Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Di­džio­ji dau­gu­ma ta­ry­bos - va­do­vai, o tai ga­ran­tuo­ja di­des­nes al­gas

Pra­dė­jus dar­bą nau­jos ka­den­ci­jos Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bai, sa­vi­val­dy­bės tin­kla­la­py­je pa­ga­liau pra­dė­ta skelb­ti, kiek už­dir­ba ta­ry­bos na­riai. Anks­čiau tai ne­bu­vo da­ro­ma, nors ta­ry­bos na­riai yra vie­ši as­me­nys ir vi­suo­me­nė tu­ri ži­no­ti iš­rink­tų­jų gau­na­mas al­gas.

 Gal­būt pa­slap­ty­je lai­ko­mas ra­jo­no ta­ry­bos na­rių dar­bo už­mo­kes­tis nu­lė­mė žur­na­lis­to An­driaus Ta­pi­no vyk­do­mos ak­ci­jos „Skaid­ri­nam 2023“ su­si­do­mė­ji­mą. Kau­no apy­gar­dos pro­ku­ra­tū­ros Vie­šo­jo in­te­re­so gy­ni­mo sky­riu­je pra­dė­tas ty­ri­mas dėl ga­li­mo vie­šo­jo in­te­re­so pa­žei­di­mo, sie­kiant įver­tin­ti, ar pra­ėju­sios ka­den­ci­jos ra­jo­no ta­ry­bos na­riams skir­tos iš­mo­kos bu­vo nau­do­tos pa­gal pa­skir­tį. Iš da­bar sa­vi­val­dy­bės tin­kla­la­py­je skel­bia­mos in­for­ma­ci­jos apie ra­jo­no ta­ry­bos na­rių gau­na­mą dar­bo už­mo­kes­tį ma­ty­ti, kad di­džio­ji dau­gu­ma ei­na va­do­vų pa­rei­gas, o pa­keis­tas Vie­tos sa­vi­val­dos įsta­ty­mas jiems ga­ran­tuo­ja di­des­nes al­gas.

Dar at­lie­ka­mas ta­ry­bos na­rių gau­tų iš­mo­kų au­di­tas

Pa­gal Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos veik­los reg­la­men­tą, ga­lio­ju­sį pra­ėju­sios ka­den­ci­jos ta­ry­bai, iš­rink­tie­siems į šią vie­ti­nės val­džios ins­ti­tu­ci­ją bu­vo mo­ka­mas at­ly­gi­ni­mas už po­sė­džiuo­se pra­leis­tą lai­ką ir iš­mo­kos va­di­na­mo­sioms kan­ce­lia­ri­nėms iš­lai­doms pa­deng­ti.

Ra­jo­no ta­ry­bos na­rių gau­na­mos al­gos ir iš­mo­kos sa­vi­val­dy­bės tin­kla­la­py­je ne­bu­vo skel­bia­mos, mo­ty­vuo­jant, kad to da­ry­ti ka­te­go­riš­kai ne­įpa­rei­go­ja nė vie­nas tei­sės ak­tas.

Ta­čiau „Aly­taus nau­jie­noms“ pa­vy­ko su­ži­no­ti, kad už po­sė­džiuo­se pra­leis­tą lai­ką ra­jo­no ta­ry­bos na­riai gau­da­vo ne­daug – po ke­lias de­šim­tis eu­rų per mė­ne­sį, o iš­mo­kos va­di­na­mo­sioms kan­ce­lia­ri­nėms iš­lai­dos, ku­rių di­dži­ą­ją da­lį su­da­rė pa­tir­tos iš­lai­dos už ku­rą, kiek­vie­nam ta­ry­bos na­riui per mė­ne­sį su­da­rė po 600–700 eu­rų į ran­kas. Kas įdo­miau­sia, kad be­veik vie­no­das iš­mo­kas per mė­ne­sį gau­da­vo kiek­vie­nas ta­ry­bos na­rys.

