Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Išskirtiniame bityne prie vairo stoja jaunimas

Lietuvoje mėgėjai jau ragauja pavasarinio medaus. Utenos rajone,Užpalių seniūnijoje, Mikėnų kaime, gyvenanti bitininkų Skardžių šeima jo išsuko nedaug, tačiau neabejoja, kad iki sezono pabaigos bitės gausiai prineš įvairaus medaus.

Kiekviena bitė – turtas

Skardžių šeimos bitynas – vienas didžiausių Lietuvoje. Keturi bitininkai prižiūri net pusantro tūkstančio bičių šeimų. Vyresnioji karta, Gražina ir Gediminas Skardžiai, jau gali atsikvėpti – vadovavimą bitynui po truputį perima jaunimas, Eimantė ir Edgaras Skardžiai. Jau ūgtelėjo ir anūkai: Vakarei Urtei šešeri, o Ryčiui Vėjui – treji metukai. Nenustygstanti vietoje mergaitė tikino būsianti bitininkė. Gražina pasakojo, kad vos pradėjusi vaikščioti Vakarė kartu su tėvais eidavo prie bičių. Mergaitė nebijojo būti įgelta, ji nuo mažens yra mokoma gerbti gamtą, kiekvieną padarėlį. ų. „Mums svarbi kiekviena bitelė. Juk joms turime būti dėkingi už sunkiai rinktą nektarą“, – rodydama kieme, prie medaus tvarkymo cecho, pastatytą mažą aviliuką, kuriame prieglobstį randa vežant medų ant korių netyčia likusios bitės, pasakojo Gražina. Jas bitininkai surenka medaus sukimo ceche ir paleidžia, kad bitės toliau galėtų dirbti. Edgaras pritarė mamai sakydamas, kad jam nesuvokiamas šiurkštus elgesys su bitėmis versliniuose kitų šalių bitynuose. „Filmuotuose siužetuose matyti, kaip dirba Amerikos bitininkai. Jiems nė motais, kad imant medų žūva šimtai bičių. Gal todėl jie ir turi daugiausia problemų dėl nykstančių bičių šeimų“, – svarstė Edgaras.

Tarsi bičių motinos

Senieji ir jaunieji Skardžiai, kaip ir tos bitelės, turi savo pareigas ir savo bitynus. Gražina neseniai atšventė gražų jubiliejų. Atsakingą darbų barą – medaus ir kitų bičių produktų paruošimą prekybai – ji jau baigia perleisti marčiai Eimantei. „Mums jau metas pailsėti. Tegul darbuojasi jaunimas. Patarsime, padėsime, kuo galėsime. Jiems priklauso bityno ateitis“, – sakė Gražina. Edgaras tikino, kad tėvų į pensiją neišleisiantis, jei tik norės, jie galės darbuosis bitynuose. Pasak Eimantės, anyta – labai gera ir kantri mokytoja, sukauptą patirtį perduoda su meile. Klausantis abiejų moterų piršosi mintis, kad moteris bitininkystės ūkyje tokia pat svarbi, kaip ir motina bičių šeimoje. Jei ji tvarkosi išmintingai, puikiai sekasi ir kitiems. Abi Skardžių moterys neabejingos gražiai aplinkai. Užsukus į jų ūkį, pasitinka medžio skulptoriaus Svajūno Rimkevičiaus drožtos ąžuolinės bičių dievų Austėjos ir Bubilo skulptūros. Tolėliau – įspūdingi meniniai aviliai, kuriuose šią vasarą bus apgyvendintos bitės.

Moterys rūpinasi, kad gražu ir tvarkinga būtų ne tik kieme, bet ir kiekviename gamybinio cecho kampelyje. Ant sienos sunkiai telpantys garbės raštai liudija, kad Skardžių bitynas – vienas geriausių Lietuvoje.

Svarbiausia kokybė

Medaus sukimo ceche darbymečiu zvimbia 3 elektriniai medsukiai. Per dieną jais išsukama 2,5–3 t medaus. Edgaras pasidžiaugė, kad Kaune gaminti medsukiai puikiai tarnauja. O kai vieną vasarą jiems teko dirbti dieną ir naktį, nes medaus buvo labai daug, ir varikliai perkaito, juos medsukių gamintojai pakeitė kitą dieną po gedimo.

