Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Dau­giškių dau­gia­bu­čiai dėl val­džios kal­tės ta­po ne­baig­tomis sta­ty­bomis

Aly­taus ra­jo­no Dau­gų mies­tas – iš­skir­ti­nė­je vie­to­je. Ap­link – to pa­ties pa­va­di­ni­mo eže­ras, čia ap­si­lan­kan­čių­jų, ypač va­sa­rą, ne­trūks­ta. Vie­nu me­tu ra­jo­no val­džia net svars­tė ga­li­my­bes Dau­gams gau­ti ku­ror­to sta­tu­są. Tad, kai dau­giau nei prieš du de­šimt­me­čius bu­vo nag­ri­nė­ja­mas klau­si­mas dėl cen­tra­li­zuo­to šil­dy­mo at­si­sa­ky­mo šia­me mies­te, jį pa­kei­čiant in­di­vi­du­a­liu, vie­ti­niai pra­šė taip ne­si­elg­ti ir gra­žio­je gam­tos te­ri­to­ri­jo­je įsi­kū­ru­sių Dau­gų, kon­kre­čiai – dau­gia­bu­čių ne­pa­vers­ti ka­mi­nų kal­nu.

Au­gant cen­tra­li­zuo­to šil­dy­mo kai­noms, pa­si­rin­ki­mo ne­bu­vo. Su de­cen­tra­li­zuo­ja­mu šil­dy­mu te­ko su­tik­ti. Tuo la­biau, kad ra­jo­no val­džia tam sky­rė fi­nan­si­nę pa­ra­mą. Šian­dien, kai at­si­ra­do nau­jos, mo­der­nios, efek­ty­vios šil­dy­mo sis­te­mos ir dau­giš­kiai no­ri jas įsi­reng­ti, gau­da­mi vals­ty­bės pa­ra­mą, to pa­da­ry­ti ne­ga­li. Su­si­dū­rė su ne­įti­kė­ti­na, bet aki­vaiz­džia si­tu­a­ci­ja: dau­gia­bu­čiai yra ta­pę ne­baig­tos sta­ty­bos, nes at­jun­gus cen­tra­li­zuo­tą šil­dy­mą, nau­jas tei­siš­kai ne­re­gist­ruo­tas.

Bu­vo tie­si­na­mi ke­liai pran­cū­zų kom­pa­ni­jai

Kad bū­tų aiš­ku, ko­dėl Dau­guo­se prieš 22 me­tus ne­li­ko cen­tra­li­zuo­to šil­dy­mo, ver­ta pri­si­min­ti „Aly­taus ši­lu­mos tin­klų“ Dzū­ki­jos sos­ti­nė­je val­do­mo ši­lu­mos ūkio nuo­mos pra­džią tuo­me­tei pran­cū­zų kom­pa­ni­jai „Dal­kia“, da­bar be­si­va­di­nan­čiai „Ve­o­lia“. Tiks­liau jos ant­ri­nei įmo­nei Lie­tu­vo­je – „Li­tes­ko“.

Ta­da mi­nė­ta Aly­taus ši­lu­mi­nin­kų ben­dro­vė cen­tra­li­zuo­tą šil­dy­mą tie­kė ir Dau­gams. Ir už tą pa­čią kai­ną kaip aly­tiš­kiams. Ta­čiau ne­tru­kus Aly­taus mies­to val­džios spren­di­mu atsisa­kyta rajono gyventojams šią pas­laugą teikti tokia pat kaina kaip miestiečiams. Taipogi nu­spręsta neinvestuoti į rajono ši­lu­mos tinklų modernizavimą.

Taip pa­da­ry­ta, nes tuo­me­tė mies­to val­džia tie­siog tie­si­no vi­sus ke­lius at­ei­ti mi­nė­tai pran­cū­zų kom­pa­ni­jai. O pas­ta­ro­sios ra­jo­no ši­lu­mos ūkis ne­la­bai do­mi­no.

Ta­da ra­jo­no val­džia tu­rė­jo spręs­ti, ką to­liau da­ry­ti su šil­dy­mu Dau­guo­se. Jei esant ma­žes­nei cen­tra­li­zuo­tos ši­lu­mos kai­nai, apie 70 proc. dau­giš­kių dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jų lai­ku ga­lė­jo su­si­mo­kė­ti už tei­kia­mą šią pa­slau­gą, bai­min­ta­si, kad dau­giau nei dvi­gu­bai pa­bran­gi­nus šil­dy­mą, to­kių as­me­nų skai­čius ga­lė­jo stip­riai su­mažė­ti.