Gal­būt to­dėl, kad pra­ėju­sios ka­den­ci­jos ra­jo­no ta­ry­bos na­rių gau­na­mi at­ly­giai už dar­bą ne­bu­vo skel­bia­mi sa­vi­val­dy­bės tin­kla­la­py­je, ir tai, jog kiek­vie­nas ta­ry­bos na­rys kas mė­ne­sį gau­da­vo vie­no­das iš­mo­kas pa­tir­toms su jų veik­la su­si­ju­sioms iš­lai­doms pa­deng­ti, su­kė­lė žur­na­lis­to A.Ta­pi­no vyk­dy­tos ak­ci­jos „Skaid­ri­nam 2023“ su­si­do­mė­ji­mą.

Kau­no apy­gar­dos pro­ku­ra­tū­ros Vie­šo­jo in­te­re­so gy­ni­mo sky­riu­je pra­dė­tas ty­ri­mas dėl ga­li­mo vie­šo­jo in­te­re­so pa­žei­di­mo, sie­kiant įver­tin­ti, ar pra­ėju­sios ka­den­ci­jos Aly­taus ra­jo­no ta­ry­bos nariams skir­tos iš­mo­kos su jų, kaip ta­ry­bos na­rių, veik­la su­si­ju­sioms iš­lai­doms ap­mo­kė­ti, bu­vo nau­do­ja­mos pa­gal pa­skir­tį.

Pro­ku­ra­tū­ra pa­ve­dė Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Kon­tro­lės ir au­di­to tar­ny­bai pa­teik­ti iš­va­dą dėl iš­mo­kų pa­grįs­tu­mo.

Kaip sa­kė ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės kon­tro­lie­rius Vy­tau­tas Na­vic­kas, dar at­lie­ka­mas ta­ry­bos na­rių gau­tų iš­mo­kų au­di­tas: „Jo grei­tai ne­ga­li­ma at­lik­ti dėl di­de­lės ap­im­ties by­lų, ku­rio­se pa­teik­ta gau­sy­bė če­kių ir są­skai­tų. Iki me­tų pa­bai­gos au­di­tą tu­ri­me baig­ti, gal pa­vyks tai pa­da­ry­ti ir šiek tiek anks­čiau.“

Nau­ja ta­ry­ba dar­bą pra­dė­jo pa­gal se­nos ta­ry­bos pa­tvir­tin­tą reg­la­men­tą

Pra­ėju­sios ka­den­ci­jos Aly­taus ra­jo­no ta­ry­ba, va­do­vau­da­ma­si nau­jos re­dak­ci­jos Vie­tos sa­vi­val­dos įsta­ty­mu, pa­tvir­ti­no nau­ją šios val­džios ins­ti­tu­ci­jos veik­los reg­la­men­tą. Pas­ta­ra­sis ėmė ga­lio­ti nau­jai iš­rink­tai ta­ry­bai, ku­ri dar­bą pra­dė­jo ba­lan­džio pa­bai­go­je.

Pa­gal nau­ją reg­la­men­tą ra­jo­no ta­ry­bos na­riams už dar­bą po­sė­džiuo­se at­ly­gi­na­ma, at­si­žvel­giat į ša­ly­je ga­lio­jan­tį vi­du­ti­nį mė­ne­si­nį dar­bo už­mo­kes­tį, di­des­nį at­ly­gį gau­na ta­ry­bos ko­mi­te­tų ir ko­mi­si­jų pir­mi­nin­kai, jų pa­va­duo­to­jai, opo­zi­ci­jos ly­de­ris.

Kiek­vie­nam ra­jo­no ta­ry­bos na­riui su­da­ry­tos ga­li­my­bės kas mė­ne­sį gau­ti po 760 eu­rų į ran­kas iš­mo­kų pa­tir­toms iš­lai­doms pa­deng­ti.

Ka­dan­gi dar­bą pra­dė­jus nau­jos ka­den­ci­jos ta­ry­bai ir nau­jiems ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės va­do­vams sa­vi­val­dy­bės tin­kla­la­py­je pra­dė­ta skelb­ti, ko­kius at­ly­gi­ni­mus ir iš­mo­kas gau­na iš­rink­tie­ji, ga­li­ma įver­tin­ti, kiek jie kai­nuoja mo­kes­čių mo­kė­to­jams.

Ku­rie ta­ry­bos na­riai ga­vo di­džiau­sias iš­mo­kas?

