Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Baž­ny­čią ir kle­bo­ni­ją ap­vo­gęs, re­ci­dy­vis­tu pri­pa­žin­tas aly­tiš­kis – vėl už gro­tų

Ką tik įsi­ga­lio­jo Aly­taus apy­lin­kės teis­mo nuosp­ren­dis, ku­riuo lais­vės at­ėmi­mo baus­mė pri­tai­ky­ta 35-erių vy­rui, bir­že­lio pa­bai­go­je ap­vo­gu­siam Aly­taus Šven­čiau­sio­sios Mer­ge­lės Ma­ri­jos krikš­čio­nių pa­gal­bos baž­ny­čios kle­bo­ni­ją. Tas pats aly­tiš­kis, prieš tre­jus me­tus du kar­tus įvyk­dęs va­gys­tes šio­je baž­ny­čio­je, tai­po­gi bu­vo nu­teis­tas lais­vės at­ėmi­mu. Kle­bo­ni­ją ap­vo­gė lyg­ti­nio pa­lei­di­mo iš baus­mės at­li­ki­mo vie­tos me­tu.

Iš kle­bo­ni­jos pa­vo­gė pi­ni­gus ir kle­bo­no dvi­ra­tį

Va­gys­tė iš Aly­taus Švč. Mer­ge­lės Ma­ri­jos krikš­čio­nių pa­gal­bos baž­ny­čios kle­bo­ni­jos bu­vo įvyk­dy­ta nak­tį iš bir­že­lio 17-osios į 18-ąją.

Per lan­gą įsi­brau­ta į kle­bo­ni­jos pa­tal­pas ir iš jų pa­vog­tos dvi me­ta­li­nės dė­žu­tės, ku­rių vie­no­je bu­vo 400 eu­rų, ga­ra­žo var­tų už­da­ry­mo pul­te­lis ir mi­nė­tos baž­ny­čios kle­bo­nui pri­klau­san­tis elek­tri­nis dvi­ra­tis su įkro­vi­mo lai­du, taip pat dvi­ra­ti­nin­ko šal­mas. To­kiu bū­du pa­ra­pi­jai pa­da­ry­ta 470 eu­rų, o kle­bo­nui – 900 eu­rų ža­la.

Kaip apie šią švent­va­giš­ką va­gys­tę skel­bia Aly­taus apy­lin­kės teis­mas, tai pa­da­ręs 35-erių aly­tiš­kis pri­si­pa­ži­no kal­tu ir pa­ro­dė, kad tuo­met bu­vo ne­se­niai grį­žęs iš dar­bų Vo­kie­ti­jo­je, gy­ve­no pas drau­gą, o kai bai­gė­si pi­ni­gai, nu­spren­dė ei­ti kaž­ką pa­vog­ti.

Nak­tį nu­ė­jo iki kle­bo­ni­jos, pa­ma­tė, kad lan­gas pra­ver­tas, at­len­kė jį lai­kan­čius lanks­tus ir pa­te­ko į pa­gal­bi­nes kle­bo­ni­jos pa­tal­pas. Ko­ri­do­riu­mi pri­ėjo iki ga­ra­žo, pa­ma­tė čia pa­sta­ty­tą dvi­ra­tį. Jį pa­li­ko apa­čio­je, už­li­po laip­tais ir už­ėjo į dar­bo ka­bi­ne­tą. Ban­dė at­si­da­ry­ti sta­lo stal­čius. Šiems ne­at­si­da­rius pa­si­ė­mė žir­kles, pra­su­ko spy­ne­lę ir taip juos ati­da­rė. Stal­čiuo­se ra­do dė­žu­tes ir pul­tą, ku­riuo at­si­da­rė ga­ra­žo var­tus, iš čia pa­si­ė­mė dvi­ra­tį, už­si­dė­jo šal­mą ir dvi­ra­čiu iš­va­žia­vo pas drau­gą.

Iš­va­žia­vęs kaž­kur pie­vo­je iš­me­tė ga­ra­žo du­rų pul­tą. O nu­va­žia­vęs pas drau­gą iš­lau­žė dė­žu­tes, ku­rių vie­no­je ra­do apie 400 eu­rų. Ta­da nu­ė­jo į de­ga­li­nę, nu­pir­ko sau ir drau­gui pa­val­gy­ti, o ne­tru­kus apsigyveno vieš­bu­tyje, ku­ria­me bu­vo ap­si­sto­jęs iki su­lai­ky­mo die­nos.

To­kia kle­bo­ni­jos ap­vo­gi­mo is­to­ri­ja pa­aiš­kė­jo Aly­taus apy­lin­kės teis­mui nag­ri­nė­jant šios va­gys­tės bau­džia­mą­ją by­lą.

Bu­vo tei­sia­mas pen­kio­lik­tą kar­tą

Aly­taus ap­skri­ties vy­riau­sia­jam po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­tui grei­tai pa­vy­ko su­ras­ti pa­vog­tą kle­bo­no dvi­ra­tį ir jį grą­žin­ti sa­vi­nin­kui.

Veik­los sky­riaus vy­res­ny­sis ty­rė­jas Re­mi­gi­jus Ta­mo­še­vi­čius ne tar­ny­bos me­tu Aly­tu­je pa­ste­bė­jo va­žiuo­jan­tį iš­skir­ti­nės iš­vaiz­dos bal­tą dvi­ra­tį, su­stab­džius jo vai­ruo­to­ją pa­aiš­kė­jo, kad tai iš kle­bo­ni­jos pa­vog­ta dvi­ra­tė trans­por­to prie­mo­nė, įsi­gy­ta iš va­gys­tę įvyk­džiu­sio as­mens.