Pirmą kartą pamačius gamybines Skardžių patalpas, sunku paslėpti nuostabą. Bendras jų plotas – 1 100 kv. m. Po stogu telpa fasavimo, sukimo, sandėliavimo, maisto bitėms ruošimo, meduvių, lizdinių korių laikymo ir pagalbinės patalpos. Užsiimantiesiems versline bitininkyste keliami aukščiausi reikalavimai. Skardžiai ne kartą naudojosi ir ES parama. „Norėjome ir šiais metais teikti projektą, tačiau, pamatę pakeistas sąlygas, supratome, kad negalėsime įgyvendinti reikalavimų. Juk mūsų verslo sėkmė pirmiausia priklauso nuo gamtos sąlygų“, – sakė Edgaras. Kiekvieną medaus partiją Skardžiai siunčia tikrinti. Atsakingų už kokybę tarnybų tikrintojų į valias, tačiau Skardžiai patys sau yra reikliausi ir griežčiausi tikrintojai. Bitininkai tikino, kad laikantieji kelias bičių šeimas gali tvarkytis, kaip išmano, o jie turi būti itin atsakingi ir atsakingi, nes gyvena iš to, ką daro. Kitų pajamų neturi.

Vertingas nefiltruotas

Labai daug medaus Skardžiai parduoda didmenine kaina. Lietuviškų augalų nektaras medaus pavidalu maistinio metalo statinėse iškeliauja į Vokietiją, Izraelį, Prancūziją, Lenkiją, kitas šalis. Parduodant medų tų šalių gyventojams, taikomi labai aukšti standartai. Medus turi būti labai švarus, be menkiausių vaško priemaišų, todėl yra labai rūpestingai filtruojamas. „Labai nedaug žmonių suvokia, kad kuo mažiau filtruotas medus, tuo jis vertingesnis. Kai kuriose šalyse išfiltruojamos net žiedadulkės. Rapsų medus spalvinamas ir parduodamas kaip pievų, liepų, akacijų ar kitų augalų medus. Daugiausia rapsų medaus perka prancūzai ir švedai, tačiau jų parduotuvių lentynose labai daug įvairių rūšių medaus. Išvadas darykite patys “, – šypsojosi bitininkas. Izraelio gyventojai, anot jo, vertina grikių medų, todėl kasmet Edgaras kelis šimtus bičių šeimų veža prie žydinčių grikių laukų. Nauda ir jam, ir ūkininkui. Bitininkas pasidžiaugė, kad žydai pirmiausiai sumoka, o tada laukia medaus. Visi kiti gauna iš Skardžių medų, o pinigai bitininkus pasiekia po mėnesio.

Mugėse Skardžiai jau nebeprekiauja. Pasak Edgaro, tai užima daug laiko, be to, brangios prekybos vietos. Kita vertus, vis daugiau laikančiųjų bites, kurie nori gauti kažkiek pelno ar padengti patirtas išlaidas.

Bičių motinų svarba

Netoli gamybos cecho bitininkai augina bičių motinas. Jų teigimu, puikių rezultatų galima pasiekti tik kas dvejus metus keičiant bičių motinas. „Tikiuosi, kad užaugusi Vakarė bus puiki bičių motinų augintoja, – žvelgdamas į mielai prie avilių fotografui pozuojančią dukrą šypsojosi Edgaras. – Dabar perkame dirbtinai apvaisintas bičių motinas, iš kurių padėtų kiaušinėlių auginame savo motinas. Esame labai patenkinti Jono Balžeko bičių motinomis. Atsisiunčiame veislinių motinų ir iš užsienio. Jos gali kainuoti apie 400 eurų“. Pasak jo, jauna, stipri, sveika, geros rasės bičių motina – garantija, kad avilyje bus tvarka ir geras medunešis.

Rytų Lietuvos miškai, kloniai ir laukinės pievos labai tinka bitininkystei. Skardžių produkcijos sandėlyje visa įmanoma medaus spalvų gama: nuo švelniai gelsvo pavasarinio iki tamsiai rudo ar žalsvo lipčiaus ir miško medaus. Vasarą Skardžių bitynas išvežiojamas į Anykščių, Kupiškio, Rokiškio, Utenos rajonus. Dalies bityno medus – išskirtinės kokybės, žymimas IKP ženklu.

Rekomenduojami video