Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Aly­taus mies­to ta­ry­bos na­rys Ed­mun­das Če­čė­ta: „Nu­si­vy­liau po­li­ti­ka, nes vy­rau­ja pseu­do­de­mok­ra­ti­ja"

So­cial­de­mok­ra­tas Ed­mun­das Če­čė­ta (nuotr.) Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­riu yra an­tra ka­den­ci­ja, pa­gal par­ti­jos sta­tu­tą vie­ną dve­jų me­tų ka­den­ci­ją – 2019–2021 me­tais va­do­va­vo So­cial­de­mok­ra­tų par­ti­jos Aly­taus mies­to sky­riui. Ar­tė­jan­čiuo­se sa­vi­val­dos rin­ki­muo­se jis jau ne­be­kan­di­da­tuos į Aly­taus mies­to ta­ry­bą. „Nu­si­vy­liau po­li­ti­ka, nes vy­rau­ja ne de­mo­kra­tija, o pseu­do­de­mok­ra­ti­ja ar­ba ne­ofe­o­da­liz­mas, kur spren­di­mus pri­ima ke­li žmo­nės, ki­tų nuo­mo­nė tam­pa ne­rei­ka­lin­ga“, – sa­ko 44-erių E.Če­čė­ta.

– Po­li­ti­ko­je esa­te pa­ly­gin­ti jau­nas žmo­gus. Ar ne per anks­ti ja nu­si­vy­lė­te?

– Gal­būt. Bet šian­dien ma­no to­kia nuo­mo­nė ir jos ne­sle­piu. Pri­si­me­nu, kai Aly­taus mies­to ta­ry­bos na­riu pir­mą­kart bu­vau iš­rink­tas prieš dvy­li­ka me­tų, de­mo­kra­tijos ta­ry­bo­je tik­rai bu­vo dau­giau. Tuo­met me­rą rink­da­vo pa­ti ta­ry­ba ir jis pri­va­lė­jo ieš­ko­ti kom­pro­mi­sų ne tik su par­ti­jos ko­le­go­mis, bet ir su ki­tų į ta­ry­bą iš­rink­tų par­ti­jų at­sto­vais. Ant­raip me­rui ne­bū­tų pa­vy­kę iš­si­lai­ky­ti, bū­tų su­lau­kęs ne­pa­si­ti­kė­ji­mo. Be­je, Aly­taus mies­to ta­ry­bo­je taip bu­vo ir at­si­ti­kę.

Da­bar me­ras ren­ka­mas tie­sio­giai, jam pa­reikš­ti ne­pa­si­ti­kė­ji­mą la­bai su­dė­tin­ga, tai ga­li­ma pa­da­ry­ti tik teis­mi­niu ke­liu, to­dėl de­mo­kra­tijos ta­ry­bo­je ma­žė­ja. Kiek ži­nau, ne tik pas mus taip yra, pa­na­ši si­tu­a­ci­ja ir ki­tų sa­vi­val­dy­bių ta­ry­bo­se.

– No­ri­te pa­sa­ky­ti, kad tie­sio­giai iš­rink­tas me­ras ken­kia de­mo­kra­tijai ta­ry­bo­je?

– Gal per stip­riai pa­sa­ky­ta, bet tie­sio­giai iš­rink­tam me­rui ga­li­ma ma­žiau pai­sy­ti ki­tų ta­ry­bos na­rių nuo­mo­nių. Ki­tų ta­ry­bos na­rių nuo­mo­nė tam­pa kaip ir ne­rei­ka­lin­ga.

Pri­si­min­ki­me šios ka­den­ci­jos mies­to ta­ry­bos pra­džią. Bu­vo su­for­muo­ta tik­rai ne­ma­ža val­dan­čio­ji dau­gu­ma, bet ji grei­tai pra­dė­jo by­rė­ti. Ne­ma­žai lai­ko pri­rei­kė su­si­da­ry­ti nau­jai dau­gu­mai. Kas dėl to kal­tas? Ma­ny­čiau, kai ku­rių ta­ry­bos na­rių, taip pat ir so­cial­de­mok­ra­tų, ne­pa­ma­tuo­tos po­li­ti­nės am­bi­ci­jos, ne­mo­kė­ji­mas su­ras­ti ben­dros kal­bos, kar­tais jos net nei­eš­ko­ji­mas.

– Kiek ži­nau, Jus nu­vy­lė ne­pa­da­ry­ti kon­kre­tūs da­bai Aly­tu­je.

– Iš tie­sų, taip. Re­gis per ka­den­ci­ją daug dir­bo­me, kai ką pa­vy­ko pa­da­ry­ti, bet kur es­mi­niai dar­bai?

Kur Lais­vo­ji eko­no­mi­nė zo­na – LEZ su nau­jo­mis įmo­nė­mis ir dar­bo vie­to­mis? Man re­gis, mies­te lai­ky­ti 100 hek­ta­rų že­mės plo­tą – ae­ro­dro­mą, skir­tą pa­kil­ti ke­liems lėk­tu­vė­liams, ne­ra­cio­na­lu.