Įti­ki­ni­mui pa­si­tar­na­vo pi­ni­gi­nė pa­ska­ta

Dėl cen­tra­li­zuo­to šil­dy­mo at­jun­gi­mo Dau­guo­se ra­jo­no val­džios or­ga­ni­zuo­tas vie­nas pir­mų­jų su­si­ti­ki­mų su šio mies­to gy­ven­to­jais vy­ko 2001-ųjų ge­gu­žę, prieš ra­jo­no ta­ry­bai pri­imant ati­tin­ka­mą spren­di­mą.

Ir bu­vęs tuo­me­tis Aly­taus ra­jo­no me­ras Al­gir­das Vrub­liaus­kas, ir jo ko­man­dos spe­cia­lis­tai dau­giš­kius įti­ki­nė­jo, kad dėl di­dė­jan­čių cen­tra­li­zuo­to šil­dy­mo kai­nų yra vie­nin­te­lė iš­ei­tis – jo at­si­sa­ky­ti, dau­gia­bu­čiams įsi­reng­ti in­di­vi­du­a­lų šil­dy­mą ar­ba ka­ti­li­nes rū­siuo­se.

Iš­gir­dę to­kį pa­siū­ly­mą gy­ven­to­jai pik­ti­no­si, mi­nė­tą cen­tra­li­zuo­to šil­dy­mo at­si­sa­ky­mo pro­ce­są api­bū­di­no kaip ka­mi­nų kal­ną ant Dau­gų dau­gia­bu­čių ir pra­šė to ne­da­ry­ti, nes tai bū­tų žings­nis at­gal. Ta­čiau vie­ti­nei val­džiai pa­ža­dė­jus, kad kiek­vie­no bu­to sa­vi­nin­kas gaus 2 tūkst. li­tų už įsi­reng­tą vie­ti­nį šil­dy­mą, prieš­ta­rau­jan­čių­jų ėmė ma­žė­ti.

Kaip da­bar pri­si­me­na ne vie­nas Dau­gų dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jas, ta­da gal­būt tik­rai ne­bu­vo ki­to pa­si­rin­ki­mo.

O po mi­nė­to su­si­ti­ki­mo su gy­ven­to­jais ra­jo­no ta­ry­ba 2001 me­tų ge­gu­žės pa­bai­go­je pri­ėmė spren­di­mą de­cen­tra­li­zuo­ti ši­lu­mos ener­gi­jos tie­ki­mą Dau­gų mies­to gy­ven­to­jams, įren­giant vie­ti­nes ka­ti­li­nes ir in­di­vi­du­a­laus šil­dy­mo sis­te­mas iki ar­tė­jan­čio šil­dy­mo se­zo­no pra­džios.

Kad „Aly­taus ši­lu­mos tin­klų“ Dzū­ki­jos sos­ti­nė­je val­do­mas ši­lu­mos ūkis bu­vo iš tie­sų ren­gia­mas nuo­mai tuo­me­tės pran­cū­zų kom­pa­ni­jos „Dal­kia“ ant­ri­nei įmo­nei Lie­tu­vo­je „Li­tes­ko“, liu­di­ja su ja 2001 me­tų vasarą pa­si­ra­šy­ta su­tar­tis.

Ver­ta pa­ste­bė­ti, kad Aly­taus ši­lu­mos ūkis iš nuomininkų bu­vo susigražintas daugiau nei prieš ket­ve­rius me­tus.

At­si­ra­do ka­ti­li­nės, kros­nys, ka­mi­nai ir mal­kų sto­gi­nės

Pa­gal pri­im­tą Aly­taus ra­jo­no ta­ry­bos spren­di­mą, at­si­sa­kant cen­tra­li­zuo­to šil­dy­mo Dau­guo­se, jis in­di­vi­du­a­liai bu­vo įren­gia­mas čia vei­kian­čioms sa­vi­val­dy­bei pa­val­džioms įstai­goms, o gy­ven­to­jams nuo­sa­vam šil­dy­mui įsi­reng­ti iš­mo­kė­tos ža­dė­to­sios 2 tūkst. li­tų kom­pen­sa­ci­jos. Tad vi­si Dau­gų dau­gia­bu­čiai, kurie naudojosi centralizuotu šil­dymu ir ku­rių buvo 17, o juo­se – 210 bu­tų, to­kį šil­dy­mą ir įsi­ren­gė. Maž­daug pu­sė – rū­siuo­se ka­ti­li­nes, ki­ta pu­sė – bu­tuo­se pa­si­sta­tė kros­nis.

Taip Dau­guo­se, ku­riems kaž­ka­da ra­jo­no val­džia sva­jo­jo iš­ko­vo­ti ku­ror­ti­nio mies­to sta­tu­są, at­si­ra­do dau­gia­bu­čiai su kros­ni­mis, ka­mi­nais, ne­to­li jų pa­sta­ty­tos sto­gi­nės mal­koms. Mat tiek sa­vi­val­dy­bės įstai­gos Dau­guo­se, tiek dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jai ėmė šil­dy­tis kie­tuo­ju ku­ru – mal­ko­mis ir an­gli­mis.

