Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ko­ro­na­vi­ru­so pro­trū­kis Al­gi­man­to Že­mai­čio ūky­je Pu­nios kai­me, ser­ga ir pats sa­vi­nin­kas

Aly­taus ra­jo­ne, Pu­nios se­niū­ni­jo­je, Pu­nios kai­me, vei­kian­čia­me Al­gi­man­to Že­mai­čio ūky­je, ku­ris už­si­i­ma gė­lių ir dar­žo­vių au­gi­ni­mu, pir­mie­ji dar­buo­to­jų su­sir­gi­mai ko­ro­na­vi­ru­su fik­suo­ti ba­lan­džio 8-ąją. Na­cio­na­li­nio vi­suo­me­nės svei­ka­tos cen­tro prie Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­jos Aly­taus de­par­ta­men­to duo­me­ni­mis, iki šios die­nos, ba­lan­džio 12-osios, CO­VID-19 in­fek­ci­ja nu­sta­ty­ta 17-ai šio ūkio dar­buo­to­jų, o ja­me iš vi­so dir­ban­čių­jų – apie 50. Ka­dan­gi kai ku­rių mi­nė­to ūkio dar­buo­to­jų vai­kai – pra­di­nu­kai, prieš­mo­kyk­li­nu­kai ir ikimokyklinukai kon­tak­ti­niu bū­du ug­do­mi But­ri­mo­nių gim­na­zi­jo­je ir jos pa­da­li­ny­je, But­ri­mo­nių vai­kų dar­že­ly­je, nuo šian­dien, ba­lan­džio 13-osios, iki ba­lan­džio 23-io­sios lai­ki­nai stab­do­mas jų ug­dy­mas mi­nė­tu bū­du. Ko­ro­na­vi­ru­si­ne in­fek­ci­ja, ba­lan­džio 12-osios sta­tis­ti­niais duo­me­ni­mis, ser­ga 186 aly­tiš­kiai ir 91 Aly­taus ra­jo­no gy­ven­to­jas.

Tir­ti dar­buo­to­jai ir kon­tak­ti­niai as­me­nys

Ko­ro­na­vi­ru­so pro­trū­kis A.Že­mai­čio ūky­je Pu­nios kai­me fik­suo­tas pir­mą­kart nuo per­nykš­tės pa­va­sa­ri­nės pan­de­mi­jos pra­džios ir šiuo me­tu yra di­džiau­sias tarp Aly­taus ra­jo­ne vei­kian­čių įmo­nių bei ūkių.

Pir­mie­ji su­sir­gi­mai mi­nė­ta­me ūky­je fik­suo­ti ba­lan­džio 8-ąją. Ne­tru­kus Na­cio­na­li­nio vi­suo­me­nės svei­ka­tos cen­tro Aly­taus de­par­ta­men­to ir Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ini­cia­ty­va bu­vo or­ga­ni­zuo­tas dar­buo­to­jų iš­ty­ri­mas pa­čia­me A.Že­mai­čio ūky­je.

Kaip sa­kė ra­jo­no me­ro pa­va­duo­to­ja Da­lia Ki­ta­vi­čie­nė, čia ap­si­lan­kė pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro me­di­kai ir ūkio dar­buo­to­jams bu­vo pa­im­ti mė­gi­niai dėl CO­VID-19 in­fek­ci­jos.

Vi­ce­me­rės tei­gi­mu, ba­lan­džio 10-ąją pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro me­di­kų mo­bi­li ko­man­da But­ri­mo­nių gim­na­zi­jos au­to­mo­bi­lių sto­vė­ji­mo aikš­te­lė­je dėl ko­ro­na­vi­ru­so ty­rė kon­tak­ti­nius as­me­nis – A.Že­mai­čio ūky­je dir­ban­čių but­ri­mo­niš­kių ar­ti­muo­sius. Jų są­ra­šą pa­tei­kė Na­cio­na­li­nio vi­suo­me­nės svei­ka­tos cen­tro Aly­taus de­par­ta­men­tas. Iš­tir­ta dau­giau kaip 20 žmo­nių, me­ro pa­va­duo­to­jos tu­ri­mais pre­li­mi­na­riais duo­me­ni­mis, ko­ro­na­vi­ru­sas nu­sta­ty­tas maž­daug pu­sei.

