Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ko­dėl bro­liai pa­lai­do­ti skir­tin­go­se ka­pa­vie­tė­se ir kaip at­kur­ti tei­sin­gu­mą?

Šian­dien ir vie­no Aly­taus mies­to dau­gia­bu­čio gy­ven­to­jai, ir sa­vi­val­dy­bės at­sto­vas ga­li pa­sa­ky­ti, kad to­kio įvy­kio Dzū­ki­jos sos­ti­nė­je, koks bu­vo už­fik­suo­tas per­nykš­tę vasarą, dar nė­ra bu­vę. Ne­bent nie­kas ne­pri­si­me­na. Vin­gio gat­vės dau­gia­bu­ty­je, vie­no kam­ba­rio bu­te, ras­tas Vai­do Ar­laus­ko kū­nas. Ka­dan­gi vy­ras gy­ve­no vie­nas, po­li­ci­ja ne­ra­do ga­lin­čių jo kū­ną pa­ly­dė­ti am­ži­ny­bėn as­me­nų, jis pa­gal nu­sta­ty­tą tvar­ką bu­vo pa­lai­do­tas Už­upių ka­pi­nė­se, vie­ni­šų ir ne­at­pa­žin­tų as­me­nų kvar­ta­le. 

Netrukus pa­aiškėjo, kad Vai­das bu­vo bro­lio Rai­mun­do Ar­laus­ko ka­pa­vie­tės Pir­ma­ja­me Aly­tu­je, Kle­vų gat­vė­je (kapas nuotraukos apačioje), pri­žiū­rė­to­jas. O toks fak­tas svar­biau­sias šio­je is­to­ri­jo­je, ku­rios gal­būt ir vi­siš­kai ne­bū­tų, jei mi­ręs Vai­das bū­tų am­ži­na­jam po­il­siui pa­gul­dy­tas ša­lia bro­lio. Ben­dri­jos pir­mi­nin­kas krei­pė­si į sa­vi­val­dy­be su pra­šy­mu per­lai­do­ti Vai­dą ša­lia Rai­mun­do, bet at­si­mu­šė, re­gis, į vi­siš­kai ne­pa­ju­di­na­mą ir ne­pra­mu­ša­mą sie­ną.

Sun­kiai kur­tas gy­ve­ni­mas

Rai­mun­das ir Vai­das  Ar­laus­kai, kaip pri­si­me­na vie­no Vin­gio gat­vės dau­gia­bu­čio gy­ven­to­jai, sun­kiai gy­ve­no nuo vai­kys­tės. Vai­kų na­mai, ne­leng­vas dar­bas už­sie­ny­je… Naš­lai­čių gau­tos vals­ty­bės iš­mo­kos su­ėjus pil­na­me­tys­tei lei­do įsi­gy­ti vie­no kam­ba­rio bu­tą.

Ja­me gy­ve­no abu bro­liai, su kai­my­nų pa­gal­ba kū­rė­si gy­ve­ni­mą. Ne­tu­rė­jo blo­gų įpro­čių – ne­bu­vo stik­liu­ko kil­no­to­jai, tad, kad ir ne­leng­vai, bet tam tik­rą bui­tį su­si­kū­rė.

Kai jau ga­lė­jo šiek tiek at­si­kvėp­ti, leng­viau ir lais­viau pa­gy­ven­ti, kaip per­kū­nas iš dan­gaus drioks­te­lė­jo ne­ti­kė­ta Rai­mun­do mir­tis.

Vėl­gi į pa­gal­bą at­ėjo kai­my­nai, pa­dė­jo pa­lai­do­ti, o pas­ku­ti­ne bro­lio ke­lio­ne šio­je že­mė­je dau­giau­sia rū­pi­no­si Vai­das.

Prieš dvi­de­šimt me­tų R.Ar­laus­kas am­ži­no­jo po­il­sio at­gu­lė Pir­mo­jo Aly­taus, Kle­vų gat­vės, ka­pi­nė­se. Vai­das pa­gal iš­ga­les pa­sta­tė kuk­lų pa­min­klą, su­tvar­kė ka­pa­vie­tę.

Kaip sa­kė Vin­gio gat­vės dau­gia­bu­čio, ku­ria­me gy­ve­no bro­liai, ben­dri­jos pir­mi­nin­kas Ta­das Vo­sy­lius, kiek te­ko ben­drau­ti su Vai­du, jis ne kar­tą jam yra sa­kęs, kad mir­ties at­ve­ju no­rė­tų bū­ti pa­lai­do­tas prie bro­lio Pir­mo­jo Aly­taus ka­pi­nė­se. 

