Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pa­dan­gų krū­vos – gar­sio­jo Aly­taus gais­ro pa­sta­te, į jį la­bai no­rė­da­mas – ga­li pa­tek­ti

Vi­si aly­tiš­kiai ir ne tik jie ge­rai pri­si­me­na 2019-ųjų spa­lio vi­du­ry­je ki­lu­sį ir de­šimt die­nų tru­ku­sį gais­rą Aly­taus pa­dan­gų per­dir­bi­mo ben­dro­vė­je „Eko­lo­gis­ti­ka“. Šian­dien aki­vaiz­du, kad ben­dro­vė pa­dan­gų per­dir­bi­mo veik­los čia ne­vyk­do. Ta­čiau pa­tal­po­se ma­to­mos pa­dan­gų krū­vos, į jas la­bai no­rė­da­mas ga­li pa­tek­ti. Tad pik­ta­da­riai ga­li čia su­kel­ti nau­ją gais­rą, o to bai­mi­na­si aly­tiš­kiai ir ypač „Eko­lo­gis­ti­kos“ kai­my­nys­tė­je, mies­to Pra­mo­nės ra­jo­ne, vei­kian­čios įmo­nės.

Pa­sta­tas – ap­gai­lė­ti­nos būk­lės

Da­bar pra­ei­nan­tie­ji ir pra­va­žiuo­jan­tie­ji pro pa­dan­gų per­dir­bi­mo ben­dro­vės „Eko­lo­gis­ti­ka“ pa­sta­tą Pra­mo­nės ra­jo­ne iš­vys­ta jį iš­dau­žy­tais lan­gais, prie jo – įtar­ti­no­mis me­džia­go­mis ap­au­gu­si cis­ter­na, krū­vos že­mių su sta­ty­bi­nė­mis at­lie­ko­mis. Vi­sa tai liu­di­ja šio­je ben­dro­vė­je jau dau­giau nei prieš tre­jus me­tus pra­siau­tu­sį gais­rą.

Nors ant lan­gų iš vi­di­nės pu­sės už­dė­tos me­ta­li­nės gro­tos ir pro jas bū­tų sun­ku pa­tek­ti į pa­sta­to vi­dų, ta­čiau pa­si­ly­pė­jus ga­li leng­vai už­fik­suo­ti čia li­ku­sias pa­dan­gas. O jų tik­rai daug, tie­siog krū­vos.

La­bai no­rė­da­mas į „Eko­lo­gis­ti­kos“ pa­sta­tą ga­li pa­tek­ti pro vie­nas du­ris, ku­rios yra iš su­trū­ni­ju­sių len­tų ir su­rū­di­jo­sios skar­dos. Rei­kia tik­rai ne­di­de­lės jė­gos ar pa­pras­čiau­sių įran­kių, kad pa­tek­tum į vi­dų.

Tad aly­tiš­kiai ir „Eko­lo­gis­ti­kos“ kai­my­nys­tė­je vei­kian­čios įmo­nės pa­grįs­tai bai­mi­na­si pik­ta­da­rių, ku­rie pa­te­kę čia ga­li su­kel­ti nau­ją pa­dan­gų gais­rą.

Nors ant ne­san­da­rių du­rų pa­ka­bin­tas sten­das, per­spė­jan­tis, kad drau­džia­ma įei­ti į te­ri­to­ri­ją, nes vi­daus ap­lin­ka pa­vo­jin­ga svei­ka­tai ir gy­vy­bei, pik­tų kės­lų tu­rin­čių žmo­nių tai ga­li ne­su­lai­ky­ti.

Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja pa­ra­šė ne vie­ną raš­tą pa­sta­to val­dy­to­jui

Ka­dan­gi „Eko­lo­gis­ti­kos“ už­ima­mas sta­ti­nys pri­klau­so ki­tai Aly­taus ben­dro­vei „Vi­vat­rans“, Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja pas­ta­ra­jai yra pa­ra­šiu­si ne vie­ną raš­tą dėl pa­sta­to ap­žiū­ros, nau­do­ji­mo prie­žiū­ros, rei­ka­lin­gos at­lik­ti jo eks­per­ti­zės. Vie­na­me iš šių raš­tų nu­ro­do­ma, kad ati­tin­ka­mo­se jo da­ly­se drau­džia­ma vyk­dy­ti bet ko­kią veik­lą, ne­del­siant im­tis prie­mo­nių sau­gu­mui už­tik­rin­ti, jog į pa­sta­tą ir jo te­ri­to­ri­ją ne­pa­kliū­tų jo­kie as­me­nys.

