Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ke­tu­rių aukš­tų Sim­no pro­fe­si­nės mo­kyk­los ben­dra­bu­tis taps so­cia­li­niais būs­tais

Vy­riau­sy­bė ką tik pri­ėmė nu­ta­ri­mą, ku­riuo Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės nuo­sa­vy­bėn per­duo­ta pu­sė Aly­taus pro­fe­si­nio ren­gi­mo cen­trui pri­klau­san­čio ben­dra­bu­čio Sim­ne. Ja­me bus įreng­ti so­cia­li­niai būs­tai. Maž­daug prieš de­šimt­me­tį ši sa­vi­val­dy­bė jau pe­rė­mu­si val­dy­ti ki­tą pu­sę ben­dra­bu­čio ir jo­je įkur­din­ti taip pat so­cia­liai rem­ti­ni as­me­nys. Tad da­bar vi­sas va­di­na­mos Sim­no pro­fe­si­nės mo­kyk­los ke­tu­rių aukš­tų ben­dra­bu­tis taps so­cia­li­niais būs­tais.

Ko­dėl ta­po ne­be­rei­ka­lin­gas?

Prieš pen­ke­rius me­tus op­ti­mi­zuo­jant pro­fe­si­nių mo­kyk­lų tin­klą ša­ly­je, Sim­no že­mės ūkio mo­kyk­la bu­vo su­jung­ta su Aly­taus pro­fe­si­nio ren­gi­mo cen­tru ir ta­po šio cen­tro Že­mės ūkio sky­riu­mi.

Jau ta­da mo­kyk­la ne­be­tu­rė­jo dvie­jų ben­dra­bu­čio aukš­tų – tre­čio ir ket­vir­to. Da­bar jau maž­daug prieš de­šimt­me­tį ša­lies val­džios ins­ti­tu­ci­joms pri­ėmus ati­tin­ka­mus tei­sės ak­tus, jie bu­vo per­duo­ti Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bei.

Čia įreng­ti 22 so­cia­li­niai būs­tai po vie­ną, du ir tris kam­ba­rius.

Kaip sa­kė Aly­taus pro­fe­si­nio ren­gi­mo cen­tro di­rek­to­rius Vy­tau­tas Zub­ras, prieš dve­jus me­tus Sim­no že­mės ūkio sky­riui ta­po ne­be­rei­ka­lin­gi ir li­kę du ben­dra­bu­čio aukš­tai – pir­mas ir ant­ras: „Pra­dė­tas vyk­dy­ti tęs­ti­nis ar­ba va­ka­rais vyks­tan­tis mo­ky­mas. Mo­ki­niai, dau­gu­ma – iš ap­lin­ki­nių gy­ve­na­mų­jų vie­tų, į pa­mo­kas at­vyks­ta au­to­mo­bi­liais ir ap­si­gy­ve­ni­mas ben­dra­bu­ty­je jiems ne­rei­ka­lin­gas.“

Di­rek­to­riaus tvir­ti­ni­mu, nuo per­nykš­čio vi­dur­va­sa­rio su ra­jo­no sa­vi­val­dy­be pra­si­dė­jo de­ri­ni­mai dėl li­ku­sių ben­dra­bu­čio pa­tal­pų per­da­vi­mo. O sa­vi­val­dy­bei jų rei­kė­jo so­cia­li­niam būs­tui įreng­ti.

Prieš ati­duo­dant ben­dra­bu­čio pa­tal­pas sa­vi­val­dy­bei Pro­fe­si­nio ren­gi­mo cen­trui te­ko su­tvar­ky­ti vi­sus rei­kia­mus do­ku­men­tus, juos pa­teik­ti Švie­ti­mo, moks­lo ir spor­to mi­nis­te­ri­jai, ku­riai pa­val­dus cen­tras. O mi­nis­te­ri­ja šį klau­si­mą per­da­vė svars­ty­ti Vy­riau­sy­bei.

Pas­ta­ro­ji ką tik pri­ėmė nu­ta­ri­mą, ku­riuo šio cen­tro ne­be­nau­do­ja­mos ben­dra­bu­čio pa­tal­pos Sim­ne ati­duo­tos Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės nuo­sa­vy­bėn.

Pla­nuo­ja­ma įreng­ti 20 so­cia­li­nių būs­tų

Kad ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė nau­jai su­tei­kia­mo­se pa­tal­po­se pla­nuo­ja plės­ti so­cia­li­nį būs­tą, pa­tvir­ti­no ad­mi­nist­ra­ci­jos Fi­nan­sų ir in­ves­ti­ci­jų sky­riaus ve­dė­ja An­drė Ze­ne­vi­čie­nė, pa­reikš­da­ma, kad no­rint įreng­ti so­cia­li­nius būs­tus per­im­ta­me val­dy­ti ben­dra­bu­ty­je Sim­ne, rei­kia pa­tal­pas ka­pi­ta­liai per­tvar­ky­ti ir tam jau nu­ma­ty­tas eu­ro­pi­nių fon­dų ski­ria­mas fi­nan­sa­vi­mas per re­gio­ni­nės plėt­ros prie­mo­nę – 1 mln. 445 tūkst. eu­rų.

Pre­li­mi­na­riai dar­bai tu­rė­tų kai­nuo­ti apie 1 mln. 700 tūkst. eu­rų, tad li­ku­sią da­lį teks pri­dė­ti sa­vi­val­dy­bei iš sa­vo biu­dže­to.

Va­di­na­ma­ja­me Sim­no pro­fe­si­nės mo­kyk­los ben­dra­bu­ty­je nu­ma­to­ma nau­jai įreng­ti 20 vie­no, dvie­jų, tri­jų ir ke­tu­rių kam­ba­rių būs­tų.