Kai kam kū­re­ni­mas ėmė tap­ti sun­kiu dar­bu

Jau pra­ėjus ke­le­riems me­tams po Dau­gų ši­lu­mos ūkio de­cen­tra­li­za­ci­jos, ne­ma­žai dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jų ėmė skųs­tis, kad dėl gar­baus am­žiaus kai ku­riems būs­tų ap­si­šil­dy­mas ta­po per sun­kiu dar­bu. Rei­kia pri­si­neš­ti mal­kų, jei to ne­pa­jė­gi, ten­ka ieš­ko­ti pa­gal­bi­nin­kų. O jų la­bai sun­ku su­ras­ti.

Dau­guo­se ap­si­lan­kius da­bar, šių na­mų gy­ven­to­jai vėl de­ja­vo dėl to pa­ties. Gir­di, dau­gia­bu­čiuo­se at­si­ra­do dar dau­giau gar­baus am­žiaus gy­ven­to­jų, ku­riems pri­si­neš­ti ku­ro į ka­ti­li­nes, tuo la­biau – į ne pir­ma­me aukš­te esan­čius bu­tus, jau tam­pa be­veik ne­įma­no­mu da­ly­ku.

„Ži­no­kit ir pa­si­sam­dy­ti ne­la­bai ką ra­si, nė­ra žmo­nių. Tie­siog di­džiu­lis var­gas“, – sa­kė vie­no Dau­gų dau­gia­bu­čio gy­ven­to­ja Da­nu­tė Lau­kai­tie­nė. Apie tą pa­tį kal­bė­jo ir Ja­ni­na Sei­liu­vie­nė iš ki­to dau­gia­bu­čio.

Pa­aiš­kė­jo ne­įti­kė­ti­na tie­sa

Šiuo me­tu, kai at­si­ra­do mo­der­nios, šiuo­lai­kiš­kos ir efek­ty­vios šil­dy­mo sis­te­mos, gy­ve­nan­tie­ji dau­gia­bu­čiuo­se ir ne­pa­jė­gian­tie­ji šil­dy­mui­si pri­si­neš­ti ku­ro ėmė or­ga­ni­zuo­tis šių sis­te­mų, pa­vyz­džiui oras-oras įsi­ren­gi­mą bei už tai gau­ti vals­ty­bės pa­ra­mą.

Ir, kaip sa­ko­ma, pri­ei­tas liep­to ga­las. „Pa­si­ro­do, pa­gal Re­gist­rų cen­tro duo­me­nis mū­sų dau­gia­bu­čiuo­se dar yra cen­tra­li­zuo­tas šil­dy­mas. Iš ra­jo­no ta­ry­bos spren­di­mo ma­to­me, kad de­cen­tra­li­zuo­jant ši­lu­mos tie­ki­mą Dau­guo­se bu­vo nu­ma­ty­ta pa­reng­ti šių dar­bų pro­jek­tą, bet ofi­cia­liai jų įfor­mi­ni­mas taip ir ne­bu­vo pa­da­ry­tas. To­dėl vals­ty­bės pa­gal­bos kei­čiant ši­lu­mos bū­dą žmo­nės ne­ga­li gau­ti“, – pa­sa­ko­jo D.Lau­kai­tie­nė.

J.Sei­liu­vie­nės tei­gi­mu, no­rint pa­keis­ti šil­dy­mą dau­gia­bu­ty­je, rei­kia im­tis re­no­va­ci­jos: „Tuo­met bū­tų ren­gia­mas ir ši­lu­mos tie­ki­mo pro­jek­tas, ku­rį fi­nan­suo­ja vals­ty­bė. Bet re­no­va­ci­jai rei­kia di­de­lių pi­ni­gų ir fi­nan­si­niai įsi­pa­rei­go­ji­mai pri­si­i­ma­mi prak­tiš­kai vi­sam gy­ve­ni­mui.“

Ši Dau­gų dau­gia­bu­čio gy­ven­to­ja sa­kė, kad da­bar na­mai ofi­cia­liai lai­ko­mi kaip ne­baig­tos sta­ty­bos, nes cen­tra­li­zuo­tas šil­dy­mas iš­mon­tuo­tas, o nau­jas pa­gal teis­nius do­ku­men­tus ne­įreng­tas.

„Dau­gų kraš­tas“ krei­pė­si sa­vi­val­dy­bę

Dėl šios dau­gia­bu­čiuo­se at­si­ra­du­sios bė­dos į Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ją krei­pė­si aso­cia­ci­jos „Dau­gų kraš­tas“ pir­mi­nin­kė Rai­mon­da Ši­la­lė. Kaip pa­ti pa­brė­žė, ne pir­mą kar­tą gy­ven­to­jų pro­ble­mas ten­ka spręs­ti aso­cia­ci­jos var­du.