Re­gis, sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja iš­nau­do­jo sa­vo tei­si­nes ga­lias, bet ap­gai­lė­ti­nos būk­lės „Eko­lo­gis­ti­kos“ pa­sta­tas su ne­sun­kiai įma­no­mais į jį pa­tek­ti bū­dais ir čia esan­čios su­kaup­tos pa­dan­gos ne­nu­sto­ja gąs­din­ti mies­tie­čių.

Be­je, ir „Eko­lo­gis­ti­kai“, ir kro­vi­nių ga­be­ni­mu už­si­i­man­čiai ben­dro­vei „Vi­vat­rans“ va­do­vau­ja tas pats as­muo – Juo­zas Ci­cė­nas.

Su juo ne­pa­vy­ko su­si­siek­ti ir pa­si­tei­rau­ti, ar gal­vo­ja­ma apie „Eko­lo­gis­ti­kos“ pa­sta­to di­des­nio sau­gu­mo už­tik­ri­ni­mą, kiek ten yra li­ku­sių pa­dan­gų, ką ke­ti­na­ma su jo­mis da­ry­ti.

Dėl pa­nai­kin­to tar­šos lei­di­mo ne­si­bai­gęs teis­mi­nis pro­ce­sas

Ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­to pa­si­tei­ra­vus, kiek „Eko­lo­gis­ti­ko­je“ yra li­ku­sių pa­dan­gų, ar jos ke­lia pa­vo­jų ap­lin­ki­nėms įmo­nėms, de­par­ta­men­to spe­cia­lis­tai at­sa­kė: „Nuo 2019 me­tais ki­lu­sio gais­ro mi­nė­to­je vie­to­je yra li­kę ne­su­de­gu­sių pa­dan­gų ir iš jų pa­ga­min­tos pro­duk­ci­jos. Pa­dan­gos nė­ra pri­ski­ria­mos pa­vo­jin­goms at­lie­koms, tad nie­kuo ne­si­ski­ria nuo nau­jų pa­dan­gų san­dė­lio.“

De­par­ta­men­tas kon­kre­čios in­for­ma­ci­jos apie mi­nė­tos įmo­nės pa­tal­po­se li­ku­sį pa­dan­gų kie­kį ne­tei­kė, nes tai yra tu­ri­nys gais­ro bau­džia­mo­sios by­los, ku­ri nag­ri­nė­ja­ma Aly­taus apy­lin­kės teis­me.

Pa­si­tei­ra­vus, ar „Eko­lo­gis­ti­kai“ duo­tas nu­ro­dy­mas iš­vež­ti jos pa­sta­te li­ku­sias pa­dan­gas, Ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­tas at­sa­kė, kad kol kas toks nu­ro­dy­mas ne­duo­tas. Taip pat, jo tu­ri­mais duo­me­ni­mis, pa­pil­do­mai pa­dan­gų į šios ben­dro­vės veik­la­vie­tę ne­bu­vo at­vež­ta.

Kaip in­for­ma­vo Ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­tas, Ap­lin­kos ap­sau­gos agen­tū­ra „Eko­lo­gis­ti­kai“ yra pa­nai­ki­nu­si tar­šos lei­di­mą, bet tai ap­skųs­ta ir dar ne­si­bai­gęs teis­mi­nis pro­ce­sas: „Re­a­lios tar­šos lei­di­me nu­ma­ty­tos pa­dan­gų per­dir­bi­mo veik­los įmo­nė veik­la­vie­tė­je ne­vyk­do. Tam rei­ka­lin­gi įren­gi­niai yra su­ga­din­ti.“

Iš­vež­ta per 8 tūkst. to­nų pa­vo­jin­gų­jų at­lie­kų

Po gais­ro mi­nė­to­je pa­dan­gų per­dir­bi­mo ben­dro­vė­je sku­bė­ta iš­vež­ti pa­vo­jin­gą­sias at­lie­kas. Tai at­li­ko vals­ty­bės val­do­ma, li­cen­ci­juo­ta pa­vo­jin­gų­jų at­lie­kų tvar­ky­mo ben­dro­vė „Tok­si­ka“.

Kaip sa­kė šios ben­dro­vės ko­mer­ci­jos di­rek­to­rius Lu­kas An­dro­na­vi­čius, „Tok­si­ka“ tu­rė­jo pa­ve­di­mą iš­rū­šiuo­ti ir iš­vež­ti tik pa­vo­jin­gą­sias at­lie­kas. Jis pa­tei­kė in­for­ma­ci­ją, kiek jų bu­vo iš­vež­ta: be­veik 680 to­nų su­de­gu­sios teks­ti­lės, me­ta­lų kor­dų su pe­le­nais atliekų, be­veik 5 tūkst. 560 to­nų miš­rios de­gė­sių frak­ci­jos, pe­le­nų, smul­kios gu­mos, šla­ko at­lie­kų, per 1 tūkst. 900 to­nų ap­de­gu­sių pa­dangų.

