Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
„Sa­ka­lė­ly­je” sre­bia­ma ne­ei­li­nė val­dy­mo ko­šė

Aly­taus „Sa­ka­lė­lio“ pra­di­nė­je mo­kyk­lo­je pas­ta­ruo­ju me­tu su­si­klos­tė ne­ei­li­nė si­tu­a­ci­ja. Dar sau­sio pra­džio­je dvi šios švie­ti­mo įstai­gos dar­buo­to­jos di­rek­to­rei pa­ra­šė pra­šy­mus at­leis­ti iš dar­bo. Sau­sio vi­du­ry­je mo­kyk­los va­do­vė pra­šy­mus ten­ki­no ir tuoj pat įgi­jo ne­dar­bin­gu­mą, ne­pa­ra­šy­da­ma įsa­ky­mų jas at­leis­ti.

 Pa­gal mo­kyk­lo­je esan­čius pa­rei­gy­bių ap­ra­šy­mus vie­na iš pra­šan­čių­jų at­leis­ti iš dar­bo pra­dė­jo lai­ki­nai vyk­dy­ti di­rek­to­riaus funk­ci­jas. Taip jau su­si­klos­tė, kad pra­ėju­sios sa­vai­tės pa­bai­go­je „Sod­ra“ bu­vo in­for­muo­ta apie nu­trauk­tas dar­bo su­tar­tis su pra­šy­mus at­leis­ti iš dar­bo pa­tei­ku­sio­mis dar­buo­to­jo­mis, tik ne­aiš­ku, ko­kiu pa­grin­du su jo­mis nu­trauk­tos šios su­tar­tys.

Kon­flik­ti­nė pa­dė­tis – nuo šių moks­lo me­tų pra­džios

Dar per­nykš­tę va­sa­rą Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Švie­ti­mo ir spor­to sky­rių pa­sie­kė „Sa­ka­lė­lio“ pra­di­nės mo­kyk­los ben­druo­me­nės nu­si­skun­di­mai dėl no­ri­mos at­leis­ti iš dar­bo vie­nos mo­ky­to­jos ir nu­ma­ty­tos keis­ti mo­kyk­los vi­daus struk­tū­ros. Ne­va taip su­si­do­ro­ja­ma su „Sa­ka­lė­lio“ di­rek­to­rei Vir­gi­ni­jai Vi­tuns­kai­tei ne­įtin­kan­čiais dar­buo­to­jais.

Tik pra­si­dė­jus moks­lo me­tams, per­nykš­čio rug­sė­jo pra­džio­je, mo­kyk­lo­je ap­si­lan­kė mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rių ir sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus spe­cia­lis­tų ko­man­da. Di­rek­to­rei bu­vo pa­teik­ti ke­li pa­siū­ly­mai, kaip reik­tų ban­dy­ti spręs­ti at­si­ran­dan­čius ne­su­ta­ri­mus. Net re­ko­men­duo­ta pa­si­nau­do­ti me­dia­to­riaus – as­mens, spren­džian­čio gin­čą tarp ša­lių, pa­slau­go­mis.

Rug­sė­jo vi­du­ry­je mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus ve­dė­jas Vy­tuo­lis Va­lū­nas pats pa­skam­bi­no „Sa­ka­lė­lio“ di­rek­to­rei V.Vi­tuns­kai­tei ir pa­si­tei­ra­vo, ar ap­si­spręs­ta dėl me­dia­to­riaus. Jam bu­vo pra­neš­ta, kad dau­gu­ma ben­druo­me­nės vis dėl­to pa­gei­dau­ja mi­nė­to spe­cia­lis­to pa­gal­bos.

Šian­dien aiš­ku, kad me­dia­to­riaus mo­kyk­lo­je ne­bu­vo iki šiol. Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus ve­dė­jo tei­gi­mu, gal­būt nu­spręs­ta, kad jo ne­rei­kia, nes si­tu­a­ci­ja kei­čia­si.

Ta­čiau apie tai, kad si­tu­a­ci­ja „Sa­ka­lė­ly­je“ ne­pa­ge­rė­jo, liu­di­ja šie­me­čio sau­sio 4-ąją mo­kyk­los di­rek­to­rei įteik­ti dvie­jų dar­buo­to­jų – an­glų kal­bos mo­ky­to­jos ir mo­ky­mo da­lies ad­mi­nist­ra­to­rės bei raš­ti­nės ad­mi­nist­ra­to­rės – pra­šy­mai nuo sau­sio 23-io­sios at­leis­ti iš dar­bo. Abi nu­ro­dė prak­tiš­kai tas pa­čias prie­žas­tis – pas­ta­ruo­ju me­tu esan­čią ne­ma­lo­nią, bau­gi­nan­čią, že­mi­nan­čią, įžei­džian­čią dar­bo ap­lin­ką, psi­cho­lo­gi­nį smur­tą, ku­ris pa­si­reiš­kia ig­no­ra­vi­mu, ne­pa­grįs­tais kal­ti­ni­mais, pa­sie­ki­mų nu­ver­ti­ni­mais.

