų kom­po­zi­ci­ja ir di­džiau­sias po­mi­do­ras, o svar­biau­sia – kiek­vie­nas šių lie­tu­vių mėgs­ta­mų dar­žo­vių au­gin­to­jas ga­lė­jo iš­girs­ti ver­tin­gų pa­ta­ri­mų ir pa­si­da­ly­ti sa­vo pa­tir­ti­mi.

Aly­tiš­kiams pa­tin­kan­čios šven­tės or­ga­ni­za­to­riai Pės­ti­nin­kai – švie­ti­mo sri­ties dar­buo­to­jai, ta­čiau, kaip au­gin­ti po­mi­do­rus, kad jie ge­rai de­rė­tų, bū­tų ska­nūs ir jų ne­pul­tų jo­kios li­gos, su­tuok­ti­niai su­kau­pė daug pa­tir­ties, ku­ria su ki­tais po­mi­do­rų au­gin­to­jais mie­lai da­li­ja­si jau 11 me­tų.

Anot V.Pės­ti­nin­ko, įvai­rių dar­žo­vių bei jų dai­gų au­gi­ni­mas ir par­da­vi­mas ta­po ma­žu ver­slu, pa­de­dan­čiu ge­ro­kai pa­pil­dy­ti šei­mos biu­dže­tą. Jų ver­slas ga­li tap­ti pa­vyz­džiu ki­tiems, kaip at­ra­dus mėgs­ta­mą veik­lą ga­li­ma pa­keis­ti ir sa­vo gy­ve­ni­mą.

Šven­tės me­tu vy­ko se­mi­na­ras, ku­ria­me bu­vo pri­sta­ty­ta po­mi­do­rų au­gi­ni­mo tech­no­lo­gi­ja, pri­tai­ky­ta po­mi­do­rus au­gin­ti ma­žuo­se plė­ve­li­niuo­se šilt­na­miuo­se, ir tei­kia­mos kon­sul­ta­ci­jos trę­ši­mo, li­gų pre­ven­ci­jos bei ge­nė­ji­mo klau­si­mais.

Ga­liū­nas už­au­go „Vo­lun­gė­lės“ so­duo­se

99-3-17

Po rim­to­sios da­lies – se­mi­na­ro – vy­ko gra­žiau­sios po­mi­do­rų kom­po­zi­ci­jos ir di­džiau­sio po­mi­do­ro rin­ki­mai.

Rin­ki­mams bu­vo pri­sta­ty­tos 4 po­mi­do­rų kom­po­zi­ci­jos. Vi­sos jos bu­vo spal­vin­gos ir įspū­din­gos, ta­čiau gra­žiau­sia ab­so­liu­čia bal­sų dau­gu­ma po­mi­do­rų au­gin­to­jai iš­rin­ko Aly­taus Jur­gio Kun­či­no vie­šo­sios bib­lio­te­kos di­rek­to­rės Gied­rės Bul­ga­ko­vie­nės kom­po­zi­ci­ją, ku­rio­je me­niš­kai su­si­py­nė įvai­rios for­mos, ža­lių, gel­to­nų ir rau­do­nų spal­vų to­nai.

„Kom­po­zi­ci­jai kur­ti pa­nau­do­jau 16 veis­lių po­mi­do­rus, tarp ku­rių ne­bu­vo nė vie­no hib­ri­do. Tai ne vi­sos ma­no au­gi­na­mos po­mi­do­rų veis­lės, šilt­na­my­je jų ge­ro­kai dau­giau“, – sa­kė G.Bul­ga­ko­vie­nė.

Kom­po­zi­ci­jo­je pa­nau­do­tos po­mi­do­rų veis­lės: ‘Omar‘s Le­ba­ne­se‘, ‘Black Krim‘ (Noi­re de Cri­mee), ‘Ska­riai‘, ‘Pe­nis‘ (Au­ria), ‘Rei­se to­ma­to‘, ‘Izum­rud­no­je jab­lo­ko‘, ‘Mi­das‘, ‘Va­len­ci­ja‘, ‘Pa­ber­žės gel­to­nie­ji‘, ‘Oran­ge He­art‘, ‘Cit­ri­na Gar­ga­mel‘, ‘Prin­ci­pe Borg­he­se‘, ‘Ca­na­ry Bell‘, ‘Le­mo­na­de‘, ‘Blac­k Cher­ry‘, ‘In­di­go ro­se‘.