Iš vi­so iš „Eko­lo­gis­ti­kos“ gais­ra­vie­tės iš­ga­ben­ta per 8 tūkst. to­nų pa­vo­jin­gų­jų at­lie­kų. Jos pra­dė­tos vež­ti ne­il­gai tru­kus po gais­ro ir tai už­si­tę­sė dau­giau kaip ke­tu­ris mė­ne­sius.

Šios at­lie­kos iš­vež­tos į „Tok­si­kos“ pa­da­li­nį Šiau­lių ra­jo­ne, o čia tvar­kytos iki 2021 me­tų bir­že­lio.

L.An­dro­na­vi­čiaus tei­gi­mu, už „Eko­lo­gis­ti­kos“ gais­ra­vie­tės pa­vo­jin­gų­jų at­lie­kų tvar­ky­mą „Toksikai“ iš vals­ty­bės biu­dže­to bu­vo su­mo­kė­ta 2 mln. 653 tūkst. eu­rų be PVM.

Bau­džia­mą­ją by­lą su­da­ro 92 to­mai

2020-ųjų rug­sė­jo pa­bai­go­je Aly­taus apy­lin­kės teis­mui bu­vo per­duo­ta va­di­na­mo­ji Aly­taus gais­ro bau­džia­mo­ji by­la. Dėl šio gais­ro kal­ti­ni­mai pa­reikš­ti 5 fi­zi­niams as­me­nims ir 2 ju­ri­di­niams as­me­nims, pa­teik­ti ci­vi­li­niai ieš­ki­niai dėl pa­tir­tos tur­ti­nės ža­los at­ly­gi­ni­mo už dau­giau nei 7 mln. eu­rų. Vien gais­ro pa­da­ri­niams lik­vi­duo­ti iš vals­ty­bės re­zer­vo ar­ba ša­lies iž­do pa­nau­do­ta per 5 mln. eu­rų.

Kon­sta­tuo­ja­ma, kad gais­ro „Eko­lo­gis­ti­ko­je“ me­tu su­de­gė 2 tūkst. 202 to­nos pa­dan­gų.

Aly­taus apy­lin­kės teis­mo Aly­taus rū­muo­se nag­ri­nė­ja­mo­je šio­je bau­džia­mo­jo­je by­lo­je tarp fi­zi­nių ir ju­ri­di­nių as­me­nų, ku­riems pa­reikš­ti kal­ti­ni­mai, yra ir „Eko­lo­gis­ti­kos“ va­do­vas J.Ci­cė­nas. Jie kal­ti­na­mi dėl sis­te­min­go ap­lin­kos ap­sau­gos prie­žiū­ros ir nau­do­ji­mo tai­syk­lių pa­žei­di­mo, tur­to su­nai­ki­ni­mo dėl ne­at­sar­gu­mo, ap­gau­lin­gos ap­skai­tos tvar­ky­mo bei ne­tik­ro do­ku­men­to pa­ga­mi­ni­mo ir pa­nau­do­ji­mo.

By­lą su­da­ro 92 to­mai, yra 7 kal­ti­na­mie­ji, 133 as­me­nys, ku­riuos rei­kia ap­klaus­ti kaip nu­ken­tė­ju­siuo­sius, ci­vi­li­nių ieš­ko­vų at­sto­vus ir liu­dy­to­jus.

Ši bau­džia­mo­ji by­la tu­rė­jo bū­ti pra­dė­ta nag­ri­nė­ti 2020-ųjų gruo­dį, ta­čiau dėl ša­ly­je pa­skelb­to ko­ro­na­vi­ru­so ka­ran­ti­no nag­ri­nė­ji­mas bu­vo ati­dė­tas. 2021-ųjų ko­vo pa­bai­goje orga­ni­zuotas pirmas teismo posėdis.

2022 me­tų spa­lio–2022 me­tų gruo­džio mė­ne­siais vy­ku­siuo­se po­sė­džiuo­se ap­klaus­ti liu­dy­to­jai ir pra­dė­tos spe­cia­lis­tų ap­klau­sos.

Šių me­tų sau­sio pra­džio­je vy­ku­sia­me tei­sia­ma­ja­me po­sė­dy­je bu­vo tę­sia­mas su­si­pa­ži­ni­mas su byloje esan­čiais įro­dy­mais, ap­klaus­ti Ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­to spe­cia­lis­tai, pa­tei­kę iš­va­das dėl pa­da­ry­tos ža­los gam­tai.

Teis­me po­sė­džiai, su­si­ję su gais­ru „Eko­lo­gis­ti­ko­je“, šiuo me­tu nu­ma­ty­ti iki bir­že­lio pra­džios.

Rekomenduojami video