Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Aly­taus cen­tro ka­lė­di­nis gro­žis – tris kar­tus bran­ges­nis nei per­nai

Aly­taus cen­tre, Ro­tu­šės aikš­tė­je, pas­ta­ro­sio­mis die­no­mis in­ten­sy­viai puo­šia­ma ka­lė­di­nė eg­lė. Po ke­le­rių me­tų per­trau­kos čia sto­vės ne ant me­ta­li­nio kar­ka­so su­mon­tuo­tos eg­lės ša­kos, o maž­daug 15 met­rų aukš­čio na­tū­ra­li ža­lias­ka­rė. Ne­ma­žai aly­tiš­kių ste­bi ant jos ka­bi­na­mus iš pu­tų po­lis­ti­re­no pa­ga­min­tus paukš­čius ir re­to­riš­kai klau­sia: ko­dėl jie pa­si­rink­ti ir kiek kai­na­vo. Su­ži­no­ję, kad vie­no kai­na – 100 eu­rų, nu­stem­ba.

 Nors sa­vi­val­dy­bė kol kas po de­vy­niais už­rak­tais sle­pia, kiek kai­na­vo šie­me­tės ka­lė­di­nės eg­lu­tės mies­to cen­tre ir jo pa­čio puo­šy­ba, „Aly­taus nau­jie­noms“ pa­vy­ko tai iš­si­aiš­kin­ti. Da­bar­ti­nis Dzū­ki­jos sos­ti­nės cen­tro ka­lė­di­nis gro­žis mo­kes­čių mo­kė­to­jams at­si­eis per 60 tūkst. eu­rų, per­nai – maž­daug tris kar­tus ma­žiau.

Sa­vi­val­dy­bės me­la­gie­na dėl paukš­čių

Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės Kul­tū­ros sky­riu­je pa­vy­ko su­ži­no­ti, kad spe­cia­lio­je dar­bo gru­pė­je bu­vo ieš­ko­ma va­rian­tų, kaip tu­rė­tų at­ro­dy­ti šie­me­tė Dzū­ki­jos sos­ti­nės cen­tro ka­lė­di­nė eg­lė. Ir, pa­sak šio sky­riaus vy­riau­sio­sios spe­cia­lis­tės Dai­nos Čeč­kaus­kie­nės, nu­spręs­ta eg­lės puo­šy­bo­je nau­do­ti de­ko­ra­ty­vi­nius paukš­čius, sim­bo­li­zuo­jan­čius Dzū­ki­jos ar­ba Dai­na­vos me­tų mi­nė­ji­mo pa­bai­gą. Juk gie­dan­tys paukš­čiai vy­rau­ja Dzū­ki­jos tra­di­ci­jo­se, yra tie­siog ne­at­ski­ria­ma jos et­ni­nės kul­tū­ros da­lis.

Raš­tu vyk­dy­tos ap­klau­sos bū­du bu­vo pa­rink­tas ju­ri­di­nis as­muo, ku­ris ga­lė­tų pa­ga­min­ti de­ko­ra­ty­vi­nius paukš­čius mi­nė­tai eg­lei. D.Čeč­kaus­kie­nės tei­gi­mu, vie­nas ju­ri­di­nis as­muo šia­me pro­ce­se da­ly­vau­ti at­si­sa­kė, ki­tas pa­siū­lė di­des­nę kai­ną nei bu­vo nu­ma­ty­ta pir­ki­me. Tad ka­lė­di­nės eg­lės de­ko­ra­ci­jos „Paukš­čiai“ pir­ki­mo su­tar­tis bu­vo pa­si­ra­šy­ta su vie­šą­ja įstai­ga„Vin­gio ga­le­ri­ja“.

Prieš ke­lias die­nas mies­to sa­vi­val­dy­bė sa­vo „Fa­ce­bo­ok“ pa­sky­ro­je dėl ka­lė­di­nės eg­lės puo­ši­mo de­ko­ra­ty­vi­niais paukš­čiais pa­skel­bė me­la­gie­ną. Pra­neš­ta, kad de­ko­ra­ci­jas su­kū­rė Ar­vy­das Švir­mic­kas ir jo ko­man­da – Kau­no tai­ko­mo­sios dai­lės mo­kyk­los Aly­taus fi­lia­lo dar­buo­to­jai. Be­je, A. Švir­mic­kas yra šio fi­lia­lo va­do­vas.