Duo­me­nys apie Aly­taus ra­jo­no ta­ry­bos na­rių al­gas ir iš­mo­kas skel­bia­mi nuo nau­jos ka­den­ci­jos ra­jo­no ta­ry­bos dar­bo pra­džios – ba­lan­džio 25-osios iki bir­že­lio 30-osios. Bir­že­lio pa­bai­go­je nu­sto­jo ga­lio­ti ta­ry­bos veik­los reg­la­men­to nuo­sta­tos dėl ta­ry­bos na­riams mo­ka­mo dar­bo už­mo­kes­čio ir iš­mo­kų, nes lie­pos 1-ąją įsi­ga­lio­jo Vie­tos sa­vi­val­dos įsta­ty­mo pa­kei­ti­mai dėl ta­ry­bos na­rių gau­na­mų algų.

Per tą lai­ką dau­giau­sia iš­mo­kų iš­lai­doms ap­mo­kė­ti – be­veik po 1 tūkst. 700 eurų į rankas ga­vo De­mok­ra­tų są­jun­gos „Var­dan Lie­tu­vos“ at­sto­vai Po­vi­las Dzen­kus, Ma­rius Mic­ke­vi­čius, Tė­vy­nės są­jun­gos-Lie­tu­vos krikš­čio­nių de­mok­ra­tų at­sto­vai Da­nie­lius Ja­ku­ba­vi­čius, jo žmo­na Jū­ra­tė Ove­rai­ty­tė-Ja­ku­ba­vi­čie­nė, Kęs­tu­tis Pa­tins­kas ir „dar­bie­tis“ Rai­mun­das Mar­kaus­kas,

Dau­giau kaip po 1 tūkst. eu­rų į ran­kas ra­jo­no sa­vi­val­dy­bei at­si­ė­jo ta­ry­bos na­rių, Tė­vy­nės są­jun­gos-Lie­tu­vos krikš­čio­nių de­mok­ra­tų at­sto­vų Gin­ta­ro Chšče­na­vi­čiaus, Ge­di­mi­no Kra­saus­ko, Gin­ta­rės Jo­ciuns­kai­tės, so­cial­de­mok­ra­tų at­sto­vų Alo­y­zo Ja­ciuns­ko, Vir­gi­li­jaus Prans­ke­vi­čiaus, De­mok­ra­tų są­jun­gos „Var­dan Lie­tu­vos“ at­sto­vo Jus­to Trun­cės ir „vals­tie­čio“ Pet­ro Va­liū­no veik­la.

Vi­siš­kai iš­mo­kų mi­nė­tu lai­ko­tar­piu ne­ga­vo tie ta­ry­bos na­riai, ku­rie ne­pa­tei­kė iš­lai­das pa­tvir­ti­nan­čių do­ku­men­tų. Pa­vyz­džiui, Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“ atstovau­jan­tis Au­ri­mas Trun­cė už­ėmė vi­ce­me­ro pa­rei­gas ir tu­rė­jo at­si­sa­ky­ti ta­ry­bos na­rio man­da­to, tad jam, kaip ta­ry­bos na­riui, iš­mo­kos ne­mo­kė­tos. A.Truncę rajono taryboje pakeitė minėtos sąjungos atstovė Deimantė Jurčiukonytė.

Ra­jo­no ta­ry­bo­je – tik sep­ty­ni ei­li­niai ta­ry­bos na­riai

Nuo lie­pos 1-osios, įsi­ga­lio­jus Vie­tos sa­vi­val­dos įsta­ty­mo pa­kei­ti­mams dėl ta­ry­bų na­rių gau­na­mų at­ly­gi­ni­mų, jie pri­klau­so nuo me­rams mo­ka­mų al­gų.

Ta­ry­bos na­riams ne­be­rei­kia rink­ti če­kių pa­tir­toms iš­lai­doms pa­grįs­ti, al­gą jie gau­na ir atos­to­gau­da­mi, nes ir me­rams dar­bo už­mo­kes­tis mo­ka­mas atos­to­gų me­tu.

