Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
„Pri­pra­to­me gy­ven­ti šil­tai, to­dėl da­bar ste­bi­na vis­a, kas že­miau –25 laips­nių“

Lie­tu­vos hid­ro­me­te­o­ro­lo­gi­jos tar­ny­bos vy­riau­sias spe­cia­lis­tas Gy­tis Va­lai­ka sa­ko, kad toks šal­tis, koks pa­spau­dė šio­mis nak­ti­mis, ga­li at­ro­dy­ti re­kor­di­nis ne­bent to­dėl, kad pri­pra­to­me gy­ven­ti šil­tai ir da­bar ste­bi­na vis­kas, kas že­miau 25 laips­nių šal­čio. „La­biau­siai re­kor­dų ti­kė­jo­si žur­na­lis­tai, ku­rie man pra­dė­jo skam­bin­ti jau sek­ma­die­nį“, – juo­kau­ja iš Aly­taus ki­lęs me­te­o­ro­lo­gas. Ir pri­me­na, kad Lie­tu­vos šal­čio re­kor­dai fik­suo­ti 1956 me­tų va­sa­rio 41 d. – tai bu­vo –42,9 laips­niai Ute­no­je ir 1940 me­tų sau­sio 25 d. – 40,5 laips­nio šalčio Va­rė­no­je.

„Pa­na­šu, kad nak­tį iš sau­sio 7-os į 8-ąją šal­čio po­lius bu­vo su­si­for­ma­vęs ties Za­ra­sais ir Daug­pi­liu. Lie­tu­vo­je šal­čiau­sia bu­vo Za­ra­suo­se, ša­lo iki –28,0, o ne­to­lie­se esan­čia­me Daug­pi­ly­je – net iki –29,5 laips­nių. Ten la­bai ne­daug pri­trū­ko iki spei­go, ta­čiau dau­go­kai trū­ko iki šal­čio re­kor­dų“, – sa­ko alytiškis meteorologas G.Va­lai­ka.

Nors Aly­tu­je yra įreng­ta vie­na se­niau­sių me­te­o­ro­lo­gi­jos sto­te­lių Lie­tu­vo­je, de­ja, jo­je fik­suo­ti tem­pe­ra­tū­ros ste­bė­ji­mai yra iš­li­kę tik la­bai frag­men­tiš­kai, da­lis, ma­tyt, su­nai­kin­ta ca­ri­nės Ru­si­jos ir Ant­ro­jo pa­sau­li­nio ka­ro lai­kais. Tai­gi apie re­kor­dus kal­bė­ti sun­ku.

„Bet ku­riuo at­ve­ju aki­vaiz­du, kad sau­sio 8-osios nak­tį Aly­tu­je fik­suo­tas –22,5 laips­nių šal­tu­kas yra to­li gra­žu ne re­kor­di­nis, nors nak­tis bu­vo šal­čiau­sia per pas­ta­ruo­sius tre­jus me­tus, nuo 2021-ųjų sau­sio ir va­sa­rio“, – pa­ste­bi G.Va­lai­ka. Bet gal­būt re­kor­di­nis bus lau­kia­mas tem­pe­ra­tū­ros šuo­lis aukš­tyn? Spe­cia­lis­tas sa­ko, kad ne. Mat to­kių reiš­ki­nių ste­bi­me vis daž­niau – pa­si­reiš­kia kli­ma­to kai­ta: „Ši­lu­mai šal­tį nu­ga­lė­ti la­bai sun­ku, bet vi­si žen­klai ro­do, kad tre­čia­die­nio die­ną Dzū­ki­jo­je jau tu­rė­si­me ato­drė­kį, nes pa­si­suks oro srau­tas nuo At­lan­to ir tar­si „iš­pūs“ šal­tį.“ Tie­sa, ne­il­gam. Pa­sak spe­cia­lis­to, po at­ši­li­mo at­eis leng­vas šal­tu­kas, o sa­vait­ga­lį, bent Ry­tų Lie­tu­vo­je, vėl pa­šals iki –20 °C.

„Po nau­jų me­tų pa­švie­čia sau­lė ir dau­ge­lis žmo­nių min­ty­se tar­si pra­de­da lauk­ti pa­va­sa­rio, at­ro­do jiems, kad žie­mos ne­be­bus. Bet šie­met aš ne­sku­bė­čiau žie­mos per anks­ti nu­ra­šy­ti – vi­si žen­klais ro­do il­ga­lai­kes šal­čio ten­den­ci­jas“, – sa­ko me­te­o­ro­lo­gas.

Aly­taus ra­jo­no Ka­les­nin­kų kai­me ak­ty­viai ūki­nin­kau­jan­tis fi­zi­kos moks­lų dak­ta­ras Al­fon­sas Pec­kus va­kar „Aly­taus nau­jie­noms“ sa­kė, kad iki –20 laips­nių Dzū­ki­jo­je nu­kri­tęs šal­tu­kas jo­kių blo­gų pa­da­ri­nių žem­dir­biams ne­at­neš. „Lau­kai pa­deng­ti pa­kan­ka­mu snie­go sluoks­niu. Jei­gu po prog­no­zuo­ja­mo ato­drė­kio ne­liks snie­go, o šal­tis vėl su­kaus­tys že­mę, ta­da nuos­to­lių ra­sis. Au­ga­lams ypač pa­vo­jin­gi be­snie­giai pe­ri­odai, kai per la­bai trum­pą lai­ką oro tem­pe­ra­tū­ra nuo 10 laips­nių ši­lu­mos nu­kren­ta iki –15 laips­nių šal­čio. Toks stai­gus po­ky­tis ypač pa­vo­jin­gas eg­zo­ti­niams au­ga­lams“, – tei­gia moks­li­nin­kas.

Rekomenduojami video