At­si­žvel­giant į tai, kad teks or­ga­ni­zuo­ti šio pa­sta­to pa­tal­pų per­tvar­ky­mo pro­jek­tų pa­ren­gi­mą, dar­bų pir­ki­mo pro­ce­dū­ras, nau­ji so­cia­li­niai būs­tai Sim­no ben­dra­bu­ty­je ga­li bū­ti įreng­ti 2025-ųjų pa­bai­go­je ar­ba 2026-ųjų pra­džio­je.

So­cia­li­nio būs­to lau­kia apie 70 gy­ven­to­jų

Šiuo me­tu Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės būsto fondas – 101 būs­tas, dau­gu­ma jų – Sim­no se­niū­ni­jo­je ir pa­čia­me Sim­ne. Ir prak­tiš­kai jie vi­si – dau­gia­bu­čiuo­se.

Prieš še­še­rius me­tus sa­vi­val­dy­bė­je ap­si­spręs­ta so­cia­li­niams būs­tams iš vie­ti­nio iž­do lė­šų pirk­ti so­dy­bas, kad gy­ven­to­jai, tu­rė­da­mi že­mės prie na­mų, ga­lė­tų už­si­au­gin­ti dar­žo­vių, lai­ky­ti paukš­čių ar gy­vu­lių. Iki šiol nu­pirk­tos trys so­dy­bos – Sim­no, Rai­ti­nin­kų ir Pi­va­šiū­nų se­niū­ni­jo­se.

Šiais metais rajono savival­dybė planuoja pirkti dar vieną sodybą su priklausiniais ir žeme, čia galėtų įsikurti dau­giavaikė šeima, norinti gyventi ūkiškai.

Da­bar so­cia­li­nio būs­to ra­jo­ne lau­kia apie 70 gy­ven­to­jų. O į jį įsta­ty­miš­kai ga­li pre­ten­duo­ti tu­rin­tie­ji ma­žas pa­ja­mas ir nuo­sa­vy­bės tei­se ne­val­dan­tie­ji gy­ve­na­mo­jo plo­to, jau­nos, dau­gia­vai­kės šei­mos, as­me­nys su ne­ga­lia.

Cen­tras at­si­sa­kys ir pa­čios mo­kyk­los pa­sta­to

Aly­taus pro­fe­si­nio ren­gi­mo cen­tras, op­ti­mi­zuo­da­mas sa­vo sky­riaus veik­lą Sim­ne, jau tre­ti me­tai ne­be­si­nau­do­ja ir maž­daug prieš ke­tu­ris de­šimt­me­čius pa­sta­ty­tu pa­čios Sim­no pro­fe­si­nės mo­kyk­los pa­sta­tu.

Pa­sak cen­tro di­rek­to­riaus V.Zub­raus, ir jį siū­ly­ta per­im­ti ra­jo­no sa­vi­val­dy­bei, ta­čiau ši at­si­sa­kė, to­dėl da­bar mo­kyk­los pa­sta­tą ren­gia­ma­si per­duo­ti Tur­to ban­kui. Pas­ta­ra­sis dau­ge­liu at­ve­jų iš ins­ti­tu­ci­jų per­im­tą tur­tą par­duo­da auk­cio­nų bū­du.

Ka­dan­gi Aly­taus pro­fe­si­nio ren­gi­mo cen­tro Sim­no že­mės ūkio sky­riu­je tre­ti me­tai vyk­do­mas tęs­ti­nis ar­ba va­ka­ri­nis mo­ky­mas, tam nau­do­ja­ma at­nau­jin­ta prak­ti­nio mo­ky­mo ba­zė, esan­ti ša­lia pa­grin­di­nio pro­fe­si­nės mo­kyk­los pa­sta­to.

Čia ga­li­ma įgy­ti siu­vė­jų, že­mės ūkio ver­slo, de­ko­ra­ty­vi­nio žel­di­ni­mo ir ap­lin­kos tvar­ky­mo dar­buo­to­jų spe­cia­ly­bes, baig­ti trak­to­ri­nin­kų, ūki­nin­ka­vi­mo prad­me­nų kur­sus. Da­bar tu­ri­ma apie 70 mo­ki­nių. O per me­tus su lan­kan­čiai­siais mi­nė­tus kur­sus Pro­fe­si­nio ren­gi­mo cen­tro Sim­ne vei­kian­čia­me Že­mės ūkio sky­riu­je su­lau­kia­ma maž­daug 300 be­si­mo­kan­čių­jų. Čia mo­ko­si ir ką tik bai­gu­sie­ji pa­grin­di­nio ug­dy­mo pro­gra­mą, ir su­au­gu­sie­ji.

V.Zub­ras sa­kė, kad dar šiais me­tais Že­mės ūkio sky­rių nu­ma­to­ma su­jung­ti su cen­tro Sta­ty­bos tech­no­lo­gi­jų ir ver­slo sky­riu­mi. Tuo­met Aly­taus pro­fe­si­nio ren­gi­mo cen­tras tu­rė­tų jau ne pen­kis, o ke­tu­ris sky­rius.

Aly­taus pro­fe­si­nio ren­gi­mo cen­tro di­rek­to­riaus pa­si­tei­ra­vus, ar ne­pla­nuo­ja­ma vi­siš­kai už­da­ry­ti sky­riaus Sim­ne, V.Zub­ras pa­reiš­kė: „Tik­rai šian­dien to­kių min­čių nė­ra. Po sky­rių re­or­ga­ni­za­ci­jos Sim­ne sėk­min­gai ga­li veik­ti mū­sų pa­da­li­nys ar­ba ne­di­de­lė mo­kyk­la su maž­daug 100 mo­ki­nių.“

Rekomenduojami video