G.Bul­ga­ko­vie­nė sa­ko­si po­mi­do­rus au­gi­nan­ti jau apie 20 me­tų, ta­čiau stip­rią aist­rą po­mi­do­rų au­gi­ni­mui aly­tiš­kė pa­ju­to prieš po­rą me­tų: „Da­ly­vau­ju įvai­rių po­mi­do­rų au­gin­to­jų gru­pių veik­lo­je, kur da­li­ja­mės pa­tir­ti­mi, įvai­riais pa­ta­ri­mais, pa­si­džiau­gia­me re­zul­ta­tais.“ Už gra­žiau­sią kom­po­zi­ci­ją G.Bul­ga­ko­vie­nei bu­vo įteik­tas ša­ko­tis ir 40 Eur ver­tės če­kis ap­si­pirk­ti „Vy­tau­go­je“.

Po­mi­do­ras ga­liū­nas, svė­ręs 825 gra­mus, už­au­go „Vo­lun­gė­lės“ so­duo­se. Jį rū­pes­tin­gai pri­žiū­rė­jo sen­jo­rai Ma­ri­ja ir Jo­nas Kaš­ko­nai, jau apie 30 me­tų sa­vo so­do skly­pe­ly­je au­gi­nan­tys po­mi­do­rų.

„Ne­ži­nau, ko­kia jo veis­lė, sėk­las pir­kau par­duo­tu­vė­je, net ne­si­gi­lin­da­ma, kad iš jų ga­li iš­aug­ti to­kie di­de­li po­mi­do­rai. Mums pa­tin­ka po­mi­do­rų šven­tės, sten­gia­mės vi­sa­da jo­se da­ly­vau­ti, šį kar­tą pa­vy­ko net­gi pri­zi­nin­ką už­au­gin­ti“, – džiau­gė­si mo­te­ris.

Kaš­ko­nai už po­mi­do­ro ga­liū­no už­au­gi­ni­mą do­va­nų taip pat ga­vo ša­ko­tį ir 20 Eur ver­tės če­kį įsi­gy­ti sėk­lų bei dai­gų „Vy­tau­go­je“.

Rei­kia ži­no­ti, ko no­ri

Kad džiaug­tu­mė­mės po­mi­do­rų der­liu­mi ir il­gai val­gy­tu­me svei­kas, ska­nias dar­žo­ves, pir­miau­sia tu­ri­me ap­si­spręs­ti, ko­kius po­mi­do­rus au­gin­si­me – veis­li­nius ar hib­ri­di­nius.

„Hib­ri­di­niai po­mi­do­rai pa­si­žy­mi at­spa­ru­mu li­goms, der­lin­gu­mu ir il­gu de­rė­ji­mo pe­ri­odu, ta­čiau sko­nio sa­vy­bė­mis šiek tiek nu­si­lei­džia veis­li­niams po­mi­do­rams. Nu­sky­nus ža­lius (dar ne­su­no­ku­sius) hib­ri­di­nius po­mi­do­rus, jais ga­li­ma mė­gau­tis net po mė­ne­sio, ta­čiau hib­ri­di­nių po­mi­do­rų sėk­lų pa­si­ruoš­ti pa­tiems ne­pa­tar­ti­na. Veis­li­niai po­mi­do­rai la­bai ska­nūs, trum­piau de­ra, di­džiu­lė jų veis­lių įvai­ro­vė, o pa­si­ruo­šus sėk­lų iš pa­čių iš­au­gin­tų po­mi­do­rų, bus iš­sau­go­tos vi­sos tai veis­lei bū­din­gos sa­vy­bės“, – aiš­ki­no che­mi­jos ir ag­ro­che­mi­jos ma­gist­ro laips­nį tu­rin­tis V.Pės­ti­nin­kas.

Po­mi­do­rų au­gin­to­jas pa­ta­rė au­gin­ti maž­daug per pu­sę hib­ri­di­nių ir veis­li­nių po­mi­do­rų. Ne­rei­kė­tų bai­min­tis po­mi­do­rų hib­ri­dų, no­rin­tie­siems ska­nių po­mi­do­rų sko­nį ga­li­ma ne­sun­kiai pa­re­gu­liuo­ti su­ba­lan­sa­vus trę­ši­mą.

