Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Aly­taus ra­jo­ne iš lėk­tu­vo bus mė­to­mi jau­kai nuo pa­siut­li­gės

Šią sa­vai­tę, nuo ba­lan­džio 22-osios, Vals­ty­bi­nė mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­ba pra­de­da vyk­dy­ti pa­va­sa­ri­nę lau­ki­nių gy­vū­nų vak­ci­na­ci­ją nuo pa­siut­li­gės.

Pla­nuo­ja­ma, kad ji vyks iki bir­že­lio pa­bai­gos. Pir­mu eta­pu jau­kai nuo pa­siut­li­gės iš lėk­tu­vo bus mė­to­mi da­ly­je Aly­taus ra­jo­no, taip pat Va­rė­nos ra­jo­no, Drus­ki­nin­kų sa­vi­val­dy­bė­se. Vi­so­se šio­se Pie­tų Lie­tu­vos sa­vi­val­dy­bė­se, taip pat Laz­di­jų ra­jo­ne ora­li­nė lau­ki­nių gy­vū­nų vak­ci­na­ci­ja dar bus vyk­do­ma ir ki­tu eta­pu – nuo bir­že­lio vi­du­rio. Ve­te­ri­na­ri­jos spe­cia­lis­tai gy­ven­to­jų pra­šo ne­lies­ti iš­mė­ty­tų jau­kų, o juos ra­dus, pra­neš­ti vie­ti­niams ve­te­ri­na­ri­jos gy­dy­to­jams ar­ba Vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos Aly­taus de­par­ta­men­tui.

Aly­taus ra­jo­ne pas­ku­ti­nį­kart pa­siut­li­gė nu­sta­ty­ta kiau­nei dau­giau kaip prieš de­šimt­me­tį

Vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos Aly­taus de­par­ta­men­to di­rek­to­rius Ro­mas Čer­nius sa­ko, kad lau­ki­nių gy­vū­nų ora­li­nė ar­ba vak­ci­na­ci­ja nuo pa­siut­li­gės iš lėk­tu­vų Lie­tu­vo­je pra­si­dė­jo 2006-ai­siais ir ji vyk­do­ma du kar­tus per me­tus – pa­va­sa­rį ir ru­de­nį. Iš pra­džių ji vyk­dy­ta vi­so­je ša­lies te­ri­to­ri­jo­je, o pas­ta­ruo­sius be­veik pen­ke­rius me­tus – Bal­ta­ru­si­jos pa­sie­nio sa­vi­val­dy­bė­se, maž­daug 50 ki­lo­met­rų spin­du­liu nuo šios ša­lies sie­nos.

„Ka­dan­gi Bal­ta­ru­si­jo­je lau­ki­niai gy­vū­nai nuo pa­siut­li­gės ne­vak­ci­nuo­ja­mi, pas­ta­ruo­ju me­tu jau­kai su vak­ci­na nuo šios ne­pa­gy­do­mos li­gos iš lėk­tu­vų mė­to­mi tik ne­to­li pa­sie­nio esan­čio­se sa­vi­val­dy­bė­se. Pa­siut­li­ge daž­niau­siai už­si­kre­čia la­pės, usū­ri­niai šu­nys ar­ba dar va­di­na­mi man­gu­tai ir kiau­nės“, – tvir­ti­no R.Čer­nius.

Šį­met pa­va­sa­ri­nė lau­ki­nių gy­vū­nų vak­ci­na­ci­ja pra­si­dės ba­lan­džio 22-ąją ir pla­nuo­ja­ma, jog truks iki bir­že­lio pa­bai­gos, o ji fi­nan­suo­ja­ma eu­ro­pi­nių fon­dų lė­šo­mis.

Da­bar­ti­nei vak­ci­na­ci­jai bus nau­do­ja­mi trys ae­ro­dro­mai – Tra­kų ra­jo­ne, Pa­luk­nio, Mo­lė­tų ra­jo­ne, Tu­men­čiz­nos ir Kau­no Alek­so­to. Iš vi­so tu­ri bū­ti iš­mė­ty­ta 505 tūkst. jau­kų.