Pir­mi­nin­kas pa­skam­bi­no ben­druo­ju pa­gal­bos te­le­fo­nu

Nei ben­dri­jos pir­mi­nin­kas, nei ki­ti dau­gia­bu­čio na­mo gy­ven­to­jai ne­ga­lė­jo pa­ti­kė­ti, kad  ką  tik 42-ejų me­tų gimtadienį at­šven­tęs Vai­das bus ras­tas ne­gy­vas sa­vo bu­te.

Bet taip at­si­ti­ko. Ku­rį lai­ką ne­ma­tę vy­ro, kai­my­nai rim­tai su­ne­ri­mo. Dau­ge­lis tar­pu­sa­vy­je ėmė svars­ty­ti, kur jis yra, nes taip il­gai nie­ka­da ne­bu­vo  din­gęs. 

Ben­dri­jos pir­mi­nin­kui T.Vo­sy­liui te­ko im­tis kon­kre­čių veiks­mų. Pri­ėjęs prie jo bu­to du­rų ir pa­skam­bi­nęs Vai­do te­le­fo­no nu­me­riu iš­gir­do skam­ban­tį jo te­le­fo­ną vi­du­je, bet nie­kas ne­at­si­lie­pė.

Ta­da ben­dri­jos pir­mi­nin­kas jau nie­ko ne­lau­kė. Pa­skam­bi­no ben­druo­ju pa­gal­bos te­le­fo­nu 112.

Grei­tai at­vy­ko po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai, me­di­kai ir ug­nia­ge­siai. Pa­te­kus į Vai­do bu­tą, kam­ba­ry­je ras­tas šei­mi­nin­ko kū­nas. Taip at­si­ti­ko per­nykš­tės lie­pos 13-ąją apie 20 va­lan­dą. 

Mi­ru­sio­jo kū­nas bu­vo iš­vež­tas eks­per­ti­zei. Tai pa­da­rė  šiam dar­bui su­tar­tį su sa­vi­val­dy­be tu­rin­ti Aly­taus ben­dro­vė „Skaus­mo užuo­vė­ja“. 

Ka­dan­gi T.Vo­sy­lius bu­vo pra­ne­šė­jas apie įvy­kį, jam te­ko ne­ma­žai ben­drau­ti su po­li­ci­jos pa­rei­gū­nais. 

„Kai ma­nęs pa­klau­sė, ar Vai­das tu­rė­jo ar­ti­mų­jų,  pa­sa­kiau, kad  tu­rė­jo bro­lį, pa­lai­do­tą Pir­mo­jo Aly­taus ka­pi­nė­se“, – pri­si­mi­nė dau­gia­bu­čio na­mo ben­dri­jos pir­mi­nin­kas.

Ben­dri­jos pir­mi­nin­kas krei­pė­si dėl per­lai­do­ji­mo

„Skaus­mo užuo­vė­ja“, iš­si­vež­da­ma Vai­do kū­ną, man da­vė vi­zi­ti­nę kor­te­lę, ją tu­riu iki šiol. Kor­te­lė­je nu­ro­dy­tu te­le­fo­nu skam­bi­nau ke­lis kar­tus, ti­kė­jau­si, kad kaž­kaip bus pra­neš­ta apie lai­do­tu­ves, bet su­ži­no­jau, kad jis jau pa­lai­do­tas Už­upių ka­pi­nė­se, vie­ni­šų ir ne­at­pa­žin­tų as­me­nų kvar­ta­le. Ap­lan­kiau jo ka­pa­vie­tę ir įsi­ti­ki­nau, kad tik­rai taip“, – pa­sa­ko­jo Vin­gio gat­vės dau­gia­bu­čio, ku­ria­me gy­ve­no Vai­das, ben­dri­jos pir­mi­nin­kas T.Vo­sy­lius. 
Ka­dan­gi pa­lai­do­ji­mo vie­ta su­krė­tė ir ben­dri­jos pir­mi­nin­ką, ir dau­ge­lį dau­gia­bu­čio gy­ven­to­jų, jis krei­pė­si į mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ją su pra­šy­mu leis­ti per­lai­do­ti V.Ar­laus­ko kū­ną Pir­mo­jo Aly­taus ka­pi­nė­se, ša­lia bro­lio. 