„Tre­čia­die­nį, ba­lan­džio 14 die­ną, į But­ri­mo­nis dar kar­tą at­vyks pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro me­di­kai, bus kvie­čia­mi dėl CO­VID-19 iš­si­tir­ti vi­si mies­te­lio gy­ven­to­jai, ku­rie tu­ri įta­ri­mų dėl sir­gi­mo šia in­fek­ci­ja“, – tvir­ti­no D.Ki­ta­vi­čie­nė.

Vi­ce­me­rė pa­ti­ki­no, kad va­kar, ba­lan­džio 12-ąją, ap­si­spręs­ta nuo ba­lan­džio 13-osios iki ba­lan­džio 23-io­sios lai­ki­nai nu­trauk­ti kon­tak­ti­nį pra­di­nu­kų ug­dy­mą But­ri­mo­nių gim­na­zi­jo­je ir to­kį pat ug­dy­mą gim­na­zi­jai pa­val­džia­me But­ri­mo­nių vai­kų dar­že­ly­je, vaikai kaip ir anksčiau bus ugdomi nuo­toliniu būdu. Tai su­si­ję su tuo, kad kai ku­rių šių am­žiaus gru­pių tė­vai dir­ba A.Že­mai­čio ūky­je, sie­kia­ma ap­sau­go­ti gim­na­zi­ją nuo ko­ro­na­vi­ru­so pa­pli­ti­mo.

„Kaž­kas at­ėjo į dar­bą ser­gan­tis“

Na­cio­na­li­nio vi­suo­me­nės svei­ka­tos cen­tro Aly­taus de­par­ta­men­to duo­me­ni­mis, nuo ba­lan­džio 8-osios iki šios die­nos, ba­lan­džio 12-osios, A.Že­mai­čio ūky­je ko­ro­na­vi­ru­sas diag­no­zuo­tas 17-ai dar­buo­to­jų iš čia dir­ban­čių­jų maž­daug pus­šim­čio. Vi­si ser­gan­tie­ji da­bar yra izo­lia­ci­jo­je, taip pat ka­ran­ti­nuo­ja­si ir tu­rė­ju­sie­ji kon­tak­tų su ser­gan­čiai­siais. Vie­nas iš su­sir­gu­sių šio ūkio dar­buo­to­jų, per 50 me­tų vy­ras pa­te­ko į Aly­taus ap­skri­ties S. Ku­dir­kos li­go­ni­nę ir yra sun­kios būk­lės. Tai pa­tvir­ti­no ūkio sa­vi­nin­kas A.Že­mai­tis.

Jis taip pat pri­si­pa­ži­no, kad ir jam nu­sta­ty­tas ko­ro­na­vi­ru­sas: „Izo­lia­ci­jo­je tu­riu bū­ti iki ba­lan­džio 17-osios. Ta­čiau ga­liu pa­sa­ky­ti, kad gal­būt kol kas nie­ko ne­jau­čiu.“

Pa­klaus­tas, kaip, jo nuo­mo­ne, CO­VID-19 in­fek­ci­ja pir­mą­kart ga­lė­jo pa­tek­ti į ūkį, A.Že­mai­tis pa­reiš­kė: „Kaž­kas at­ėjo į dar­bą ser­gan­tis.“

Na­cio­na­li­nio vi­suo­me­nės svei­ka­tos cen­tro Aly­taus de­par­ta­men­to spe­cia­lis­tams taip pat kol kas ne­pa­vy­ko nu­sta­ty­ti vi­ru­so pa­pli­ti­mo prie­žas­ties.

A.Že­mai­čio tei­gi­mu, ūkis da­bar vei­kia tik mi­ni­ma­liai, dir­ba apie dvi­de­šimt žmo­nių, dėl veik­los stab­dy­mo nu­ro­dy­mų iš Na­cio­na­li­nio vi­suo­me­nės svei­ka­tos cen­tro ne­gau­ta.