Da­ly­je Aly­taus ra­jo­no, taip pat Va­rė­nos ra­jo­ne, Drus­ki­nin­kų sa­vi­val­dy­bė­je jau­kus nuo pa­siut­li­gės lėk­tu­vai, pa­ki­lę iš Pa­luk­nio ae­ro­dro­mo, pra­dės mė­ty­ti jau ba­lan­džio 22-ąją. Pir­mu eta­pu vyk­do­ma lau­ki­nių gy­vū­nų ora­li­nė vak­ci­na­ci­ja ne tik šio­se, bet ir ki­to­se gre­ti­mo­se sa­vi­val­dy­bė­se už­truks iki ge­gu­žės vi­du­rio.

Dar da­lį Aly­taus, Va­rė­nos ra­jo­nų, Drus­ki­nin­kų sa­vi­val­dy­bę, vi­są Laz­di­jų ra­jo­ną jau­kai nuo pa­siut­li­gės pa­sieks iš Alek­so­to ae­ro­dro­mų pa­ki­lu­sių lėk­tu­vų nuo bir­že­lio vi­du­rio iki pa­bai­gos.

R.Čer­niaus tei­gi­mu, gy­ven­to­jai ne­tu­ri lies­ti lau­kuo­se, miš­kuo­se ar pie­vo­se ras­tų iš­mė­ty­tų jau­kų, o juos ra­dus, pra­neš­ti vie­ti­niams ve­te­ri­na­ri­jos gy­dy­to­jams ar­ba Vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos Aly­taus de­par­ta­men­tui tel. (8 315) 33993: „Žu­vies jau­ke pa­ga­min­ta vak­ci­na yra skir­ta tik lau­ki­niams plėš­riems gy­vū­nams, ku­rie juos su­ėdę pa­skie­pi­ja­mi nuo pa­siut­li­gės.“

Aly­taus ra­jo­ne pas­ku­ti­nį­kart, 2009-ųjų ru­de­nį, pa­siut­li­gė bu­vo nu­sta­ty­ta kiau­nei.

Ve­te­ri­na­ri­jos spe­cia­lis­tų pa­ste­bė­ji­mu, už­si­krė­tę pa­siut­li­ge lau­ki­niai gy­vū­nai ne­iš­gy­ve­na, iš pra­džių jie bū­na ag­re­sy­vūs, net ima pul­ti žmo­nes, vė­liau tam­pa apa­tiš­ki ir iš­ti­kus pa­ra­ly­žiui nu­dve­sia.

Pa­siut­li­ge už­si­kre­čia ir mirš­ta žmo­nės

„Žmo­nės pa­siut­li­ge už­si­kre­čia nuo lau­ki­nių gy­vū­nų, daž­niau­siai jiems įkan­dus šu­niui. Ka­dan­gi šia li­ga už­si­kre­čia­ma per sei­les, tad ja nuo ser­gan­čio gy­vū­no ga­li­ma ap­si­krės­ti ne tik jam įkan­dus, bet ir lyž­te­lė­jus. Žmo­gui šis mir­ti­nai pa­vo­jin­gas už­kra­tas ga­li pa­tek­ti per ma­žiau­sias odos žaiz­das“, – tvir­ti­no R.Čer­nius.

Vi­suo­me­nės svei­ka­tos spe­cia­lis­tai tei­gia, kad žmo­gui už­si­krė­tus ga­li­mai pa­siut­li­ge vie­nin­te­lis bū­das iš­gel­bė­ti gy­vy­bę yra skie­pai nuo šios li­gos.

Ve­te­ri­na­ri­jos ir vi­suo­me­nės svei­ka­tos spe­cia­lis­tai pri­si­me­na Lie­tu­vo­je pas­ku­ti­nį mir­ties at­ve­jį nuo pa­siut­li­gės re­gist­ruo­tą 2007 me­tais, ka­da 42 me­tų vy­rui ke­liau­jant po In­di­ją įkan­do šuo. Taip pat jie me­na, kaip be­veik prieš dvi­de­šimt me­tų skau­di ne­lai­mė įvy­ko ir Pie­tų Lie­tu­vo­je, – Aly­tu­je vie­šė­jo iš Prie­nų ra­jo­no at­vy­kęs ma­ža­me­tis, ku­ris mi­rė nuo pa­siut­li­gės. Nuo ko jis už­si­krė­tė, tiks­liai ne­nu­sta­ty­ta.

Rekomenduojami video