„As­me­niš­kai man ir kai ku­riems na­mo gy­ven­to­jams jis ne kar­tą yra sa­kęs ir pra­šęs mir­ties at­ve­ju no­rė­tų bū­ti pa­lai­do­tas  prie bro­lio Rai­mun­do, mi­ru­sio 2004 me­tais. Vai­das vi­są tą lai­ką pri­žiū­rė­jo bro­lio ka­pą. Ga­liu pa­ti­kin­ti, kad man ka­po prie­žiū­ra ne­su­kels sun­ku­mų, tuo ga­lės pa­si­rū­pin­ti ir ki­ti na­mo gy­ven­to­jai, nes yra ne­ma­žai jų ar­ti­mų­jų, pa­lai­do­tų Pir­mo­jo Aly­taus ka­pi­nė­se. Vai­das bu­vo kul­tū­rin­gas, ben­drau­jan­tis ir nuo­šir­dus na­mo gy­ven­to­jas, to­dėl mes, ben­dri­jos na­riai, jau­čia­me skau­du­lį ir ne­ma­lo­nu­mą sa­vo vi­du­je. Ne­no­ri­me, kad mus per­se­kio­tų min­tis, jog jo kū­nas kaž­kur be prie­žiū­ros ir at­mi­ni­mo“, – pra­šy­me mies­to sa­vi­val­dy­bei pa­ra­šė T.Vo­sy­lius.

Sa­vi­val­dy­bės at­sa­ky­mas – pa­lan­kus 

Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja ben­dri­jos pir­mi­nin­kui dėl V.Ar­laus­ko per­lai­do­ji­mo pa­tei­kė pa­lan­kų at­sa­ky­mą. Ja­me nu­ro­do­ma, kad, pa­gal sa­vi­val­dy­bė­je tu­ri­mus duo­me­nis Vai­das bu­vo įra­šy­tas Kle­vų vie­šo­sio­se ka­pi­nė­se pa­lai­do­to bro­lio R.Ar­laus­ko ka­pa­vie­tę pri­žiū­rin­čiu as­me­niu. To­dėl nė­ra tei­si­nių ap­ri­bo­ji­mų  per­lai­do­ti V.Ar­laus­ko kū­ną į šią ka­pa­vie­tę.

T.Vo­sy­lius iš sa­vi­val­dy­bės ga­vo pa­tvir­ti­ni­mą, kad Vai­do kū­nas iš tie­sų bu­vo pa­lai­do­tas Už­upių ka­pi­nių 5 kvar­ta­le, ku­ria­me, pa­gal mies­to ta­ry­bos pri­im­tas Žmo­nių pa­lai­kų lai­do­ji­mo, jų tvar­ky­mo ir lanky­mo tai­syk­les, lai­do­ja­mi vie­ni­ši ir ne­at­pa­žin­ti as­me­nys.

Ve­lio­nio lai­do­ji­mu rū­pi­no­si  per ak­ci­nin­kus su „Skaus­mo užuo­vė­ja“ su­si­ju­si ir tuo­met sa­vi­val­dy­bės skelb­tą kon­kur­są vie­ni­šiems ir ne­at­pa­žin­tiems as­me­nis lai­do­ti lai­mė­ju­si miesto ben­dro­vė „Ri­tu­a­li­nės pa­slau­gos“.
Ben­dri­jos pir­mi­nin­kui sa­vi­val­dy­bė nu­ro­dė, kad, no­rint per­lai­do­ti as­mens pa­lai­kus, bū­ti­nas lei­di­mas juos eks­hu­muo­ti, o to­kį lei­di­mą iš­duo­da Na­cio­na­li­nis vi­suo­me­nės svei­ka­tos cen­tras.

Tu­rint to­kį lei­di­mą, rei­kia kreip­tis į sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ją dėl lei­di­mo lai­do­ti iš­da­vi­mo.

„Aly­taus nau­jie­nas“ sa­vi­val­dy­bė in­for­ma­vo, kad lei­di­mas lai­do­ti minimą vie­ni­šą as­me­nį ati­tin­ka­ma­me Už­upių ka­pi­nių kvar­ta­le iš­duo­tas, at­si­žvel­giant į Aly­taus ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to raš­te nu­ro­dy­tą in­for­ma­ci­ją. Pra­neš­ta, kad pa­tik­ri­nus V.Ar­laus­ko gi­mi­nys­tės ry­šius, nu­sta­ty­ta, jog as­me­nų, ga­lin­čių pa­lai­do­ti jo kū­ną, ne­ras­ta. Tad po­li­ci­ja sa­vi­val­dy­bės pa­pra­šė sku­biai spręs­ti klau­si­mą dėl pa­lai­kų pa­lai­do­ji­mo. 