Krei­pi­me­si į sa­vi­val­dy­bę pa­brė­žia­ma, kad vie­ti­nės ka­ti­li­nės dau­gia­bu­čiuo­se įreng­tos, ta­čiau do­ku­men­ta­liai tai ne­įfor­min­ta, nors tuo­me­čiai sa­vi­val­dy­bės va­do­vai bu­vo pri­si­ė­mę įsi­pa­rei­go­ji­mą pa­reng­ti ši­lu­mos tie­ki­mo de­cen­tra­li­za­vi­mo pro­jek­tą. Tad pa­gal Re­gist­rų cen­tro do­ku­men­tus Dau­gų dau­gia­bu­čiams ši­lu­ma vis dar tie­kia­ma cen­tra­li­zuo­tai.

Kaip nu­ro­do­ma „Dau­gų kraš­to“ pir­mi­nin­kės raš­te sa­vi­val­dy­bei, dėl to gy­ven­to­jai per Ap­lin­kos pro­jek­tų val­dy­mo agen­tū­rą ne­ga­li gau­ti vals­ty­bės pa­ra­mos ši­lu­mos siur­bliams pa­gal ati­tin­ka­mą prie­mo­nę, ku­rie bū­tų žen­kliai ma­žiau tar­šes­ni nei da­bar­ti­nis šil­dy­mui nau­do­ja­mas ku­ras. Taip pat dau­gia­bu­čiai ne­ga­li da­ly­vau­ti ir ki­to­se nau­jų šil­dy­mo prie­mo­nių kom­pen­sa­vi­mo pro­gra­mo­se.

Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės pra­šo­ma pa­baig­ti de­cen­tra­li­zuo­to ener­gi­jos tie­ki­mo Dau­gų mies­to var­to­to­jams pro­ce­są, pa­tei­kiant do­ku­men­tus, ku­rie Re­gist­rų cen­tre leis­tų pa­keis­ti šil­dy­mo bū­dą.

Ieš­ko­ma spren­di­mo su vals­ty­bi­nė­mis ins­ti­tu­ci­jo­mis

Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Ko­mu­na­li­nio ūkio ir ar­chi­tek­tū­ros sky­riaus ve­dė­jas Al­gir­das Lat­vys pa­tvir­ti­no, kad „Dau­gų kraš­to“ krei­pi­ma­sis dėl de­cen­tra­li­zuo­to šil­dy­mo Dau­guo­se gau­tas ir ieš­ko­ma spren­di­mo su vals­ty­bi­nė­mis ins­ti­tu­ci­jo­mis – Re­gist­rų cen­tru, Ener­ge­ti­kos mi­nis­te­ri­ja bei Vals­ty­bi­ne te­ri­to­ri­jų pla­na­vi­mo ir sta­ty­bos ins­pek­ci­ja.

„Ten­ka pri­pa­žin­ti, kad nė­ra de­cen­tra­li­zuo­to šil­dy­mo dar­bų už­bai­gi­mo ak­to, o tam tu­rė­jo bū­ti šių dar­bų pro­jek­tas. Kaip iš­ei­ti iš si­tu­a­ci­jos, kad pa­gal Re­gist­rų cen­tro duo­me­nis Dau­gų dau­gia­bu­čiai ne­fi­gū­ruo­tų kaip iki šiol tu­rin­tys cen­tra­li­zuo­tą šil­dy­mą ir esan­tys ne­baig­tos sta­ty­bos, tu­ri­me aiš­kin­tis ir pa­dė­ti gy­ven­to­jams. Su­pran­ta­ma, tam pa­gel­bė­tų dau­gia­bu­čių re­no­va­ci­ja, bet tai ne­pi­gus pro­ce­sas“, – tvir­ti­no A.Lat­vys.

Kas kal­tas, kad taip at­si­ti­ko su Dau­gų dau­gia­bu­čiais? Ko­mu­na­li­nio ūkio ir ar­chi­tek­tū­ros sky­riaus ve­dė­jas kal­tų­jų ieš­ko­ti ne­si­ė­mė. Bet, ko ge­ro, aki­vaiz­du, kad dau­giau nei prieš du de­šimt­me­čius tuo­me­tė ra­jo­no val­džia pa­da­rė ne vi­sus dar­bus dėl Dau­gų ši­lu­mos ūkio de­cen­tra­li­za­vi­mo ir gal­būt net ne­pa­gal­vo­jo, kad dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jams bus už­vir­ta tiek daug ne­gar­džios ko­šės.

Rekomenduojami video