Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ryžtingas žingsnis jau žengtas

Petkūnų kaime vos vieno kambario butelyje gyvena truskavietė Jolanta – jauna keturių vaikų mama. Nei ištaigingo remonto, nei prausyklos bei tualeto patalpų neturintis butas – jaukus ir prižiūrėtas. Kiek kitaip atrodo apleistas bendro naudojimo koridorius, tačiau, kaip patikino čia gyvenanti moteris, visko susitvarkyti pati savo jėgomis ji nepajėgianti. Penkių asmenų šeima šiuo metu gyvena iš gaunamų pašalpų ir nedidelio Jolantos atlyginimo, kurio tikrai neužtenka taip reikiamiems daiktams.

Pajamų neužtenka

Vienišai moteriai, besirūpinančiai visais šeimos ir buitiniais reikalais, gaunant išties menkas pajamas, – nelengva. Jau paaugę mokyklą lankantys vaikai turi visokiausių poreikių ir troškimų, tačiau jų visų išpildyti viena mama neišgali. Todėl prie sunkiai besiverčiančios šeimos gerovės sukūrimo bent šiek tiek prisidėjo geradariai.

Grindys net iš Vilniaus rajono

Labiausiai šiai šeimai jų tvarkingame bute reikėjo pakeisti senas grindis. Jas šeimai dovanojo Vilniaus rajone įsikūrusi laminuotų medinių ir vinilinių grindų ir keraminių kaminų sistemų prekyba užsiimanti ir filialus Kėdainiuose, Panevėžyje, Jonavoje, Utenoje turinti UAB „Naujapolė“ ir jos savininkas Šarūnas Bira.

„Pats buvau studentas, gyvenau ne taip, kaip dabar, todėl puikiai suprantu, kaip gali būti sunku ir kaip kartais ta pagalba gali nušviesti žmonių gyvenimą. Galbūt dėl to visada stengiuosi padėti ir pagelbėti sunkiai besiverčiančioms šeimoms, žmonėms, kurie yra gyvenimo nuskriausti ir kuriems išties reikalinga pagalba.

Žinoma, pasitaiko, kai paprašo labai didelių sumų, deja, to įvykdyti mes nesame pajėgūs. Labiausiai norėtųsi, kad tos atskirties tarp turtingų ir neturtingų Lietuvoje išvis nebūtų, tačiau gyvenimas toks yra ir tai pakeisti nėra lengva.

Galima tik pasidžiaugti, kad atsiranda tokių nuostabių ir savo darbą su meile dirbančių žmonių kaip šio projekto vadovė Vitalija Surgautienė, kuri su užsidegimu ir dideliu noru viską organizuoja ir iš širdies dirba savo darbą.

Esu labai patenkintas, o kartu ir užtikrintas, kad tai, kas dovanota, pasieks tos šeimos namus“, – šneka Š. Bira.

Ruduo su gražia šypsena

Šeima, besidžiaugdama šia dovana, sulaukė dar vieną ne ką prastesnės žinios – jau rudenį keturių vaikų mama Jolanta galės džiaugtis gražesne šypsena – juk moteriai tai taip svarbu. Kėdainiuose Janušavos aikštėje įsikūrusio Odontologijos centro savininkė Agnė Bačkytė pasirūpins moters dantimis.

„Esame ne tik pelno siekianti organizacija, stengiamės prisidėti ir nemokamai sutvarkyti ar suprotezuoti dantis visada, kada tik galime.

Tokie darbai motyvuoja, džiugina širdį, kai žinai, kad žmogui, kuris iki tol skundėsi dantų problemomis, pagaliau jų nebeturi, todėl visada stengiamės pagelbėti žmonėms ir  sukurti nors mažą stebuklėlį jiems“, – atvirauja A. Bačkytė.

Džiaugiasi parama

Kukli keturių vaikų mama labai dėkinga jai padėjusiems žmonėms, dovanojusiems naujas grindis bei pasirūpinusiems jos išvaizda.

„Šį kartą kaip iš dangaus gavome paramą, esame aprūpinti ir rūbeliais, ir naujas grindis turėsime, ir visi tie išvaizdos pokyčiai. Iš tiesų labai džiaugiuosi ir esu be galo dėkinga, kad atsiranda žmonių, kurie prisideda ir nori padėti.

Gauta parama išties padėjo daug sutaupyti, juk tikrai nemažai išlaidų tam reiktų, o dabar pinigėlius galėsime išleisti kietiems būtiniems dalykams“, – tikina keturis vaikus auginanti Jolanta.

Žengė pirmąjį žingsnį

Šitiek gerumo pajutusi vienišos motinystės dalią išgyvenanti Jolanta nepraranda optimizmo ir toliau. Moteris įsitikinusi, kad jos šeimos gyvenimas anksčiau ar vėliau pagerės ir vargų su laiku bus tik mažiau. Smagiausia tai, kad daug išbandymų patyrusi Jolanta nori keistis.

„Gyvenimas nelengvas, nei su pirmuoju, nei su antruoju vyru negyvenu. Pastarasis buvo mėgėjas išgerti, todėl mažai prisidėdavo ir retai kada padėdavo man buityje. Tuomet šeimos padėtis buvo labai prasta.