„Fak­tas, kad ve­lio­nis bu­vo bro­lio Rai­mun­do Ar­laus­ko ka­pa­vie­tę pri­žiū­rin­tis as­muo, pa­aiš­kė­jo, kai krei­pė­si na­mo ben­dri­jos pir­mi­nin­kas dėl ve­lio­nio per­lai­do­ji­mo ga­li­my­bės“, – to­kią in­for­ma­ci­ją „Aly­taus nau­jie­noms“ pa­tei­kė mies­to sa­vi­val­dy­bė.

Ko­dėl iš­duo­dant lei­di­mą lai­do­ti ne­įver­tin­tas svar­bus fak­tas?

Po­li­ci­ja nu­sta­tė, kad Vai­das ne­tu­ri ar­ti­mų­jų, ga­lin­čių jo pa­lai­kus pa­lai­do­ti. Tai tie­sa. Jis pa­lai­do­tas vie­ni­šų as­me­nų ka­pi­nių kvar­ta­le. Vėl­gi fak­tas, kad jis ne­tu­rė­jo ar­ti­mų­jų. For­ma­liai lyg ir vis­kas pa­da­ry­ta tei­sin­gai.
Bet kur vertinimas ki­to fak­to, kad Vai­das, kaip jau da­bar ofi­cia­liai pra­neš­ta, bu­vo bro­lio ka­pa­vie­tės Pir­mo­jo Aly­taus ka­pi­nė­se pri­žiū­rė­to­jas? Apie tai ben­dri­jos pir­mi­nin­kas kal­bė­jo po­li­ci­jo­je. Ta­čiau po­li­ci­ja duo­me­nų apie ka­pa­vie­čių pri­žiū­rė­to­jus ne­tu­ri.

Kaip sa­vi­val­dy­bė, iš­duo­da­ma lei­di­mą lai­do­ti Vai­dą vie­ni­šų ir ne­at­pa­žin­tų as­me­nų kvar­ta­le, ne­ma­tė, jog jis ne kaž­kie­no ki­to, o sa­vi­val­dy­bės ati­tin­ka­muo­se do­ku­men­tuo­se fik­suo­tas kaip ka­pi­nių pri­žiū­rė­to­jas? Sa­vi­val­dy­bės pa­si­tei­ra­vus, ar ji ne­įžvel­gia sa­vo kal­tės dėl V.Ar­laus­ko pa­lai­do­ji­mo ne jo pri­žiū­rė­to­je ka­pa­vie­tė­je, į šį klau­si­mą val­di­nin­kai ne­at­sa­kė.

Ta­da iš­ky­la ir ki­tų klau­si­mų. Aly­tu­je, kaip ir ki­tur, yra as­me­nų, ku­rie ofi­cia­liai pri­pa­žin­ti ar­ti­mų­jų ka­pų pri­žiū­rė­to­jais, šiuo me­tu li­kę vie­ni, jau ne­be­tu­ri ar­ti­mų­jų. Tai jie vi­si bus pa­lai­do­ti vie­ni­šų ir ne­at­pa­žin­tų as­me­nų kvar­ta­luo­se? Kam ta­da rei­ka­lin­ga ka­pa­vie­čių pri­žiū­rė­to­jų re­gist­ra­ci­ja?

O kaip bus su to­mis ka­pa­vie­tė­mis, ku­rio­mis rū­pi­no­si mi­rę pri­žiū­rė­to­jai? Sa­vi­val­dy­bės pa­si­tei­ra­vus, kas da­bar bus R.Ar­laus­ko ka­pa­vie­tės pri­žiū­rė­to­jas, ši at­sa­kė, jog da­bar ji pri­žiū­rė­to­jo ne­tu­rės. Va­di­na­si, ji taps ne­pri­žiū­ri­ma ir lai­kui bė­gant jo­je bus pa­lai­do­ti ki­ti as­me­nys.
Vie­ni­šų ir ne­at­pa­žin­tų as­me­nų lai­do­ji­mo kvar­ta­lą, kaip ir tvar­ką vi­so­se mies­to ka­pi­nė­se, pri­žiū­ri sa­vi­val­dy­bės skelb­tų kon­kur­sų lai­mė­to­jai.

Rekomenduojami video