Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Brakonierių Biržų krašte šią žiemą – penkis kartus mažiau nei įprasta

Žiemą Biržų regione gyvūną nedažnai sutiksi – retėja ir juos nelegaliai medžiojančių brakonierių gretos. Tuo džiaugiasi gyvosios gamtos apsaugos pareigūnai, teigdami, jog žvejybos ir medžioklės taisyklių pažeidimų krašte šaltuoju sezonu stipriai sumažėjo.

Situacijos gerėjimo priežastimi inspektoriai įvardija ne tik didžiules baudas, bet ir augantį žmonių sąmoningumą. Žinoma, taisyklėms nusižengiančių žvejų ir medžiotojų visuomet atsiras, tačiau penkis kartus sumažėjęs pažeidimų skaičius šią žiemą nuteikia optimistiškai.

Daugiau nei 350 patikrinimų – 0 pažeidimų

Nors pažeidimų šį šaltąjį sezoną mažiau, Panevėžio regione dirbantys aplinkos apsaugos pareigūnai net nesiruošia ilsėtis. Jie nuolat vykdo žvejybos bei medžioklės taisyklių laikymosi patikrinimus, o rezultatai džiugina.

„Šią žiemą pažeidimų sumažėjo net penkis kartus. Neseniai tikrinome 250 žvejų ant Kupiškio marių ir apie 100 ant Biržų rajone esančios Nemunėlio upės ledo. Nebuvo nė vieno taisyklių pažeidimo. Sunku pasakyti, ar žmonių krašte sumažėjo, ar gamtos sąlygos poledinei žūklei nepalankios. Galbūt didžioji dalis žvejų išvažiavo stintų į šalia esančią Jūrmalą. Tačiau ryškiausia to priežastis, mano manymu, yra ta, kad žmonių sąmoningumas vis labiau auga. Yra dar keli nuolatiniai brakonieriai, pas kuriuos nuvažiavę visada kažką rasime, tačiau apskritai rezultatais džiaugiamės“, – teigia Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas Dalius Drevinskas.

Nors per praėjusius metus Panevėžio apskrityje pareigūnai atliko 363 reidus ir nustatė 150 žvejybos bei 82 medžioklės taisyklių pažeidimus, šiemet Biržų krašte užfiksuoti vos keli nusižengimai. Nuo Naujųjų nustatyta pora neleistinos žūklės atvejų, miškuose aptikta įrodymų apie keletą bandymų brakonieriauti, bet pažeidėjai kol kas neišaiškinti. Pareigūnas pastebi, jog šiurkščių nusižengimų skaičius mažėja, ir tai ne tik jų kontroliuojamos teritorijos, bet ir visos Lietuvos tendencija.

„Biržų regione išaiškinome kelis žvejybos be leidimų atvejus, radome paliktus tinklus, skritulius. Kalbant apie medžioklę, pastebėjome bandymų brakonieriauti, vyksta tyrimai, aiškinamės, kas pažeidė taisykles. Ir jei miškuose nusižengimų dar pasitaiko, žvejai labai tvarkingi. Turi leidimus, taisyklių nepažeidžia“, – pastebi pareigūnas.

Brakonieriaujantys vaikai ir sunkvežimis tinklų

Nors ši žiema rami, brakonieriai regione kartais linkę nustebinti. Penki Panevėžio regione tvarką prižiūrintys Gyvosios gamtos aplinkos apsaugos pareigūnai į pagalbą kviečiasi kolegas iš kitų regionų, bendradarbiauja su neetatiniais inspektoriais, tačiau pasitaiko atvejų, kai prireikia kviestis ir policijos pareigūnus. Įžūlūs brakonieriai neretai tampa nevaldomi, juos sulaikant prireikia pastiprinimo.

„Prieš porą metų vasarą Pasvalio rajone esančiame Saločių miestelyje šalia Mūšos upės vyko šventė. Vienas brakonierius taip įsigudrino, kad vidury baltos dienos, stebint gyventojams ir žurnalistams, iš vandens tinklus pradėjo traukti ne pats, o liepė tai daryti savo mažamečiams vaikams, manydamas, kad tokiu būdu išvengs atsakomybės. Stebino ne tik jo akiplėšiškumas – brakonierius dar ir aršiai priešinosi sulaikomas. Buvome užpulti, teko kviesti policiją, o pažeidėjui pritaikyta baudžiamoji atsakomybė už vaikų nepriežiūrą“, – prisimena D. Drevinskas.

Ir jei gali susidaryti įspūdis, kad brakonierių įžūlumas tuo ir baigiasi, pareigūnas nustebina pasakodamas apie kitą atvejį. Pasak pašnekovo, Rokiškio rajone yra ežeras, priklausantis vienam

Vilniaus gyventojui. Savininkas juo naudojasi retai, todėl netruko atsirasti pamaina.

„Vienas vietinis svetimame ežere ir valtis nuomoja, ir poilsiautojams pirtį kūrena. Netgi sugalvojo vykdyti verslinę žvejybą. Atvykę bei patikrinę radome nelegaliai brakonieriaus naudojamus tinklus. Jų ištraukėme ir prikrovėme pilną sunkvežimį“, – įžūlumu neatsistebi pareigūnas.

Dalis medžiojančių brakonierių net nevalgo mėsos

Tačiau tokie atvejai – labiau išimtis nei taisyklė. Kaip jau minėta, bendros situacijos gerėjimo tendencijos ryškios ir, jei bendrai pažeidimų per metus nustatoma nemažai, žiemą jų pasitaiko daug rečiau. Pasak D. Drevinsko, pareigūnų bendravimas su gyventojais, švietimas ir atkaklus darbas duoda vaisių.

„Pastebime, kad beveik nebesutinkame neblaivių medžiotojų. Tai buvo sena ir opi problema. Tačiau brakonierius medžiotojus dar galėčiau pavadinti ieškančiais prabangos ir azarto. Neretai jie naudoja draudžiamus naktinio matymo prietaisus, lazerinius taikiklius, taip norėdami įgyti daugiau pranašumo prieš konkurentus. Kai kurie jų net mėsos nevalgo, o brakonieriauja dėl vadinamojo noro pasitenkinti šūvio efektu. Mes visus patikriname, randame įrangą ir baudžiame. Būna, dalis nusižengia ne dėl įrangos, o tiesiog pamiršta susitvarkyti reikiamus leidimus. Tačiau medžiojančių dėl pramogos vis dar pasitaiko“, – sako inspektorius.

Nepaisant to, pareigūnų tikslas nėra vien bausti. Anot pašnekovo, vis daugiau žmonių domisi, klausia, skambina savaitgaliais, aiškinasi, ką daryti leidžiama, o ko – ne. Stengiamasi į visus klausimus atsakyti bei patarti, todėl prevenciją ir informacijos sklaidą D. Drevinskas įvardija kaip vieną pagrindinių augančio sąmoningumo, o kartu gerėjančios situacijos priežasčių.

Rekomenduojami video