Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Aly­tu­je ap­gy­ven­din­tiems mig­ran­tams – nau­ji ko­ro­na­vi­ru­so at­ve­jai

Lie­pos 14-osios ry­tą pa­aiš­kė­jo, kad Aly­taus ae­ro­dro­mo administraciniame pastate laikinai ap­gy­ven­din­tiems Lie­tu­vos ir Bal­ta­ru­si­jos pa­sie­ny­je su­lai­ky­tiems ne­tei­sė­tiems mig­ran­tams nu­sta­ty­ti nau­ji ko­ro­na­vi­ru­so at­ve­jai. Tad jų izo­lia­ci­jos dėl šios li­gos lai­ko­tar­pis mies­to sa­vi­val­dy­bės su­teik­to­se patalpose pail­gė­jo iki lie­pos pa­bai­gos. Lie­pos 13-ąją pra­neš­ta, jog iš vie­nos Aly­taus ap­skri­ty­je ne­tei­sė­tiems mig­ran­tams su­teik­tos vie­tos – Laz­di­jų ra­jo­ne, Kap­čia­mies­ty­je, sa­va­va­liš­kai pa­si­ša­li­no še­ši ira­kie­čiai, ku­rie liepos 14-ąją per pietus buvo sulaikyti.

Pa­si­džiaug­ti ga­li Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė, Ra­džiū­nų kai­me vei­kian­čia­me nuo­ty­kių par­ke „Tar­za­ni­ja“ liepos 13-ąją su­ren­gu­si skie­pi­ji­mo­si nuo ko­ro­na­vi­ru­so ak­ci­ją ir už skie­pą pa­siū­liu­si pra­mo­gas bei vai­šes sa­vo sa­vi­val­dy­bės gy­ven­to­jams, – su­lauk­ta 191 no­rin­čio­jo vak­ci­nuo­tis nuo CO­VID-19 in­fek­ci­jos.

Nau­jai su­sir­gu­sie­ji iš­vež­ti į Ab­ro­miš­kes, nuo nie­žų te­pa­lai da­li­ja­mi vi­siems

Pir­ma­ja­me Aly­tu­je esan­čio ae­ro­dro­mo ad­mi­nist­ra­ci­nia­me pa­sta­te laikinai ap­gy­ven­din­tų ne­tei­sė­tų, Lie­tu­vos ir Bal­ta­ru­si­jos pa­sie­ny­je su­lai­ky­tų migrantų iš Af­ri­kos vals­ty­bių lie­pos 14-ąją iš 69 li­ko 67. Tą­dien pa­aiš­kė­jo, kad dviem vy­rams po pa­kar­to­ti­nių ko­ro­na­vi­ru­so ty­ri­mų nu­sta­ty­ta ši in­fek­ci­ja. Sa­vi­val­dy­bė su Vals­ty­bės sie­nos ap­sau­gos tar­ny­bos pa­rei­gū­nų pa­ly­da or­ga­ni­za­vo jų iš­ve­ži­mą gy­dy­ti į Ab­ro­miš­kių re­a­bi­li­ta­ci­jos li­go­ni­nę.

Dvi mo­te­rys į šią li­go­ni­nę nu­sta­čius CO­VID-19 in­fek­ci­ją bu­vo iš­vež­tos pra­ėju­sią sa­vai­tę, o iš viso Alytuje buvo apgyvendintas 71 neteisėtas migrantas.

Mies­to sa­vi­val­dy­bės gy­dy­to­jo Po­vi­lo Ja­ge­la­vi­čiaus tvir­ti­ni­mu, šian­dien jau aiš­ku, kad ne­tei­sė­ti mig­ran­tai Aly­tu­je tik­rai gy­vens iki lie­pos 26-osios, kol jiems baig­sis sa­vi­i­zo­lia­ci­jai kaip kon­tak­tą su ser­gan­čiai­siais ko­ro­na­vi­ru­są tu­rė­ju­siems as­me­nis nu­sta­ty­tas lai­kas.