Pa­gal ser­ga­mu­mą ko­ro­na­vi­ru­su Aly­tus – 17-as, Aly­taus ra­jo­nas – 19-as

Ba­lan­džio 12-osios sta­tis­ti­niais duo­me­ni­mis, pa­gal per ke­tu­rio­li­ka die­nų fik­suo­tus tei­gia­mus ko­ro­na­vi­ru­so tes­tus 100 tūkst. gy­ven­to­jų Aly­tus yra 17-as, Aly­taus ra­jo­nas – 19-as tarp 60 ša­lies sa­vi­val­dy­bių. Dzū­ki­jos sos­ti­nė­je per mi­nė­tą lai­ko­tar­pį 100 tūkst. gy­ven­to­jų ten­ka 392 tei­gia­mi CO­VID-19 in­fek­ci­jos at­ve­jai, ra­jo­ne – 364, ša­lies vi­dur­kis – 448.

Ba­lan­džio 10-ąją nau­ji in­fek­ci­jos at­ve­jai fik­suo­ti 35 aly­tiš­kiams, tą­dien jų iš­tir­ta 520 PGR – mė­gi­niais iš no­sia­ryk­lės ir 15 grei­tai­siais an­ti­ge­nų te­stais. Ba­lan­džio 11-ąją PGR tir­ti 53 Dzū­ki­jos sos­ti­nės gy­ven­to­jai ir 14 grei­tai­siais an­ti­ge­nų te­stais, ko­ro­na­vi­ru­sas diag­no­zuo­tas vie­nam aly­tiš­kiui.

Aly­taus ra­jo­ne ba­lan­džio 10-ąją fik­suo­ti 25 nau­ji CO­VID-19 in­fek­ci­jos at­ve­jai iš PGR tir­tų 140 ir grei­tai­siais an­ti­ge­nų te­stais 5 gy­ven­to­jų. Ki­tą­dien, ba­lan­džio 11-ąją, ra­jo­ne nu­sta­ty­ti 2 nau­ji ko­ro­na­vi­ru­so at­ve­jai iš PGR tir­tų 26 ir grei­tai­siais an­ti­ge­nų te­stais 7 gy­ven­to­jų.

Ba­lan­džio 12-osios sta­tis­ti­niais duo­me­ni­mis, Aly­tu­je ko­ro­na­vi­ru­si­ne in­fek­ci­ja ser­ga 186, ra­jo­ne – 91 gy­ven­to­jas, pa­svei­ku­sių­jų nuo CO­VID-19 mies­te – 5 tūkst. 698, ra­jo­ne – 1 tūkst. 371.

Mi­ru­sių­jų, ku­riems pa­grin­di­ne mir­ties prie­žas­ti­mi fik­suo­tas ko­ro­na­vi­ru­sas, nuo per­nykš­tės pa­va­sa­ri­nės pan­de­mi­jos pra­džios skai­čius mies­te – 60 ne­si­kei­čia nuo ko­vo pa­bai­gos, ra­jo­ne skai­čius 32 ne­kin­ta nuo ko­vo vi­du­rio.

Ba­lan­džio 12-osios ry­tą Aly­taus ap­skri­ties S. Ku­dir­kos li­go­ni­nė­je iš 40 „ko­vi­di­nių“ lo­vų bu­vo už­im­tos 26, dar 3 ser­gan­tie­ji CO­VID-19 gy­dy­ti re­a­ni­ma­ci­jo­je.

Tos pa­čios ba­lan­džio die­nos sta­tis­ti­niais duo­me­ni­mis, Aly­tu­je pir­ma vak­ci­nos do­ze pa­skie­py­ta 9 tūkst. 176 ar­ba 18,65 proc. gy­ven­to­jų, an­tra do­ze arba vi­sa skie­pi­ji­mo sche­ma – 3 tūkst. 359 ar­ba 6, 83 proc. gy­ven­to­jų. Šie skai­čiai Aly­taus ra­jo­ne ati­tin­ka­mai: 5 tūkst. 331 ar­ba 20,63 proc. ir 1 tūkst. 981 ar­ba 7, 67 proc.

Alma MOSTEIKAITĖ

Rekomenduojami video