Kur mies­to švie­ti­mo įstai­gų re­for­ma? Už­da­rė­me Su­au­gu­sių­jų ir jau­ni­mo mo­kyk­lą. Bet tai nie­ko ne­iš­spren­dė. Į Aly­tų at­va­žiuo­ja dau­giau kaip tūks­tan­tis mo­ki­nių iš Aly­taus ra­jo­no, tai bū­tų dvi ne­ma­žos mies­to mo­kyk­los. Taip, mo­ky­mo lė­šas mes gau­na­me, ta­čiau kiek mums kai­nuo­ja pa­čių mo­kyk­lų iš­lai­ky­mas. Šis klau­si­mas su ra­jo­no sa­vi­val­dy­be li­ko ne­iš­spręs­tas.

Aš tik­rai ti­kė­jau, kad švie­ti­mo įstai­gų re­for­ma bus pa­ju­din­ta per šios ka­den­ci­jos mies­to ta­ry­bos veik­los lai­ko­tar­pį, nes ji rei­ka­lin­ga sie­kiant ra­cio­na­liai pa­skirs­ty­ti biu­dže­to pi­ni­gus, o ir mo­ki­nių jo­se per pas­ta­ruo­sius de­šimt­me­čius su­ma­žė­jo ke­lis kar­tus.

– Jūs ne­da­ly­vau­si­te ar­tė­jan­čiuo­se sa­vi­val­dos rin­ki­muo­se. Ar ne­bu­vo­te kvie­čia­mas da­ly­vau­ti, ar at­si­sa­kė­te?

– Ar­tė­jan­čiuo­se sa­vi­val­dos rin­ki­muo­se tik­rai ne­da­ly­vau­siu. Į so­cial­de­mok­ra­tų kan­di­da­tų są­ra­šą Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos rin­ki­muo­se bu­vau kvie­čia­mas ir So­cial­de­mok­ra­tų par­ti­jos Aly­taus mies­to sky­riaus pir­mi­nin­ko me­ro Ne­ri­jaus Ce­siu­lio, ir frak­ci­jos mies­to ta­ry­bo­je na­rių, ta­čiau at­si­sa­kiau.

Ne­ma­tau pras­mės dau­giau dirb­ti mies­to ta­ry­bo­je. Te­gul dir­ba tie, ku­rie ma­to pras­mę.

– Jūs ir prieš ar­tė­jan­čius So­cial­de­mok­ra­tų par­ti­jos Aly­taus mies­to sky­riaus pir­mi­nin­ko rin­ki­mus bu­vo­te pa­reiš­kęs, kad ne­be­siek­si­te šio par­ti­nio pos­to.

– Taip. Ma­čiau, kad Ne­ri­jus Ce­siu­lis tu­ri di­de­lį par­ti­jos bi­čiu­lių pa­lai­ky­mą, nu­spren­džiau ne­kel­ti kan­di­da­tū­ros.

– Ar ke­ti­na­te pa­lik­ti So­cial­de­mok­ra­tų par­ti­ją?

– Apie tai tik­rai ne­gal­vo­ju. Šios par­ti­jos na­riu esu nuo 2006-ųjų ir trauk­tis vien dėl to, kad nu­si­vy­liau po­li­ti­ka, gal­būt da­bar­ti­niu lai­ko­tar­piu, ne­ke­ti­nu.

– Da­bar Jūs va­do­vau­ja­te Laz­di­jų ra­jo­no Šven­te­že­rio mo­kyk­lai, esa­te Lie­tu­vos šau­lių są­jun­gos Cen­tro val­dy­bos na­rys. Gal­būt tu­ri­te pla­nų pa­lik­ti Aly­tų?

– Kaip sa­kau, po dar­bų į Aly­tų grįž­tu tik per­nak­vo­ti. Bet šiai die­nai pla­nų pa­lik­ti šį mies­tą ne­tu­riu. Kaip bus at­ei­ty­je, ne­ži­nau.

Ga­liu pa­sa­ky­ti tik tiek, kad va­do­va­vi­mas Šven­te­že­rio mo­kyk­lai ir dar­bas Šau­lių są­jun­go­je, ku­riai pri­klau­sau nuo 2013 me­tų, at­ima daug ma­no lai­ko, ku­rio ne­įma­no­ma su­tal­pin­ti į dar­bo va­lan­das. O kas svar­biau­sia – šiuo­se dar­buo­se ma­tau pras­mę.

Prieš tam­pant Šven­te­že­rio mo­kyk­los di­rek­to­riu­mi man te­ko dirb­ti Vil­niaus mies­to sa­vi­val­dy­bė­je ir ma­ty­ti kiek aukš­tes­nio ly­gio vie­ti­nę po­li­ti­ką, nei, pa­vyz­džiui, Aly­tu­je.

No­ri­si pa­lin­kė­ti ki­tai Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos ka­den­ci­jai dau­giau tar­pu­sa­vio su­pra­ti­mo ir pro­duk­ty­ves­nio dar­bo.

Rekomenduojami video