Svar­bu lai­ky­tis ba­lan­so

V.Pės­ti­nin­kas iš­sky­rė svar­biau­sius veik­los žings­nius, au­gi­nant po­mi­do­rus.

Pra­dė­ti rei­kė­tų nuo sėk­lų ir sė­jos lai­ko pa­si­rin­ki­mo, ta­da rū­pes­tin­gai au­gin­ti dai­gus. At­ėjus lai­kui juos per­so­din­ti į pa­rink­tą vie­tą ir pa­ruoš­tą grun­tą. La­bai svar­bu ne­su­so­din­ti per tan­kiai dai­gų (4 dai­gai į kv. met­rą), ta­da der­lius bus gau­ses­nis, li­gų pa­vo­jus ma­žes­nis, šilt­na­miuo­se rei­kė­tų pa­lai­ky­ti tin­ka­mą tem­pe­ra­tū­rą ir mik­ro­kli­ma­tą, lai­ky­tis lais­ty­mo re­ži­mo.

Kai po­mi­do­rų dai­gai ūg­te­li, bū­ti­na juos ge­nė­ti, kuo at­ža­la ma­žes­nė, tuo ge­riau, nes ta­da lie­ka ma­žes­nė žaiz­de­lė ant pa­grin­di­nio stie­bo, ma­žes­nė ga­li­my­bė pa­tek­ti gry­bi­nių li­gų su­kė­lė­jams.

„Jei už­puo­lė ma­ras, pa­ste­bė­jus pir­muo­sius po­žy­mius bū­ti­na vi­sus au­ga­lus nu­purkš­ti fun­gi­ci­dais, o ru­do­sios la­pų dė­mėt­li­gės ne­rei­kė­tų bi­jo­ti, la­pai ne­at­ro­do es­te­tiš­kai, bet ši li­ga po­mi­do­rų der­liui ir ko­ky­bei reikš­mės ne­tu­ri“, – aiš­ki­no V.Pės­ti­nin­kas.

Ver­tė­tų ži­no­ti, kad ma­žes­ni po­mi­do­rai ga­li de­rė­ti il­giau nei di­de­li. Skin­ti pa­ta­ria­ma pra­dė­ju­sius nok­ti po­mi­do­rus, kad ge­riau ir grei­čiau ga­lė­tų aug­ti ki­ti. Po­mi­do­rų vir­šū­nės nu­ska­bo­mos li­kus mė­ne­siui iki de­rė­ji­mo pa­bai­gos. „Kiek pa­lik­ti la­pų? Siū­ly­čiau va­do­vau­tis pa­pras­ta tai­syk­le, virš po­mi­do­rų ke­kės pa­lik­ti 2 la­pus. Nu­sky­nus vi­sus la­pus, vi­si po­mi­do­rai su­noks vie­nu me­tu“, – pa­ta­rė vy­ras.

Aly­tiš­kis tei­gė, jog svar­biau­si po­mi­do­rams du di­de­li trę­ši­mai – pa­so­di­nus ir pra­dė­jus nok­ti vai­siams. Vi­są ki­tą ve­ge­ta­ci­jos lai­ką tręš­ti pa­gal po­rei­kį. Pa­tar­ti­na iš­si­tir­ti dir­vo­že­mio su­dė­tį, kad bū­tų aiš­ku, ko­kių me­džia­gų ja­me trūks­ta, nes to ne­ži­nant ga­li­ma gau­ti prie­šin­gą re­zul­ta­tą.

Nu­sky­nus po­mi­do­rų der­lių, šilt­na­mį rei­kia dez­in­fe­kuo­ti, kad ki­tais me­tais der­lius vėl džiu­gin­tų.

„Po­mi­do­rai ge­rai au­ga ir de­ra, kai yra ba­lan­sas tarp ži­nių, trą­šų ir sai­ko“, – tei­gė po­mi­do­rų au­gi­ni­mo pa­tir­ties su­kau­pęs V.Pės­ti­nin­kas.

 

Rita KRUŠINSKAITĖ

 

Rekomenduojami video