Nebeiškentusi nuolatinių barnių dėl savo vaikų ir dėl pačios savęs išprašiau jį iš savo namų. Esu sau pažadėjusi, kad niekada nebeprisiimsiu to, kuris čia gerdavo.

Matydama tokį pavyzdį ir pati buvau išklydusi iš doros kelio – turėjau priklausomybių alkoholiui ir rūkalams, tačiau sugebėjau atsitiesti – mečiau gerti, mečiau rūkyti ir džiaugiuosi, kad tai padariau pati savo jėgomis.

Ir tikrai nėra taip, kad gyvenčiau vien iš vaikų pašalpų – kai tik gaunu darbo, dirbu. Dažniausiai tai būna darbas pas vietinius ūkininkus. Tik kad tų darbų kaime nėra tiek daug, vis dėlto kadangi vaikai jau paaugę, eina į mokyklą, todėl atsiveria didesnės galimybės dirbti. Tik dirbdama jaučiuosi stipri ir galinti mus išlaikyti, todėl tikrai labai stengsiuosi ir kitaip žiūrėsiu į gyvenimą“, – kalba Jolanta.

Ragina siekti dar didesnių pokyčių

Šiuo metu pastovaus darbo neturinčios moters noru siekti gražesnio ir užtikrintesnio gyvenimo savo vaikams džiaugėsi Jolantos vaikučiai, o didžiausios sėkmės pasikeitimų kelyje linkėjo Seimo nario Dariaus Kaminsko patarėjas Arūnas Kacevičius, Truskavos seniūnijos socialinė darbuotoja Irma Gustienė ir labdaros ir paramos fondo „Viltis–Vikonda“ vykdomo projekto „Paramos ir pagalbos grupės – tiems, kas nori keistis“ organizatorė Vitalija Surgautienė.

„Jolanta, jūs jau padedate sau, radote jėgų pirmam žingsniui, o tokį pavyzdį matydami jūsų vaikai seks juo – svarbiausia neišklysti, siekti dar didesnių pokyčių savo gyvenime ir stengtis, kad tas rodomas pavyzdys būtų geras ir gražus.

Matydami kitą gyvenimą ir žinodami, kad gali būti geriau, jie neleis sau klysti ir panaudos tą patirtį augindami ir savo vaikus“, – mintimis dalijasi A. Kacevičius.

Bėdos rėmėjams nesvetimos

Prie labdaros ir paramos fondo „Viltis–Vikonda“ įgyvendinamo aktualaus projekto „Paramos ir pagalbos grupės – tiems, kas nori keistis“ rėmimo prisideda Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei Kėdainių rajono savivaldybė. Papildomą finansavimą projektui teikiančios Kėdainių krašto kredito unijos savininko Egidijaus Žaltausko nuomone, remti vietines bendruomenes – jų pareiga.

„Esame socialiai atsakinga kredito įstaiga, kurios veikla ir yra daugiau paremta tokia socialine bankininkyste, kada mūsų uždirbtas pelnas yra skiriamas vietinėms bendruomenėms bei kitokioms problemoms spręsti.

Jau nebe pirmą kartą prisidedame, esame ir bendruomenių projektą turėję, ir „Bėdų turguje“ pirkę bėdų, todėl situacijos, kai žmonėms iš tiesų sunku mums nesvetimos“, – akcentuoja E. Žaltauskas.

Suteikia konsultacijas

Taip pat svarbu paminėti, kad, be vykdomo projekto, yra suteikiamos ir individualios psichologo konsultacijos įvairiose seniūnijose, kurių metu iš arčiau prisiliečiant prie kiekvienos šeimos gyvenimo, galima apčiuopti iškilusias problemas ir rasti tam tinkamus sprendimo būdus.

„Didelę įtaką Jolantos gyvenimo pokyčiams turėjo psichologė, nes būtent po jos konsultacijų Jolanta žengė ryžtingą žingsnį pokyčių šeimoje link ir suprato, kad gyvenime labiausiai reikia rūpintis ir mylėti save ir savo šeimą“, – pasakoja Truskavos seniūnijos socialinė darbuotoja I. Gustienė.

Dirba visa komanda

Projekto organizatorė V. Surgautienė tikina, kad apsispręsdama pagelbėti šeimoms nedaro to viena, tą daro visa komanda – tik su tokia puikia komanda projektas pasiekia ženklių rezultatų.

„Tiesdami pagalbos ranką mes telkiamės draugėn – tik kartu su koncerno „Vikonda“ valdybos pirmininke ir fondo „Viltis–Vikonda“ steigėja Jolanta Blažyte, jos visuomenine patarėja Nijole Naujokiene, kuri jautriai reaguoja į visas situacijas ir palaiko inicijuojamas idėjas, Seimo nario Dariaus Kaminsko patarėju Arūnu Kacevičiumi ir su mūsų projektą paremti sutikusiais geradariais, kuriems esu labai dėkinga, galime pasiekti pagrindinį mus vienijantį tikslą – suteikti pagalbą tiems, kam to labiausiai reikia ir gerumu apgaubti kuo didesnį skaičių asmenų, kuriems reikalinga pagalba“, – pabrėžia projekto organizatorė V. Surgautienė ir ragina nelikti abejingiems ir telktis tuos, kuriems nesvetima atjauta.

 

Džestina BORODINAITĖ

www.rinkosaikste.lt

Rekomenduojami video