Gal­būt po to­kia in­for­ma­ci­ja no­rė­ta pa­slėp­ti, kiek kon­kre­čiai kai­na­vo šie paukš­čiai, nes vals­ty­bi­nės mo­kyk­los, o to­kia yra Kau­no tai­ko­mo­sios dai­lės, dau­ge­liu at­ve­jų pa­slau­gas tei­kia ne­mo­ka­mai.

Už 150 de­ko­ra­ty­vi­nių paukš­čių – be­veik 15 tūkst. eu­rų

Vie­šo­ji įstai­ga „Vin­gio ga­le­ri­ja“, ku­rios vie­nas iš stei­gė­jų ir di­rek­to­rius yra mi­nė­tas A, Švir­mic­kas, ka­lė­di­nei eg­lu­tei pa­ga­mi­no 150 de­ko­ra­ty­vi­nių paukš­čių.

Ka­dan­gi su šia įstai­ga de­ko­ra­ci­jai „Paukš­čiai“ mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja pa­si­ra­šiu­si 14 tūkst. 991 eu­ro su PVM ver­tės su­tar­tį, vie­no paukš­čio kai­na su­si­da­ro 100 eu­rų.

Pats A.Švir­mic­kas pa­tvir­ti­no, kad jie pa­ga­min­ti iš pu­tų po­lis­ti­re­no: „Apie 4 tūks­tan­čius eu­rų kai­na­vo ši me­džia­ga, ke­lių rū­šių da­žai, kli­jai, hid­roi­zo­lia­ci­ja, me­di­niai stry­pe­liai, vir­ve­lės. At­skai­čius mo­kes­čius, už vie­no paukš­čio pa­ga­mi­ni­mą lie­ka 20 – 25 eu­rai.“

„Vin­gio ga­le­ri­jos“ vadovas sa­kė, kad šiuos ka­lė­di­nės eg­lės pa­puo­ši­mus ga­mi­no jis pats ir jo ko­man­da, tiks­liau – drau­gai, o ne mo­kyk­los dar­buo­to­jai. Jei de­ko­ra­ty­vi­nius paukš­čius bū­tų ga­mi­nę mo­kyk­los dar­buo­to­jai, kaip pa­skel­bė sa­vi­val­dy­bė sa­vo „Fa­ce­bo­ok“ pa­sky­ro­je, pa­kvip­tų tam tik­ru jų iš­nau­do­ji­mu, vyk­dant pri­va­čios įstai­gos už­sa­ky­mą.

Eg­lės pa­sta­ty­mui ir pa­puo­ši­mui – per 16 tūkst eu­rų

Aly­taus cen­tre, Ro­tu­šės aikš­tė­je, ka­lė­di­nei eg­lei ke­le­rius me­tus bu­vo nau­do­ja­mas me­ta­li­nis kar­ka­sas, puoš­tas na­tū­ra­lio­mis eg­lės ša­ko­mis.

Pas­ta­ruo­ju me­tu Dzū­ki­jos sos­ti­nės cen­tre da­bi­na­ma na­tū­ra­li eg­lė. Ir Aly­tui dėl jos la­bai pa­si­se­kė. Ža­lias­ka­rę pa­do­va­no­jo ket­vir­tos, o gal dar ir vė­les­nės kar­tos aly­tiš­kis Me­čis­lo­vas Bo­ri­se­vi­čius iš jam pri­klau­san­čio pro­se­ne­lio skly­po, esan­čio prie pat Ne­mu­no upės, Plia­žo gat­vė­je.

„Ji la­bai gra­žiai at­ro­dė. Au­go ge­ro­je vie­to­je, iki maž­daug pen­kio­li­kos met­rų, to­kią pa­do­va­no­jau sa­vi­val­dy­bei, už­au­go la­bai grei­tai. Aš daug kam esu sa­kęs, kad at­eis lai­kas ir aš ją pa­do­va­no­siu Aly­tui. Taip ir at­si­ti­ko. Te­gul da­bar vi­si pa­si­džiau­gia“, – tei­gė M.Bo­ri­se­vi­čius.

Ka­dan­gi šio aly­tiš­kio pa­do­va­no­tą ža­lias­ka­rę rei­kė­jo at­ga­ben­ti ir ją pa­puoš­ti, to­liau skai­čiuo­ki­me, kiek tai kai­na­vo mo­kes­čių mo­kė­to­jams.

Su Aly­taus ben­dro­ve „Or­do“ bu­vo pa­si­ra­šy­ta 16 tūkst. 335 eu­rų su PVM ver­tės su­tar­tis dėl eg­lės mies­to cen­tre pa­sta­ty­mo ir jos pa­puo­ši­mo de­ko­ra­ty­vi­niais paukš­čiais, žais­liu­kais bei gir­lian­do­mis.

Mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos spe­cia­lis­tai, at­sa­kin­gi už eg­lės pa­puo­ši­mą, pa­ti­ki­no, kad į mi­nė­tą su­mą pa­ten­ka ir eg­lės nu­puo­ši­mas. Re­gis, tai su­pran­ta­mas da­ly­kas, bet ak­cen­tuo­ta no­rint pa­grįs­ti ne­men­ką su­tar­ties su­mą.

Tad iš vi­so Aly­taus ka­lė­di­nės eg­lės mies­to cen­tre pa­sta­ty­mas, pa­puo­ši­mas ir de­ko­ra­ty­vi­nių paukš­čių ga­my­ba mies­to biu­dže­tui kai­nuo­ja apie 31 tūkst. eu­rų.

Bus an­ge­lų ir ko­me­tų

Mi­nė­tos iš­lai­dos ka­lė­di­niam Aly­taus mies­to cen­tro pa­puo­ši­mai ne­si­bai­gia. Šį­met jau ne­už­ten­ka gir­lian­dų me­džiuo­se Ro­tu­šės aikš­tė­je ar cen­tre esan­čio­je ir į pa­čios sa­vi­val­dy­bės pa­sta­tą ve­dan­čio­je– S.Da­riaus ir S.Gi­rė­no gat­vė­je. Pri­rei­kė an­ge­lų ir ko­me­tų. Pir­mų­jų mi­nė­to­se vie­to­se bus 18, ant­rų­jų – 33.

Šios gro­žy­bės už dau­giau nei 11 tūkst. eu­rų su PVM nu­pirk­tos iš Vil­niaus ben­dro­vės „Adam De­co­light“.

Ro­tu­šės aikš­tės me­džiams pa­puoš­ti iš ki­tos Vil­niaus ben­dro­vės „Lu­mi­dė­ja“ pa­pil­do­mai įsi­gy­ta nau­jų gir­lian­dų. Ir tai mo­kes­čių mo­kė­to­jams at­sė­jo šiek tiek dau­giau nei 10 tūkst. eu­rų su PVM.

Su­pran­ta­ma, kaž­kas mi­nė­tas gro­žy­bes tu­ri pa­ka­bin­ti. Tad šiems dar­bams at­lik­ti pa­si­ra­šy­ta dar maž­daug 10 tūkst. eu­rų su PVM ver­tės su­tar­tis su „Or­do“.

Tad Aly­taus cen­tro ir ja­me esan­čios eg­lu­tės pa­puo­ši­mas šį­met kai­nuos per 60 tūkst. eu­rų su PVM. Maž­daug tris kar­tus bran­giau nei per­nai. 2022-ai­siais tai vie­ti­niam iž­dui at­siė­jo apie 21 tūkst. 800 eu­rų su PVM.

Ar tai bran­gu, ar pi­gu, tu­ri nu­spręs­ti kiek­vie­nas aly­tiš­kis. Ta­čiau keis­tai at­ro­do, kad sa­vi­val­dy­bė bent kol kas nuo ži­niask­lai­dos tai no­ri pa­slėp­ti, vis siū­lo pa­lauk­ti įvar­di­ja­mų su­mų.

Ver­ta pa­ste­bė­ti, kad iki šiol Ro­tu­šės aikš­tė­je sto­vė­ju­si va­di­na­mo­ji kar­ka­si­nė ka­lė­di­nė eg­lu­tė per­kel­ta į vie­ną iš pa­grin­di­nių mies­to žie­di­nių san­kry­žų, ne­to­li „Lidl“ pre­ky­bos cen­tro ar­ba ša­lia Jaz­mi­nų gat­vės tur­ga­vie­tės. Ji puo­šia­ma ka­lė­di­nės mies­to puo­šy­bos rė­mė­jų – vie­no iš mies­to gat­vių tvar­ky­to­jų, Ne­rin­go­je re­gist­ruo­tos ben­dro­vės „Ra­gu­vi­lė“ lė­šo­mis. Tad šį­met sa­vi­val­dy­bės ini­cia­ty­va Dzū­ki­jos sos­ti­nę pa­puoš dvi ka­lė­di­nės eg­lės.

Mies­to cen­tre ji bus įžieb­ta jau šį penk­ta­die­nį, gruo­džio 1-ąją, 18 va­lan­dą.

Rekomenduojami video