Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ma­ži­na­mas Aly­taus gat­vių ap­švie­ti­mas, už­ges maž­daug kas tre­čias švies­tu­vas

Šios sa­vai­tės pra­džio­je Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jo­je pa­tvir­tin­tas gat­vių ir vie­šų­jų erd­vių ap­švie­ti­mo ener­gi­jos tau­py­mo pla­nas. Jau pra­dė­tas ma­žin­ti ap­švie­ti­mas nuo mies­to cen­tro nu­to­lu­sio­se gat­vė­se, ne­tru­kus ma­žiau bus ap­švies­tos ir pa­grin­di­nės Dzū­ki­jos sos­ti­nės gat­vės. To­kiu pla­nu sie­kia­ma tau­py­ti pa­bran­gu­sią elek­tros ener­gi­ją. Ar tau­py­mas ga­ran­tuos gy­ven­to­jų sau­gu­mą?

Gat­vės bus ma­žiau ap­švies­tos nuo vi­dur­nak­čio iki 5 va­lan­dos

Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Mies­to ūkio sky­riaus spe­cia­lis­tai pri­si­me­na gat­vių ap­švie­ti­mo su­ma­ži­ni­mą dau­giau nei prieš de­šimt­me­tį, kuo­met Lie­tu­vą bu­vo už­klu­pu­si eko­no­mi­nė kri­zė. Siek­ta tau­py­ti elek­tros ener­gi­ją ir tuo pa­čiu vie­ti­nio biu­dže­to pi­ni­gus. Ta­čiau ta­da bu­vo ma­žiau ap­švies­ta tik da­lis nuo mies­to cen­tro nu­to­lu­sių gat­vių.

Šios sa­vai­tės pra­džio­je mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jo­je, tu­rint to­kį pat tiks­lą, pa­tvir­tin­tas gat­vių ir vie­šų­jų erd­vių ap­švie­ti­mo ener­gi­jos tau­py­mo pla­nas jau ak­tu­a­lus vi­soms Dzū­ki­jos sos­ti­nės gat­vėms. Vi­so­se, taip pat ir pa­grin­di­nė­se, pa­vyz­džiui, Nau­jo­jo­je, Pul­ko ar Li­kiš­kė­lių gat­vėse bus su­ma­žin­tas ap­švie­ti­mas nuo vi­dur­nak­čio iki 5 va­lan­dos.

Mies­to ūkio sky­riaus pa­ta­rė­jo Al­gio Ul­čic­ko tei­gi­mu, pas­ta­ruo­ju me­tu jau pra­dė­tas ma­žin­ti ap­švie­ti­mas ar­ba švie­čian­čių švies­tu­vų skai­čius nuo mies­to cen­tro nu­to­lu­siose gat­vėse ar jų at­kar­po­se, kaip an­tai, A.Juo­za­pa­vi­čiaus gat­vė­je nuo san­kry­žos su Mer­ki­nės gat­ve iki mies­to ri­bos, Pu­ti­nų gat­vė­je nuo san­kry­žos su Pra­mo­nės gat­ve, Puns­ko gat­vė­je.

Elek­tros ener­gi­jos tau­py­mo pla­nas gat­vė­se ir vie­šo­sio­se erd­vė­se tu­rė­tų bū­ti įvyk­dy­tas per dvi ar­ba tris sa­vai­tes. Tai pri­klau­sys nuo to, kaip grei­tai šį dar­bą at­liks mies­tui ap­švie­ti­mo pa­slau­gą tei­kian­ti Aly­taus ben­dro­vė „Or­do“.

Gat­vė­se už­ges maž­daug kas tre­čias švies­tu­vas

Kol elek­tros ener­gi­ja ne­bu­vo pa­bran­gu­si, mies­to sa­vi­val­dy­bei gat­vių ir vie­šų­jų erd­vių ap­švie­ti­mas per me­tus kai­na­vo apie 300 tūkst. eu­rų. Pa­bran­gus šiai ener­gi­jai, švie­sa to­kiuo­se ob­jek­tuo­se per me­tus kai­nuo­tų per 1 mln. eu­rų.

Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jo­je pa­tvir­ti­nus ap­švie­ti­mo tau­py­mo pla­ną, iki šių me­tų pa­bai­gos nu­ma­to­ma su­tau­py­ti be­veik 200 tūkst. eu­rų.

Nak­ties me­tu gat­vė­se bus at­jung­ta beveik 30 proc. – 877 nat­rio ar­ba gel­to­nai švie­čian­tys švies­tu­vai, 28 proc. – 660 LED ar­ba bal­tai švie­čian­čių švies­tu­vų. Tad Aly­taus gat­vė­se už­ges maž­daug kas tre­čias švies­tu­vas.

Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Mies­to ūkio sky­riu­je su­skai­čiuo­ta, kad, vien ap­švie­ti­mo su­ma­ži­ni­mas pa­grin­di­nė­se gat­vė­se, at­jun­giant da­lį nat­rio ir LED švies­tu­vų, iki me­tų pa­bai­gos leis su­tau­py­ti apie 130 tūkst. eu­rų iš nu­ma­ty­tos vi­sos tau­py­ti­nos su­mos. O per­prog­ra­ma­vus gat­vių ir vie­šų­jų erd­vių švies­tu­vų švie­sos da­vik­lius, kuo­met pus­va­lan­džiu pa­vė­li­na­mas jų įjun­gi­mo lai­kas ir pus­va­lan­džiu pa­anks­ti­na­mas iš­jun­gi­mas, iki me­tų pa­bai­gos leis su­tau­py­ti apie 38 tūkst. eu­rų iš vi­sos nu­ma­ty­tos su­tau­py­ti su­mos.

Nuo 23 iki 7 va­lan­dos bus tam­su kai ku­rio­se rek­re­a­ci­nė­se te­ri­to­ri­jo­se

Kaip sa­kė mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Mies­to ūkio sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­jas Al­gi­man­tas Ta­ra­se­vi­čius, sie­kiant už­tik­rin­ti gy­ven­to­jų sau­gu­mą, ap­švie­ti­mas vi­siš­kai ne­bus ma­ži­na­mas pa­grin­di­niuo­se pės­čių­jų ir dvi­ra­čių ta­kuo­se, pa­vyz­džiui, Svei­ka­tos ta­ke, taip pat pės­čių­jų per­ėjo­se.

Ta­čiau nuo 23 iki 7 va­lan­dos bus tam­su kai ku­rio­se rek­re­a­ci­nė­se te­ri­to­ri­jo­se, ku­rio­se tuo me­tu, Mies­to ūkio sky­riaus spe­cia­lis­tų tei­gi­mu, vi­siš­kai ne­bū­na ar­ba bū­na la­bai ma­žai žmo­nių. Šiuo pa­ros lai­ku bus iš­jun­gia­mas ap­švie­ti­mas dvi­ra­čių ta­ke ap­link Di­džio­sios Dai­li­dės eže­rė­lį, gat­vė­je link Dai­nų slė­nio, Stu­den­tų skve­re, pės­čių­jų ta­ke nuo Sa­na­to­ri­jos gat­vės iki Me­de­ly­no gat­vės.

Kai ku­rie aly­tiš­kiai, ypač dir­ban­tie­ji nak­ti­nė­se pa­mai­no­se, su­ži­no­ję apie sa­vi­val­dy­bės pla­ną ma­žin­ti gat­vių ir kai ku­rių vie­šų­jų erd­vių ap­švie­ti­mą, jau da­bar tuo pik­ti­na­si. Gir­di, tik­rai pa­di­dės nu­si­kals­ta­mu­mas, bus ne­sau­gu grįž­ti ne tik po dar­bo, bet ir po kul­tū­ri­nių ar spor­ti­nių ren­gi­nių.

Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rė Ona Ba­le­vi­čiū­tė pra­šo gy­ven­to­jų su­pra­ti­mo dėl to­kios si­tu­a­ci­jos, kuo­met elek­tros ener­gi­jos kai­nos per­ko­pė vi­sas įma­no­mas ri­bas. Ji pa­ti­ki­no, kad pla­no nuo­sta­tos nė­ra ne­pa­ju­di­na­mos, bus re­a­guo­ja­ma į ge­ra­no­riš­kus ir kon­struk­ty­vius gy­ven­to­jų pa­siū­ly­mus. O sie­kiant už­tik­rin­ti vi­suo­me­nės sau­gu­mą, bus ben­dra­dar­biau­ja­ma su Aly­taus ap­skri­ties vy­riau­siuo­ju po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­tu, ap­ta­riant ir su­de­ri­nant in­ten­sy­ves­nio pat­ru­liavimo mies­te marš­ru­tus.

Iki rug­sė­jo vi­du­rio veiks tik du fon­ta­nai

Dzū­ki­jos sos­ti­nė­je yra aš­tuo­ni fon­ta­nai. Dau­gu­ma jų kiek­vie­nais me­tais veik­da­vo iki maž­daug spa­lio vi­du­rio.

Šios sa­vai­tės pra­džio­je at­jung­ti vi­si, iš­sky­rus du – Se­na­mies­čio skve­re ir mies­to so­de. Ta­čiau ir jie bus įjun­gia­mi ne nuo anks­ty­vo ry­to, o tik 12 va­lan­dą ir veiks iki rug­sė­jo vi­du­rio.

Mies­to ūkio sky­riaus spe­cia­lis­tų pa­ste­bė­ji­mu, vi­si mies­to fon­ta­nai per die­ną su­nau­do­jo be­veik 900 ki­lo­va­tų elek­tros ener­gi­jos ir tai nau­jo­mis jos kai­no­mis sa­vi­val­dy­bės biu­dže­tui per die­ną kai­na­vo apie 360 eu­rų.

Kaip pa­žy­mi sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja, ener­gi­jos tau­py­mo pla­nai ren­gia­mi ir sa­vi­val­dy­bei pa­val­džio­se įstai­go­se bei įmo­nė­se.

Rekomenduojami video