Jos iš dar­bo pa­pra­šė at­leis­ti nuo sau­sio 23-io­sios.

Ko­kiu pa­grin­du jos bu­vo at­leis­tos?

Sau­sio 20-ąją jos jau ga­vo pri­klau­san­čias iš­mo­kas, „Sod­ra“ bu­vo in­for­muo­ta apie nu­trauk­tas dar­bo su­tar­tis. Ta­čiau iš­ky­la klau­si­mas, ko­kiu pa­grin­du jos bu­vo at­leis­tos iš dar­bo, nes mo­kyk­los di­rek­to­rės įsa­ky­mu tai pa­da­ry­ta ne­bu­vo.

Sau­sio 13-ąją ji raš­tu pa­tvir­ti­no, kad pra­šy­mus ten­ki­na. O sau­sio 16-ąją įgi­jo ne­dar­bin­gu­mą, ku­rį tu­ri iki šiol. Pa­gal pa­rei­gy­bių ap­ra­šy­mus V.Vi­tuns­kai­tę ėmė pa­va­duo­ti pra­šy­mą at­leis­ti iš dar­bo pa­ra­šiu­si an­glų kal­bos mo­ky­to­ja, mo­ky­mo da­lies ad­mi­nist­ra­to­rė, ji to­kių įsa­ky­mų ne­pa­si­ra­šė.

Ji iš dar­bo at­leis­ti, pa­vyz­džiui, sa­vęs ir ne­ga­lė­jo. To­kios val­dy­mo ko­šės dar ne­bū­ta nė vie­no­je mies­to švie­ti­mo įstai­go­je. Iš at­siųs­tų su­si­ra­ši­nė­ji­mų su mo­kyk­los di­rek­to­re ma­ty­ti, kad ji dar­bi­nius ry­šius pa­lai­kė ir tu­rė­da­ma ne­dar­bin­gu­mą.

Kas ėmė srėb­ti to­kią ko­šę?

Šios sa­vai­tės pra­džio­je Švie­ti­mo ir spor­to sky­rius pir­ma­sis ėmė­si tvar­ky­ti ne­įpras­tai su­si­klos­čiu­sių val­dy­mo rei­ka­lų „Sa­ka­lė­ly­je“. Pra­šy­mus at­leis­ti iš dar­bo pa­ra­šiu­sioms dar­buo­to­joms nu­ro­dy­ta at­ei­ti į dar­bą sau­sio 23-iąją. Svars­ty­tos ke­lios iš­ei­tys, kaip iš­bris­ti iš to­kios si­tu­a­ci­jos.

Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus ve­dė­jo V.Va­lū­no tvir­ti­ni­mu, jei „Sa­ka­lė­lio“ di­rek­to­rė bū­tų no­rė­ju­si pa­si­ra­šy­ti įsa­ky­mus dėl dar­buo­to­jų at­lei­di­mo, ga­lė­jo tai pa­da­ry­ti, ne­bū­tų pri­vi­ru­si to­kios ko­šės. Kas gali paneigti, kad direktorė taip norėjo pasi­ty­čioti iš atleidžiamų darbuo­tojų.

Sau­sio 23-iąją Aly­taus mies­to me­ras Ne­ri­jus Ce­siu­lis pa­si­ra­šė po­tvar­kį, ku­riuo nuo tos die­nos nu­trauk­ta dar­bo su­tar­tis su an­glų kal­bos mo­ky­to­ja, mo­ky­mo da­lies ad­mi­nist­ra­to­re, lai­ki­nai vyk­dan­čia mo­kyk­los di­rek­to­rės funk­ci­jas. Taip jau su­si­klos­tė, kad vie­ną­kart dėl šios dar­buo­to­jos at­lei­di­mo ne­tei­sin­gai bu­vo in­for­muo­ta „Sod­ra“, o dar­bo su­tar­tis nu­trauk­ta me­ro po­tvar­kiu.

Nuo sau­sio 24-osios me­ras taip pat sa­vo po­tvar­kiu lai­ki­nai va­do­vau­ti „Sa­ka­lė­liui“ pa­sky­rė šios mo­kyk­los Ūkio ir ben­drų­jų rei­ka­lų ad­mi­nist­ra­to­rę Si­mo­ną Mar­čiu­lai­tie­nę. Pas­ta­ro­sios pa­si­tei­ra­vus, ko­kiu pa­grin­du da­bar jau bu­vu­sioms mo­kyk­los dar­buo­to­joms sau­sio 20-ąją bu­vo iš­mo­kė­tos pri­klau­san­čios iš­mo­kos ir pra­neš­ta „Sod­rai“ apie at­lei­di­mą, ji pa­reiš­kė, kad tai pa­sa­ky­tų va­do­vas. Su V.Vi­tuns­kai­te su­si­siek­ti ne­pa­vy­ko.