Kaip ir anks­tes­nia­me Vie­tos sa­vi­val­dos įsta­ty­me, di­des­ni at­ly­gi­ni­mai nu­ma­ty­ti ta­ry­bų ko­mi­te­tų, ko­mi­si­jų pir­mi­nin­kams, jų pa­va­duo­to­jams, ta­ry­bos opo­zi­ci­jos ly­de­riui.

Pa­gal da­bar­ti­nius mi­nė­to įsta­ty­mo pa­kei­ti­mus ei­li­nis ta­ry­bos na­rys per mė­ne­sį gau­na 20 proc. me­ro al­gos, ta­ry­bos ko­mi­te­tų, ko­mi­si­jų pir­mi­nin­kai ir opo­zi­ci­jos ly­de­ris – 20 proc. dau­giau, šių ko­mi­te­tų ir ko­mi­si­jų pir­mi­nin­kų pa­va­duo­to­jai – 10 proc. dau­giau nei ei­li­nis ta­ry­bos na­rys.

Nuo lie­pos Aly­taus ra­jo­no me­ro al­ga yra 5 tūkst. 356 eu­rai iki mo­kes­čių. Tad ei­li­nis ra­jo­no ta­ry­bos na­rys gau­na 1 tūkst. 71 eu­ro, šios ta­ry­bos ko­mi­te­tų ir ko­mi­si­jų pir­mi­nin­kai bei opo­zi­ci­jos ly­de­ris – 1 tūkst. 285 eu­rų, ko­mi­te­tų ir ko­mi­si­jų pir­mi­nin­kų pa­va­duo­to­jai – 1 tūkst. 178 eu­rų al­gas iki mokesčių.

Aly­taus ra­jo­no ta­ry­bo­je yra tik sep­ti­ni ei­li­niai ta­ry­bos na­riai, ku­rių al­gos da­bar įsta­ty­miš­kai – ma­žiau­sios.

Še­ši ei­li­niai ta­ry­bos na­riai yra iki nau­jos ka­den­ci­jos ra­jo­no ta­ry­bos val­dan­či­ą­ją po­zi­ci­ją ra­jo­ne už­ėmu­sios Tė­vy­nės są­jun­gos-Lie­tu­vos krikš­čio­nių de­mok­ra­tų at­sto­vai Min­dau­gas Al­do­nis, D.Ja­ku­ba­vi­čius, J.Ove­rai­ty­tė-Ja­ku­ba­vi­čie­nė, G.Kra­saus­kas, K.Pa­tins­kas, jo duk­ra Ž.Pa­tins­kai­tė. Ir tik vie­nas ei­li­nis ta­ry­bos na­rys iš val­dan­čio­sios dau­gu­mos – De­mok­ra­tų są­jun­gos „Var­dan Lie­tu­vos“ at­sto­vė D.Jur­čiu­ko­ny­tė.

Ko­mi­te­tams va­do­vau­ja val­dan­čio­sios dau­gu­mos at­sto­vai

Aly­taus ra­jo­no ta­ry­bo­je val­dan­či­ą­ją dau­gu­mą su­da­ro De­mok­ra­tų są­jun­gos „Var­dan Lie­tu­vos“, so­cial­de­mok­ra­tų, Vals­tie­čių ir ža­lių­jų są­jun­gos bei Dar­bo par­ti­jos at­sto­vai, ku­rie iš vi­so val­do 15 man­da­tų iš 25.

