Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Sukurk savo kalėdinį talismaną

 „Šv. Kalėdos – stebuklų metas. Ne tik vaikai, bet ir suaugusieji, tegul ir juokais, užsiima burtais, skaito horoskopus, nes, artėjant Naujiesiems, visiems rūpi žinoti, kokie bus metai, kokias geras permainas mums atneš. O gal įmanoma save „užprogramuoti sėkmei?“, – klausia skaitytoja Danguolė iš Panevėžio rajono.

Atsako Kazimiero Simonavičiaus universiteto profesorius, dr. Gediminas Navaitis

Dr. psichologas Gediminas Navaitis.

Burtininko pradžiamokslis

Suaugusieji žaidžia aiškindamiesi, ar ištirpęs vaškas lems pasisekimą darbe, kavos tirščiuose bando įžvelgti ateitį. Tokia viltis gali ir pasiteisinti, nes visiems ezoteriniams mokymams, burtams ir užkalbėjimams būdinga nuostata: energija seka paskui mintį. Tas, kas tiki, kad blogis jam nepavojingas, veikiausiai nepatikės ir nužiūrėjimo pavojumi. Įsivaizduodamas save laimingą ir energingą, žmogus padidina galimybę, kad toks ir bus. Įsivaizduodamas save ligotą ir suvargusį, greičiausiai toks ir taps. Todėl ir tikintiems, ir netikintiems burtais bei magija pravartu susikurti psichologinį sėkmės talismaną.

Burtininkas turi pasitikėti savimi. Ką reiškia „pasitikėti“? Žmonės, kurie mano arba jaučiasi esą nelaimingi, nesąmoningai verčia save tokiais būti. Jie gana dažnai nenori suvokti akivaizdaus fakto, kad gyvena šiandien ir kad nuo jų priklauso, ar šiandien jie galvos apie sėkmę, ją įsivaizduos, ar pasirinks kitą minčių ir fantazijų kryptį.

Neretai galvojama, kad optimistiškam mąstymui reikia milžiniškų pastangų. Betgi jų reikia tiek pat, kiek ir žlugdančių vaizdinių kūrimui.

Retas į darbą ateina nesiprausęs ir nesišukavęs. Savo išore pasirūpina visi ir visos, tačiau mąstymo ir jausmų „higienos“ daug kas nesilaiko. Ne vienas iš ryto būna irzlus, ne viena – pikta ir nekalbi. Nkartoja tuos pat negatyvius jausmus, tuos pačius pateisinančius samprotavimus ir juos sustiprinančius vaizdinius. Suprantama, jog būdamas tokios būsenos nesukursi laimę lemiančių burtų, o tegalėsi prišaukti nesėkmę. Sprendimas nėra sudėtingas – tereikia vieną vienintelę savaitę kas dieną ryte įsivaizduoti save esant žvalų, energingą ir patenkintą. Po savaitės tokio vaizdinio kurti jau nebereikės. Seną nuotaikų įprotį pakeis naujas, malonesnis.

Surasti savigraužos priežastį ar kaltuosius, kurie supykdė, nėra sunku. Neklusnūs ir blogai besimokantys vaikai, abejinga meilužė, viršininkas, reikalaujantis, jog dirbtume daugiau, nei galime ir norime, ir šimtai kitų, ne mažiau svarbių priežasčių verčia jaustis nepatenkintu savimi ir pasauliu.

Ką daryti su šiomis ir panašiomis mintimis bei jas patvirtinančiais vaizdiniais? Juos reikia paprasčiausiai nupūsti. Ne mažiau kaip dvidešimt kartų. Geriausia atidarius langą, kad giliai įkvėptume gryno oro. Ir tuo pat metu įsivaizduoti, jog tai, kas kėlė nerimą, nuskrenda tolyn. Greita, lengva ir veiksminga. Išbandykite.

Sėkmės talismano kūrimas

Mąstant optimistiškai, džiugiai jaučiantis, išmetus iš vaizduotės ir minčių nemalonumus, galima susikurti psichologinį sėkmės talismaną.

Sėkmės talismanas – tai jausmo, kad jums gera, ramu, kad pasitikite savimi susiejimas su kokiu nors daiktus. Kiekvienas ir kiekviena yra patyrusi sėkmės, lengvumo, laimės pojūtį, kai atrodė, jog viskas klostosi, kaip norėjome. Šių jausmų ir pojūčių atkūrimas ir būtų sėkmės talismano kūrimo esmė.

Sėkmės talismanui pasirinkite daiktą (žiedą, pakabutį ar pan.), kurį norite paversti savo sėkmės talismanu;

užsimerkite ir prisiminkite kokį nors įvykį, kai jautėtės laimingas, energingas, pasitikintis savimi;

kol mintyse atkuriate laimės, sėkmės, džiaugsmo vaizdus ir juos lydėjusius jausmus bei pojūčius, reikia švelniai liesti laimės talismanu virstantį daiktą;

po to sektų kelios minutes ramybės ir atsipalaidavimo;

ir vėl reikėtų pakartoti talismano kūrimą, tik šį kartą dėmesį koncentruoti ne į prisiminimą, o į tuo metu patirtus jausmus ir juos atitinkančius pojūčius.

Sėkmės talismanas – tai tarsi inkaras, kuris įtvirtina teigiamus išgyvenimus. Vėl jį palietus, atkuriamas ir sustiprinamas pasitikėjimas savimi ir džiaugsmas.

Ar galėtumėte susikurti sau didesnę ir geresnę kalėdinę dovaną?

 

Rubriką remia konsultacinė firma „Sabelija“

Sabelija – tai patikimi sprendimai jūsų įmonei.

Darbų saugos, duomenų apsaugos, priešgaisrinės ir elektrosaugos sprendimai. Konsultacijos darbo teisės klausimais. Pastatų ūkio priežiūra. ISO auditavimas.

www.sabelija.lt

Rekomenduojami video