Ka­dan­gi pen­kiems Dzū­ki­jos sos­ti­nė­je gy­ve­nan­tiems mig­ran­tams nu­sta­ty­ti nie­žai, o in­fek­ci­nė li­ga plin­ta, sa­vi­val­dy­bės ini­cia­ty­va vi­siems čia gy­ve­nan­tiems skir­ti te­pa­lai nuo šios li­gos. „Vais­tus nau­do­ja ne tik ser­gan­tie­ji, bet ir vi­si pro­fi­lak­tiš­kai. Taip pat kei­čia­ma pa­ta­ly­nė, dez­in­fe­kuo­ja­mi čiu­ži­niai, rei­kia nau­jų pa­gal­vių, mieg­mai­šių“, – sa­kė mies­to sa­vi­val­dy­bės gy­dy­to­jas.

P.Ja­ge­la­vi­čiaus pa­ste­bė­ji­mu, kaip ir vi­so­je Lie­tu­vo­je, pas­ta­ruo­ju me­tu spar­čiai su­ma­žė­jo CO­VID-19 in­fek­ci­ja ser­gan­čių aly­tiš­kių, ma­žiau jų ti­ria­si dėl šios in­fek­ci­jos.

Lie­pos 13-ąją dėl ko­ro­na­vi­ru­so PGR – mė­gi­niais iš no­sia­ryk­lės ty­rė­si 113 Dzū­ki­jos sos­ti­nės gy­ven­to­jų ir 45 grei­tai­siais an­ti­ge­nų te­stais. Nau­jai in­fek­ci­ja nu­sta­ty­ta tik dviem mies­to gy­ven­to­jams.

Lie­pos 14-osios sta­tis­ti­niais duo­me­ni­mis, CO­VID-19 li­ga ser­ga 9 mies­to gy­ven­to­jai, o pa­svei­ku­sių­jų nuo ko­ro­na­vi­ru­so – 6 tūkst. 994. Per pas­ta­rų­jų ke­tu­rio­li­kos die­nų lai­ko­tar­pį 100 tūkst. gy­ven­to­jų ša­ly­je ten­ka 21,7 ko­ro­na­vi­ru­so at­ve­jis, Aly­tu­je – 18,3.

Bent vie­na vak­ci­nos nuo šios li­gos do­ze da­bar pa­skie­py­ta 25 tūkst. 33 ar­ba 50,9 proc. Aly­taus gy­ven­to­jų. Pa­gal šį ro­dik­lį Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bė to­liau lie­ka 16-oje vie­to­je tarp 60 Lie­tos sa­vi­val­dy­bių. Ša­ly­je šiuo me­tu nuo ko­ro­na­vi­ru­so bent vie­na vak­ci­nos do­ze pa­skie­py­ta 1 mln. 284 tūkst. 818 ar­ba 46 proc. gy­ven­to­jų.

Sa­va­va­liš­kai pa­si­ša­li­nę 6 ira­kie­čiai sulaikyti

Aly­taus ap­skri­ty­je ne­tei­sė­ti mig­ran­tai, su­lai­ky­ti Lie­tu­vos ir Bal­ta­ru­si­jos pa­sie­ny­je laikinai ap­gy­ven­din­ti ne tik Aly­taus mies­te ir Aly­taus ra­jo­ne, bet Va­rė­nos ra­jo­ne, Vy­de­nių bu­vu­sio­je mo­kyk­lo­je, bei Laz­di­jų ra­jo­ne, Kap­čia­mies­ty­je, bu­vu­sia­me so­cia­li­nės glo­bos cen­tre „Ži­di­nys“.

Dau­giau­sia jų – 164 iš Af­ri­kos vals­ty­bių, Ira­no, Ira­ko, Če­čė­ni­jos ap­gy­ven­din­ta Aly­taus ra­jo­ne, bu­vu­sio­je Ve­re­bie­jų mo­kyk­lo­je. Va­rė­nos ra­jo­ne Vy­de­niuo­se prie­globs­tis su­teik­tas 150 ne­tei­sė­tų mig­ran­tų iš Af­ri­kos vals­ty­bių ir Ira­no. O Laz­di­jų ra­jo­ne, Kap­čia­mies­ty­je, iki lie­pos 13-osios po­pie­tės čia bu­vo 86 af­ri­kie­čiai, ira­kie­čiai ir ira­nie­čiai.

