Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pa­si­ges­ta tri­jų mig­ran­tų juos iš­ve­žant iš Aly­taus

Va­kar, rug­sė­jo 27-ąją, apie 10 va­lan­dą 30 mi­nu­čių prie Aly­taus ae­ro­dro­mo ad­mi­nist­ra­ci­nio pa­sta­to, ku­ria­me nuo lie­pos pra­džios lai­ki­nai gy­ve­no ne­tei­sė­ti, Bal­ta­ru­si­jos ir Lie­tu­vos vals­ty­bi­nę sie­ną kir­tę mig­ran­tai, lau­kė mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos pa­sam­dy­tas au­to­bu­sas juos ar­tė­jant šil­dy­mo se­zo­nui iš­vež­ti į šil­do­mas pa­tal­pas. Ne­tru­kus pa­aiš­kė­jo, kad mig­ran­tai su sa­vo daik­tais ne­tel­pa į vie­ną au­to­bu­są, sa­vi­val­dy­bei te­ko or­ga­ni­zuo­ti ki­tą to­kią trans­por­to prie­mo­nę. Da­bar iš mi­nė­to ae­ro­dro­mo pa­sta­to bu­vo iš­ga­be­na­mi vy­rai, mo­te­rys iš­vež­tos dar rug­sė­jo 8-ąją. Į au­to­bu­są lai­pi­nant vy­rus, pa­si­ges­ta tri­jų. Rug­sė­jo 27-ąją apie 15 va­lan­dą jie dar ne­bu­vo su­ras­ti.

Iš­vež­ti lai­ki­nam ap­gy­ven­di­ni­mui dvie­jo­se už­kar­do­se

Lie­pos 3-iąją Pir­ma­ja­me Aly­tu­je esan­čio ae­ro­dro­mo ad­mi­nist­ra­ci­nia­me pa­sta­te, ku­rį val­do mies­to sa­vi­val­dy­bė, bu­vo ap­gy­ven­din­tas 71 ne­tei­sė­tas mig­ran­tas, kir­tęs Bal­ta­ru­si­jos ir Lie­tu­vos vals­ty­bi­nę sie­ną. Iš šio skai­čiaus – 20 mo­te­rų ir 51 vy­ras. Jie vi­si – iš Af­ri­kos vals­ty­bių.

Rug­sė­jo 8-ąją iš čia į Vil­niaus ra­jo­ne vei­kian­čią Me­di­nin­kų mo­du­li­nių na­me­lių sto­vyk­la­vie­tę bu­vo iš­vež­tos vi­sos mo­te­rys.

Lie­pos pa­bai­go­je dėl ki­lu­sio kon­flik­to tar­pu­sa­vy­je vie­nas vy­ras iš­ga­ben­tas į lai­ki­ną ap­gy­ven­di­ni­mo vie­tą Kap­čia­mies­ty­je ir į Aly­tų ne­bu­vo su­grą­žin­tas.

Tad va­kar, rug­sė­jo 27-ąją, iš ae­ro­dro­mo ad­mi­nist­ra­ci­nio pa­sta­to bu­vo iš­ve­ža­mi vi­si mig­ran­tai vy­rai. Jau apie 10 va­lan­dą 30 mi­nu­čių prie šios lai­ki­nos jų ap­gy­ven­di­ni­mo vie­tos lau­kė mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos pa­sam­dy­tas au­to­bu­sas. Maž­daug per va­lan­dą jie su­tiks­li­nus pa­var­des su daik­tais bu­vo su­so­din­ti į au­to­bu­są. Ke­lio­nei kiek­vie­nam bu­vo įtei­kia­mas mais­to da­vi­nys. Prieš tai jiems bu­vo at­lik­ti grei­tie­ji an­ti­ge­nų tes­tai dėl ko­ro­na­vi­ru­so, – šį in­fek­ci­ja nė vie­nam ne­nu­sta­ty­ta.

Ka­dan­gi mig­ran­tai tu­rė­jo pri­si­kau­pę daug daik­tų, sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jai te­ko or­ga­ni­zuo­ti ki­tą au­to­bu­są daik­tams per­vež­ti.

Mig­ran­tai vy­rai iš­vež­ti lai­ki­nam ap­gy­ven­di­ni­mui dvie­jo­se Vals­ty­bės sie­nos ap­sau­gos tar­ny­bos už­kar­do­se – Va­rė­nos ra­jo­no Ka­be­lių ir Vil­niaus ra­jo­no Pa­dva­rio­nių. Čia jie gy­vens šil­do­mo­se pa­tal­po­se, ta­čiau ne­tru­kus ga­li bū­ti per­vež­ti į ki­tas ne­tei­sė­tiems mig­ran­tams įkur­din­ti skir­tas pa­tal­pas.

Aly­taus ae­ro­dro­mo ad­mi­nist­ra­ci­nės pa­tal­pos, ku­rio­se da­bar gy­ve­no mig­ran­tai, šil­dy­mui nė­ra pri­tai­ky­tos, no­rint tai pa­da­ry­ti rei­kia, rei­kia įreng­ti šil­dy­mo sis­te­mas.