Tad nie­ko nuo­sta­baus, kad ta­ry­bos ko­mi­te­tams va­do­vau­ja val­dan­čios dau­gu­mos at­sto­vai. Eko­no­mi­kos ir biu­dže­to ko­mi­te­tui – De­mok­ra­tų są­jun­gos „Var­dan Lie­tu­vos“ at­sto­vas Čes­lo­vas Mul­ma, pa­va­duo­to­jas – tai pa­čiai par­ti­jai at­sto­vau­jan­tis Lu­kas Gri­ga­ra­vi­čius, Svei­ka­tos ap­sau­gos ir so­cia­li­nių rei­ka­lų ko­mi­te­to pir­mi­nin­kas – so­cial­de­mok­ra­tų at­sto­vas A.Ja­ciuns­kas, pa­va­duo­to­jas – De­mok­ra­tų są­jun­gai „Var­dan Lie­tu­vos” at­sto­vau­jan­tis Ša­rū­nas Ber­na­ta­vi­čius, Ko­mu­na­li­nio ūkio plėt­ros ir ap­lin­kos ap­sau­gos ko­mi­te­to pir­mi­nin­kas – De­mok­ra­tų są­jun­gos „Var­dan Lie­tu­vos“ at­sto­vas J.Trun­cė, pa­va­duo­to­jas – tos pa­čios po­li­ti­nės or­ga­ni­za­ci­jos at­sto­vas – M.Mic­ke­vi­čius, Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to ko­mi­te­tui va­do­vau­ja tai pa­čiai są­jun­gai at­sto­vau­jan­ti Vi­ta­li­ja Vit­kaus­kie­nė ir jos pa­va­duo­to­jas – tos pa­čios są­jun­gos at­sto­vas Ri­mas Mar­čiu­ly­nas, Kai­mo plėt­ros ir in­ves­ti­ci­jų ko­mi­te­to pir­mi­nin­kas – „vals­tie­tis“ Al­gis Žė­kas, pa­va­duo­to­jas – vėl­gi De­mok­ra­tų są­jun­gos „Var­dan Lie­tu­vos“ at­sto­vas P.Dzen­kus.

Vals­tie­čių ir ža­lių­jų są­jun­gos są­jun­gos at­sto­vas Sta­sys Su­pra­na­vi­čius yra sa­vi­val­dy­bės tarybos Pe­ti­ci­jų ko­mi­si­jos pir­mi­nin­kas, tai pa­čiai są­jun­gai at­sto­vau­jan­tis P.Va­liū­nas va­do­vau­ja ta­ry­bos Tei­sė­sau­gos ir tei­sėt­var­kos ko­mi­si­jai.

Ra­jo­no ta­ry­bos opo­zi­ci­ja yra pa­si­skel­bę Tė­vy­nės są­jun­gos-Lie­tu­vos krikš­čio­nių de­mok­ra­tų at­sto­vai, ku­rie da­bar­ti­nės ka­den­ci­jos ta­ry­bo­je tu­ri 10 man­da­tų. O opo­zi­ci­jos ly­de­ris – bu­vęs il­ga­me­tis Aly­taus ra­jo­no me­ras Al­gir­das Vrub­liaus­kas.

Šios po­li­ti­nės or­ga­ni­za­ci­jos ta­ry­bos na­riai, kaip opo­zi­ci­jos at­sto­vai, kas pri­klau­so pa­gal Vie­tos sa­vi­val­dos įsta­ty­mą, va­do­vau­ja ta­ry­bos Kon­tro­lės ko­mi­te­tui (pir­mi­nin­kė – G.Jo­ciuns­kai­tė), sa­vi­val­dy­bės An­ti­ko­rup­ci­jos ko­mi­si­jai (pir­mi­nin­kas – G.Chšče­na­vi­čius) ir ta­ry­bos Eti­kos ko­mi­si­jai (pir­mi­nin­kė – Da­lia Ki­ta­vi­čie­nė).

Be­je, Kon­tro­lės ko­mi­te­to pir­mi­nin­ko pa­va­duo­to­jas yra „dar­bie­tis“ R.Mar­kaus­kas, Eti­kos ko­mi­si­jos pir­mi­nin­ko pa­va­duo­to­jas – V.Prans­ke­vi­čius.

Vi­sos šios va­do­vau­ja­mos pa­rei­gos ta­ry­bo­je pa­gal pa­keis­to Vie­tos sa­vi­val­dos įsta­ty­mo nuo­sta­tas la­bai svar­bios, ta­ry­bos na­riams skai­čiuo­jant at­ly­gi­ni­mus. Jos ga­ran­tuo­ja di­des­nes al­gas.

Ver­ta pa­ste­bė­ti, kad tiems ta­ry­bos na­riams, ku­rie ne­lan­ko ati­tin­ka­mų po­sė­džių, al­ga su­ma­ži­na­ma ar­ba vi­siš­kai ne­mo­ka­ma.

Rekomenduojami video