Kaip liepos 13-osios po­pie­tę pra­ne­šė Aly­taus ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Ko­mu­ni­ka­ci­jos po­sky­rio ve­dė­ja Kris­ti­na Ja­nu­le­vi­čie­nė, po 15 val. bu­vo pa­ste­bė­ta, kad iš ne­le­ga­lių mig­ran­tų lai­ki­no­sios ap­gy­ven­di­ni­mo vie­tos Kap­čia­mies­ty­je sa­va­va­liš­kai pa­si­ša­li­no 6 as­me­nys, tam­saus gy­mio vy­rai ira­kie­čiai.

Įtar­ta, kad pa­bė­gė­liai trau­kia Len­ki­jos Res­pub­li­kos kryp­ti­mi. Jų ėmė ieš­ko­ti gau­sios Aly­taus ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to ir Vals­ty­bės sie­nos ap­sau­gos tar­ny­bos pa­rei­gū­nų pa­jė­gos, ki­no­lo­gai su šu­ni­mis, į orą pa­kel­tas sraig­tas­par­nis.

Ak­ty­vi pa­ieš­ka bu­vo vyk­do­ma ir lie­pos 14-osios nak­tį bei die­ną. Apie 12 val. 40 min. Lazdijų rajone, Ivoškų ir Kalvių kaimų sankryžoje, policijos pareigūnai paste­bėjo ir sulaikė 6 ieškotus iš laikinos apgyvendinimo vie­tos Kapčiamiestyje pabėgu­sius nelegalius migrantus. Tikėtina, kad jie bus grąžinti į laikiną apgyvendinimo vietą šiame Lazdijų rajono miestelyje.

Dau­gu­ma „Tar­za­ni­jo­je“ pa­si­skie­pi­ju­sių­jų – ne­pil­na­me­čiai

Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės gy­ven­to­jams lie­pos 13-ąją bu­vo su­da­ry­ta ga­li­my­bė pa­si­skie­py­ti nuo ko­ro­na­vi­ru­so ne­įpras­to­je vie­to­je – Ra­džiū­nų kai­me vei­kian­čia­me nuo­ty­kių par­ke „Tar­za­ni­ja“ ir ne­mo­ka­mai pa­si­nau­do­ti šio par­ko pra­mo­go­mis bei ne­mo­ka­mai pa­si­vai­šin­ti ša­lia nuo­ty­kių par­ko esan­čia­me res­to­ra­ne „Ra­džiū­nų dva­ras“.

To­kią ak­ci­ją suor­ga­ni­za­vo ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės me­ras Al­gir­das Vrub­liaus­kas, siek­da­mas pa­ska­tin­ti gy­ven­to­jus skie­py­tis, jiems su­teik­ti ga­li­my­bę at­ras­ti įdo­mią pra­mo­gų vie­tą.

Gy­ven­to­jus nuo­ty­kių par­ko su­teik­to­se pa­tal­po­se skie­pi­jo ra­jo­no Pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro me­di­kai, jie ga­lė­jo vak­ci­nuo­tis vi­so­mis ša­ly­je tu­ri­mo­mis vak­ci­no­mis.

Kaip sa­kė ra­jo­no me­ro pa­va­duo­to­ja Da­lia Ki­ta­vi­čie­nė, to­kia ak­ci­ja tik­rai pa­si­tei­si­no, bu­vo pa­skie­py­tas 191 ra­jo­no gy­ven­to­jas, dau­gu­ma „Tar­za­ni­jo­je“ pa­si­skie­pi­ju­sių­jų – ne­pil­na­me­čiai, ra­jo­no gy­ven­to­jai nuo 12 iki 17 me­tų am­žiaus. „Pa­gal Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­ją nu­ro­dy­mą jie skie­py­ti tik „Pfi­zer“ vak­ci­na. Mums la­bai svar­bu, kad tiek daug ne­pil­na­me­čių vak­ci­na­vo­si nuo ko­ro­na­vi­ru­so, šia ak­ci­ja mes la­biau ir orien­ta­vo­mės į ne­pil­na­me­čius, kad jie ru­de­nį ga­lė­tų grįž­ti į kon­tak­ti­nį ug­dy­mą mo­kyk­lo­se.“