Vi­daus rei­ka­lų mi­nis­te­ri­ja yra da­vu­si pa­ža­dą iki spa­lio iš­ga­ben­ti vi­sus mig­ran­tus iš ne­šil­do­mų pa­tal­pų.

Nuo lie­pos iki šio mė­ne­sio pra­džios mies­to sa­vi­val­dy­bei mig­ran­tų iš­lai­ky­mas kai­na­vo apie 100 tūkst. eu­rų. Tai jų mai­ti­ni­mas, pirk­ta pa­ta­ly­nė, me­di­ka­men­tai, du­šų įren­gi­mas. Sa­vi­val­dy­bės pa­tir­tos iš­lai­dos kom­pen­suo­ja­mos iš vals­ty­bės biu­dže­to.

Te­ko guos­ti pas­to­riui

Iš Dzū­ki­jos sos­ti­nės iš­ly­dint mig­ran­tus su jais at­si­svei­kin­ti at­ėjęs Aly­taus lais­vų­jų krikš­čio­nių baž­ny­čios pas­to­rius Ma­ri­ja­nas Ko­zak sa­kė, kad jam daž­nai te­ko su jais ben­drau­ti: „Jiems bu­vo sun­ku gy­ven­ti ne­ži­no­my­bė­je, su­si­tvar­ky­ti su jaus­mais, psi­chi­ka. Jų tiks­las bu­vo pa­bėg­ti iš Af­ri­kos, kur jau­tė kai ku­rių re­li­gi­nių ben­druo­me­nių spau­di­mą.“

Iš­ve­žant mig­ran­tus pas­to­riui be­ne il­giau­siai te­ko ben­drau­ti su vie­nu vy­ru, ku­ris, pa­sak jo, ser­ga dep­re­si­ja ir ne­no­ri nie­kur iš Aly­taus iš­va­žiuo­ti. At­si­et jis sap­na­vo, kad pa­teks į ka­lė­ji­mą. Ta­čiau vy­rą vis dėl­to pa­vy­ko įkal­bė­ti sės­tis į au­to­bu­są. Mais­to da­vi­nio jis at­si­sa­kė. Pa­aiš­kė­jo, kad jis jau penk­ta die­na ne­val­go.

Pa­si­ges­ta tri­jų vy­rų, patalpos – ap­leis­to­s

Bai­giant so­din­ti į au­to­bu­są mig­ran­tus, grei­tai jų pa­si­ges­ta tri­jų. Pas­ta­ruo­ju me­tu juos sau­gan­tys Vie­šo­jo sau­gu­mo tar­ny­bos pa­rei­gū­nai kar­tu su da­bar bu­dė­ju­siais po­li­ci­nin­kais už­ėjo į ae­ro­dro­mo ad­mi­nist­ra­ci­nį pa­sta­tą, ap­žiū­rė­jo pa­tal­pas.

Ras­tos iš­lauž­tos du­rys į rū­sį, įtar­ta, kad ne­ras­ti mig­ran­tai ga­lė­jo pa­spruk­ti pro iš­dauž­tą rū­sio lan­gą, ant ku­rio bu­vo pa­ke­lia­mos me­ta­li­nės gro­tos.

Rug­sė­jo 27-ąją apie 15 va­lan­dą pa­si­ša­li­nę mig­ran­tai iš Aly­taus ae­ro­dro­mo pa­sta­to dar ne­bu­vo ras­ti.

Aly­taus ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Ko­mu­ni­ka­ci­jos po­sky­rio ve­dė­jos Kris­ti­nos Ja­nu­le­vi­čie­nės tei­gi­mu, per­žiū­rė­jus vaiz­do ste­bė­ji­mo ka­me­ras nu­sta­ty­ta, kad trys mig­ran­tai pa­si­ša­li­no rug­sė­jo 26-osios ry­te, toks įvy­kis po­li­ci­jo­je re­gisr­truo­tas rug­sė­jo 27-ąją, vyk­do­ma pa­si­ša­li­nu­sių mig­ran­tų pa­ieš­ka. Aly­taus po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai mig­ran­tus sau­go­jo tik pir­mą­sias tris sa­vai­tes, iki šiol jų sau­gu­mu rū­pi­no­si Vie­šo­jo sau­gu­mo tar­ny­ba, po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai šio­je te­ri­to­ri­jo­je tik pat­ru­liuodavo.

Po iš­ve­ži­mo ap­si­lan­kius mig­ran­tų ap­gy­ven­din­to­se pa­tal­po­se ae­ro­dro­mo ad­mi­nist­ra­ci­nia­me pa­sta­te, ga­li­ma bu­vo iš­vys­ti vaiz­dus kaip po ka­ro. Kam­ba­riuo­se – iš­mė­ty­ti įvai­riau­si daik­tai, mais­to li­ku­čiai, ap­leis­ti tu­a­le­tai. Ir kva­pas pa­tal­po­se – tik­rai ne­koks.

Rekomenduojami video