Lietuviai jau džiaugiasi pirmaisiais pavasariniais grybais – miškuose randami pirmieji bobausiai. Portalo tv3.lt skaitytoja pasidalino nuotraukomis, kuriose užfiksavo pirmuosius bobausius. Tačiau gamtininkas Almantas Kulbis įspėja, kad reikėtų būti atsargiems – neatsakingas jų vartojimas gali baigtis nelaime.

Grybautoja džiaugiasi rastais pavasariniais grybais. Skaitytoja pirmųjų pavasarinių grybų derlių užfiksavo Prienų rajone, netoli Pociūnų aerodromo. Tiesa, grybų dar negausu, tačiau bobausių mėgėjams jau pavyksta jų prisirinkti.

Gamtininko teigimu, dabar pats laikas augti bobausiams. Tiesa, jų dar nėra itin daug, bet jų mėgėjai jau gali išsirengti į paieškas.

Neregėtai šilti orai džiugina grybautojus – dygsta valgomi grybai

„Na, kadangi šiais metais turim tradicinį lietuvišką pavasarį – nei per ankstyvą, nei per vėlyvą, tai pirmus bobausius nufotografavo žmonės miškuose maždaug prieš dvi savaites. Dabar dar nėra jų masinis augimo metas, bet jau kasdien randama vis gausiau, todėl netrukus turbūt bus ir pats bobausių radimo pikas“, – aiškino A. Kulbis.

Lietuviai šiuos grybus itin pamėgę – renka juos pintinėmis. Tačiau užsienyje šie grybai nėra tokie populiarūs, mat žmonės jų prisibijo. „Iš tikrųjų lietuviai bobausius renka ir valgo dideliais kiekiais. Palyginus su kaimyninėm tautom, pavyzdžiui, vokiečiais, tai kai kurios kaimyninės tautos bobausių iš viso nemėgsta, nerenka.“ Priežastis, kodėl kitose šalyse šių grybų valgyti nerizikuojama – labai aiški. Bobausiai yra nuodingi, todėl reikėtų būti atsargiems ir apsvarstyti, ar tikrai verta šiuos grybus vartoti maistui. „Bet kuriuo atveju, bobausis yra nuodingas grybas, reikalaujantis daug atsargumo. Ir tikrai verta gerai pasverti, ar vartoti, ar šito grybo atsisakyti ir paieškoti kitų grybų, kurių pavasarį taip pat galima rasti miškuose“, – būti atsargiems ragino gamtininkas.

Kiekvienais metais visoje Europoje pasitaiko pora šimtų apsinuodijimų, tačiau kai kuriais atvejais bobausių valgymas gali baigtis ir mirtimi.

„Europoj kasmet suskaičiuojama po 100-200 apsinuodijimų bobausiais. Atrodo visai Europai labai nedaug, tačiau bobausiuose yra nuodo giromitrino. Pats bobausio lotyniškas pavadinimas Gyromitra esculenta, antrasis žodis esculenta reiškia valgomas. Tačiau grybas yra nuodingas ir giromitrinas yra stiprus nuodas, todėl bobausis gali būti netgi mirtinai nuodingas“, – įspėja A. Kulbis.

Kai kurie žmonės yra jautresni nuodui, esančiam bobausiuose, todėl manymas, jog jei nieko nenutiko man, nenutiks ir kitam – klaidingas. „Yra žinoma, kad tam tikra dalis žmonių yra jautrūs ir netgi po apdorojimo gali apsinuodyti bobausiais. Mes nežinome, ar esame šiam grybui jautrūs. Galbūt pas mus yra toks posakis išplitęs, kad „valgiau šimtą metų ir nieko neatsitiko“, bet vienoj šeimoj gali būti labai skirtingai jautrūs žmonės šiam grybui ir vienam nieko neatsitiks, o kitam gali ir atsitikti“, – aiškino gamtininkas. Grybo nuodingumas dingsta juos tinkamai paruošus. Tačiau ir tai padaryti tinkamai itin svarbu, o paruošimas gali ir užtrukti.

„Jį nuverdant mažiausiai du kartus ir nupilant vandenį, grybą galima valgyti. Taip pat grybą pakankamai ilgai džiovinant, ne mažiau kaip du mėnesius, nuodingumas dingsta.“

Apsinuodijama visai netikėtai

Bobausių mėgėjams reikėtų būti atsargiems – net žinant, kaip grybus tinkamai apdoroti, apsinuodijimo galite ir neišvengti. Kartais tai nutinka visai netikėtai. „Būna visiškai netikėtų apsinuodijimų, kai žmonės virdami grybą tiesiog virtuvėje prisikvėpuoja garų ir tokia pat galimybė apsinuodyti bobausiais“, – apie neįprastus apsinuodijimus kalbėjo A. Kulbis.

Jei neturite tinkamai įrengto gartraukio, verčiau šių grybų namuose neruoškite. Taip pat galite apsinuodyti skysčiu, kuris lieka grybus verdant, todėl nupylus skystį kruopščiai išplaukite indus. „Su labai geru gartraukiu reiktų virti bobausius ir tiesiog verdant tą vandenį nupilti, išplauti indus, kad jis tikrai nepatektų į mūsų organizmą.“

Na, o jei nesate šių grybų ragavę, bet norite juos išbandyti, būkite atsargūs. Specialistas rekomenduoja juos tinkamai apdoroti ir paragauti nedidelį kiekį „Mikologai siūlo vis tik nerizikuoti, nes tai nėra pats skaniausias, vertingiausias maistiniu požiūriu grybas. Atsargumas gėdos nedaro. Bet jeigu jau ryžtamės – ar smalsumas, ar kulinarinė tradicija traukia paragauti šito grybo, tai pirmą kartą reikia pradėti nuo šaukšto.

Paragavus vieną šaukštą, jeigu jokių apsinuodijimo požymių nejaučiame, tada galime paragauti“, – pataria gamtininkas.

Kepurėlė primena smegenis

Bobausius atpažinti nebus sunku – jie išvaizda primena smegenis. Tačiau gamtininkas primena ir apie kitą pavasarinį grybą – briedžiuką, kuris nėra nuodingas, bet pasirodo kiek vėliau. „Bobausius puikiai gali pakeisti kiti pavasariniai grybai, pavyzdžiui, briedžiukai, kurie daugeliui žmonių yra panašūs, bet yra visiškai nenuodingi. Patyrę grybautojai atskirs labai lengvai, nes grybai skiriasi. Reikėtų atsiminti paprastą požymį – bobausiai savo kepurėlės išvaizda primena kažką panašaus į smegenis, netgi galima įžiūrėti smegenų vingius“, – kaip atpažinti bobausius paaiškino gamtininkas.

Pirmieji pavasariniai grybai pasirodo spygliuočių miškuose, tad jei keliausite į lapuočių mišką, greičiausiai grįšite tuščiomis. Geriausios vietos šių grybų augimui – sausos ir smėlingos. „Jei randami gana įvairiose vietose, tačiau pirmiausiai pasirodo atvirose, sausose, smiltingose vietose. Kaip bebūtų keista, bet daugiausiai pavyksta surasti greta smėlingų keliukų, kvartalinių miško linijų ir netgi kirtavietėse. Kirtavietėse teko matyti ir šį savaitgalį bobausių, tik jie buvo tikrai nedideli“, – geriausias vietas bobausių rinkimui įvardijo A. Kulbis.