Lie­pos 13-ąją „Tar­za­ni­jo­je“ „Pfi­zer“ vak­ci­na pa­skie­py­ti 135 Aly­taus ra­jo­no gy­ven­to­jai, 54 – „Jans­sen“, ku­rios už­ten­ka vie­nos do­zės, ir 2 „Ast­ra­Ze­ne­ca“ ar­ba da­bar be­si­va­di­nan­čia „Vax­zev­ria“.

D.Ki­ta­vi­čie­nės tei­gi­mu, ka­dan­gi ak­ci­ja pa­si­tei­si­no, ti­ki­ma­si pa­na­šią pa­kar­to­ti rug­pjū­tį, prieš moks­lei­vių grį­ži­mą į mo­kyk­las, o da­bar­ti­nė ak­ci­ja sa­vi­val­dy­bės biu­dže­tui kai­na­vo apie pus­an­tro tūks­tan­čio eu­rų.

Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė pa­gal gy­ven­to­jų skie­pi­ji­mą nuo CO­VID-19 in­fek­ci­jos bent vie­na vak­ci­nos do­ze už­ima 4-ą vie­tą tarp 60 ša­lies sa­vi­val­dy­bių. Čia bent vie­na vak­ci­nos do­ze vak­ci­nuo­ta 15 tūkst. 284 ar­ba 59,2 proc. gy­ven­to­jų.

Per pas­ta­rą­sias ke­tu­rio­li­ka die­nų ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė­je ne­fik­suo­tas nė vie­nas ko­ro­na­vi­ru­so at­ve­jis. Šiuo me­tu ra­jo­ne CO­VID-19 li­ga ser­ga vie­nas gy­ven­to­jas, pa­svei­ku­sių­jų nuo ko­ro­na­vi­ru­so – 1 tūkst. 758.

Lie­tu­vo­je ne vie­na sa­vi­val­dy­bė sa­vo gy­ven­to­jams yra or­ga­ni­za­vu­si ska­ti­ni­mo ak­ci­jas skie­pi­jan­tis nuo mi­nė­tos in­fek­ci­jos, – lo­te­ri­jo­se siū­lė lai­mė­ti dvi­ra­čius, elek­tri­nius pa­spir­tu­kus, ap­si­pir­ki­mo pre­ky­bos cen­truo­se če­kius, skry­džius oro ba­lio­nais, net au­to­mo­bi­lių plo­vyk­lų če­kius.

Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­jos spau­dos tar­ny­bos pa­ta­rė­jos Ne­rin­gos Mi­kė­nai­tės tei­gi­mu, mi­nis­te­ri­ja svei­ki­na sa­vi­val­dy­bių pa­stan­gas ir ini­cia­ty­vas, ku­rio­mis sie­kia­ma pa­spar­tin­ti vak­ci­na­ci­ją, ta­čiau tai tu­ri bū­ti da­ro­ma ne­pa­žei­džiant tei­sės ak­tų: „Mi­nis­te­ri­ja taip pat kvie­čia vi­suo­me­nę ak­ty­viai vak­ci­nuo­tis. Tam, kad ga­lė­tu­me jaus­tis sau­gūs ir ra­mūs su­tik­ti ru­de­nį, su­si­for­ma­vus ko­lek­ty­vi­niam imu­ni­te­tui, tu­rė­tų bū­ti pa­skie­py­ta 70 pro­cen­tų vi­suo­me­nės. Šiuo me­tu ga­li­mai imu­ni­te­tą tu­rin­čių as­me­nų da­lis Lie­tu­vo­je yra 49,4 pro­cen­to.“

Rekomenduojami video