Aly­taus apy­lin­kės teis­mas, nag­ri­nė­da­mas va­gys­tės kle­bo­ni­jo­je by­lą, kon­sta­ta­vo, kad tai pa­da­ręs aly­tiš­kis yra tei­sia­mas pen­kio­lik­tą kar­tą, jo teis­tu­mai ne­iš­ny­kę, tad at­si­ran­da ap­lin­ky­bės, sun­ki­nan­čios at­sa­ko­my­bę. Tai­po­gi kon­sta­tuo­ta, kad jo vei­ko­je yra nu­si­kal­ti­mų re­ci­dy­vas, o jis pats lai­ko­mas re­ci­dy­vis­tu.

35-erių me­tų vy­ras da­bar­ti­nį nu­si­kal­ti­mą, dėl ku­rio tei­sia­mas, pa­da­rė lyg­ti­nio pa­lei­di­mo iš baus­mės at­li­ki­mo vie­tos me­tu.

Tik vie­nin­te­lis da­ly­kas pa­leng­vi­no jo at­sa­ko­my­bę – pri­si­pa­ži­no pa­da­ręs nu­si­kals­ta­mą vei­ką ir dėl to nuo­šir­džiai gai­lė­jo­si.

Aly­taus apy­lin­kės teis­mas rug­sė­jo pa­bai­go­je pri­im­tu nuosp­ren­džiu aly­tiš­kį dėl va­gys­tės kle­bo­ni­jo­je nu­bau­dė dve­jų me­tų lais­vės at­ėmi­mo baus­me. Ta­čiau bau­džia­mą­ją by­lą iš­nag­ri­nė­jus su­pap­ras­tin­to pro­ce­so tvar­ka, nes kal­ti­na­ma­sis pri­si­pa­ži­no pa­da­ręs nu­si­kals­ta­mą vei­ką, baus­mė su­ma­žin­ta vie­nu treč­da­liu, jam skir­tas vie­nerių me­tų ir ke­tu­rių mė­ne­sių lais­vės at­ėmi­mas.

Pas­ta­ro­ji baus­mė su­ben­drin­ta su šiam as­me­niui 2020-ųjų bir­že­lio pa­bai­go­je teis­mo pa­skir­tos baus­mės ne­at­lik­ta da­li­mi, tad jam už gro­tų teks pra­leis­ti vie­nus me­tus ir pen­kis mė­ne­sius.

Vis dėl­to nu­teis­ta­sis su tuo ne­su­si­tai­kė ir Aly­taus apy­lin­kės teis­mo nuosp­ren­dį ap­skun­dė Kau­no apy­gar­dos teis­mui. Ta­čiau šis ką tik priimta nu­tartimi pa­li­ko ga­lio­ti vie­ti­nio teis­mo spren­di­mą ir ne­lais­vės kle­bo­ni­ją ap­vo­gęs aly­tiš­kis ne­iš­ven­gė.

Švč. Mer­ge­lės Ma­ri­jos krikš­čio­nių pa­gal­bos baž­ny­čios kle­bo­nas Re­nal­das Ja­nu­šaus­kas, ku­rio dvi­ra­tis bu­vo pa­vog­tas, o ne­tru­kus grą­žin­tas, sa­kė, kad tai pa­da­riu­siam as­me­niui at­leis­ta ir ti­ki­mą­si, jog jis pa­si­tai­sys.

Du kar­tus bu­vo ap­vo­gęs baž­ny­čią

Prieš tre­jus me­tus, 2020-ųjų va­sa­rį ir ko­vą, tas pats, da­bar dėl va­gys­tės Aly­taus Švč. Mer­ge­lės Ma­ri­jos krikš­čio­nių pa­gal­bos kle­bo­ni­jo­je nu­teis­tas vy­ras, tuo­met gy­ve­nęs Aly­taus nak­vy­nės na­muo­se, bu­vo pa­vo­gęs ir šią baž­ny­čią. Iš­ne­šė ne­di­de­lius var­go­nė­lius, gar­so ko­lo­nė­lę su stip­rin­tu­vu, baž­ny­ti­nes tau­res, pa­auk­suo­tus daik­tus.

Ta­čiau jam pa­vy­ko par­duo­ti tik ma­žą da­lį daik­tų. Aly­taus ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to pa­rei­gū­nų ope­ra­ty­vaus re­a­ga­vi­mo į mi­nė­tas va­gys­tes dė­ka be­veik vi­sas pa­vog­tas ver­ty­bes mal­dos na­mams pa­vy­ko grą­žin­ti.

Už tai teis­mas va­gi­šiui sky­rė tre­jų me­tų ir ke­tu­rių mė­ne­sių lais­vės at­ėmi­mą. At­lie­kant šią baus­mę vy­rui dėl ge­ro el­ge­sio bu­vo pri­tai­ky­tas lyg­ti­nis pa­lei­di­mas. Ta­čiau ne­tru­kus jis vėl grį­žo į pa­kly­di­mų ke­lią, va­gys­tę įvyk­dy­da­mas to­je pa­čio­je ti­kin­čių­jų su­si­bū­ri­mo vie­to­je.

Rekomenduojami video