Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Aly­tiš­kiams kliū­va Ant­ro­jo pa­sau­li­nio ka­ro ka­rių ka­pi­nė­se esan­ti skulp­tū­ra

Re­dak­ci­ją pa­sie­kė skai­ty­to­jų laiš­kas, ku­ria­me jie pra­šo pa­si­do­mė­ti, ko­dėl ne­nu­ke­lia­ma so­vie­ti­nė skulp­tū­ra, esan­ti Ant­ro­jo pa­sau­li­nio ka­ro ka­rių ka­pi­nė­se Aly­tu­je, Ulo­nų gat­vė­je. Skai­ty­to­jai svars­to, ar šiai skulp­tū­rai ne­bū­tų vie­ta Grū­to par­ke.

Tik­ra­sis pa­min­klo pa­va­di­ni­mas yra „Rau­da“ ar­ba „Du ka­riai“, jo au­to­rė – Ire­na Bi­ru­tė Miš­ki­ny­tė. Skulp­tū­ra pa­sta­ty­ta 1981 me­tais ir yra so­vie­ti­nis pa­li­ki­mas, ta­čiau dar pa­ly­gin­ti vi­sai ne­se­niai ji bu­vo pri­sta­to­ma net tu­ris­tams skir­to­je Eu­ro­pos Są­jun­gos fi­nan­suo­ja­mo­je pro­jek­tų me­džia­go­je – kaip au­to­ri­nis kū­ri­nys, ku­ris ga­lė­tų bū­ti įdo­mus mies­to sve­čiui.

Apie skulp­tū­rą pe­ri­odiš­kai vie­šai pa­dis­ku­tuo­ja­ma, ta­čiau mies­to sa­vi­val­dy­bė nė­ra pa­ro­džiu­si ini­cia­ty­vų ją nu­kel­ti. Prie­žas­tis – mo­nu­men­tas sto­vi so­vie­tų ka­rių ka­pi­nė­se. Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­to duo­me­ni­mis, ka­pi­nė­se, ku­rio­se yra skulp­tū­ra, ga­li bū­ti pa­lai­do­ta dau­giau nei 3 tūks­tan­čiai so­vie­tų ka­rių, 1944 me­tais štur­ma­vu­sių Aly­tu­je įsi­tvir­ti­nu­sius ver­mach­to da­li­nius.

Ka­pi­nė­se bu­vo per­lai­do­ja­mi ir ki­to­se Aly­taus mies­to vie­to­se pa­lai­do­ti So­vie­tų Są­jun­gos ka­rių pa­lai­kai. 8-ojo de­šimt­me­čio pra­džio­je į ka­pi­nes per­kel­ti ka­rių pa­lai­kai iš Dau­gų gat­vės. 1990 me­tais Aly­taus mies­to ta­ry­bos spren­di­mu į šią vie­tą per­kel­ti so­vie­tų ka­rių pa­lai­kai iš S. Da­riaus ir S. Gi­rė­no gat­vės.

Nuo 2011 me­tų ir iki šiol skulp­tū­rai tai­ko­ma tei­si­nė ap­sau­ga – ji įra­šy­ta į Kul­tū­ros ver­ty­bių re­gist­rą. Tai ne­reiš­kia, kad skulp­tū­ra, kaip to rei­ka­lau­ja pa­si­pik­ti­nę aly­tiš­kiai, iš prin­ci­po ne­ga­lė­tų bū­ti nu­kel­ta. Jei­gu sa­vi­val­dy­bė no­rė­tų skulp­tū­rą nu­kel­ti, ga­lė­tų kreip­tis į Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­tą, kad šis ap­svars­ty­tų tei­si­nės ap­sau­gos pa­nai­ki­ni­mo klau­si­mą. Tai spren­džia ver­ti­ni­mo ta­ry­bos ir, ga­vus pri­ta­ri­mą, spren­di­mus dėl nu­kė­li­mo pri­ima sa­vi­val­dy­bių ad­mi­nist­ra­ci­jos. Kol kas to­kios in­cia­ty­vos Aly­tu­je ne­pa­reikš­ta, nes skulp­tū­ra yra ka­pi­nė­se, ta­čiau gy­ven­to­jai dėl sa­vo ini­cia­ty­vos ga­li kreip­tis į sa­vi­val­dy­bę. Ar jie tai pla­nuo­ja da­ry­ti – re­dak­ci­jai ad­re­suo­ta­me laiš­ke ne­pa­tiks­li­na­ma.

„A.N.“ inf.

Rekomenduojami video