At­leis­tos dar­buo­to­jos ke­ti­na ieš­ko­ti tei­si­nės pa­gal­bos

At­leis­ta iš dar­bo lai­ki­nai mo­kyk­los di­rek­to­riaus funk­ci­jas vyk­džiu­si dar­buo­to­ja, taip pat ir ki­ta ke­ti­na ieš­ko­ti tei­si­nės pa­gal­bos, spren­džiant jų at­lei­di­mą. Lai­ki­nai „Sa­ka­lė­liui“ va­do­va­vu­si an­glų kal­bos mo­ky­to­ja ir mo­ky­mo da­lies ad­mi­nist­ra­to­rė sa­kė ne­su­pran­tan­ti, kaip me­ras ga­lė­jo ją at­leis­ti, nes jis nė­ra jos darb­da­vys, da­bar at­seit taip iš­ei­na, kad meras iš dar­bo at­lei­do an­glų kal­bos mo­ky­to­ją. Mano, kad tai aki­vaizdus mero įgaliojimų virši­jimas.

Ka­dan­gi mo­kyk­los raš­ti­nės ad­mi­nist­ra­to­rė at­leis­ta ne­tu­rint „Sa­ka­lė­lio“ va­do­vo įsa­ky­mo, ji taip pat ne­ke­ti­na su tuo su­si­tai­ky­ti.

„Da­bar si­tu­a­ci­ja to­kia, kad me­ras at­lei­do an­glų kal­bos mo­ky­to­ją, o tai ne jo kom­pe­ten­ci­ja. Taip ne­ga­li bū­ti“

Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos Kul­tū­ros, švie­ti­mo ir spor­to ko­mi­te­to na­rė Lau­ra Ra­dze­vi­čiū­tė pa­ren­gė ir, kaip pa­ti sa­ko, už­re­gist­ra­vo tarnybinį pra­ne­ši­mą apie da­bar­ti­nę pa­dė­tį „Sa­ka­lė­ly­je“ mies­to me­rui, jos at­sto­vau­ja­mam ko­mi­te­tui, vi­siems ta­ry­bos na­riams, švie­ti­mo sis­te­mos prof­są­jun­gie­čiams. Pra­šo­ma ini­ci­juo­ti tar­ny­bi­nį pa­tik­ri­ni­mą šio­je mo­kyk­lo­je ir pri­im­ti spren­di­mus dėl di­rek­to­rės V.Vitunskaitės veiks­mų tei­sė­tu­mo, išsiaiškinti, ko­kiu pa­grin­du „Sod­rai“ pra­neš­ta apie dvie­jų dar­buo­to­jų so­cia­li­nio drau­di­mo pa­bai­gą ir ko­kiu pa­grin­du me­ras at­lei­do lai­ki­ną­ją „Sa­ka­lė­lio“ di­rek­to­rę iš pa­rei­gų.

„Da­bar iš tiesų si­tu­a­ci­ja to­kia, kad me­ras at­lei­do an­glų kal­bos mo­ky­to­ją, o tai ne jo kom­pe­ten­ci­ja. Taip dar nė­ra bu­vę ir ne­ga­li bū­ti“, – įsitiki­nusi L.Radzevičiūtė.

Ji sakė, kad me­ras, įver­tin­da­mas si­tu­a­ci­jos su­dė­tin­gu­mą, pir­miau­siai tu­rė­jo pa­skir­ti lai­ki­nai, iki kol di­rek­to­rei baig­sis ne­darb­ingu­mas, ei­nan­tį di­rek­to­riaus pa­rei­gas as­me­nį, o ne sku­bė­ti atleisti an­glų kal­bos mo­ky­to­ją, ku­rios pa­rei­gy­bės in­struk­cijo­je bu­vo įrašy­tas di­rek­to­rės pa­va­da­vi­mas jos li­gos ir atos­to­gų at­ve­jais: „Jau čia ne tik di­rek­to­rė ty­čio­ja­si iš dar­buo­to­jų, bet ir me­ras. Be­je, šiuo at­ve­ju, manau, iš­min­tin­giau­sias žings­nis bū­tų bu­vęs pa­va­duo­jan­čiu as­me­niu pa­skir­ti žmo­gų iš sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nis­traci­jos Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus.“

L.Radze­vi­čiū­tės teigimu, įver­ti­nus vi­sas fak­ti­nes ap­lin­ky­bes ir vi­są šią si­tu­a­ci­ją, aki­vaiz­du, kad ,,Sa­ka­lė­lio“ pra­di­nės mo­kyk­los di­rek­to­rė V.Vi­tuns­kai­tė tu­ri mies­to me­ro N.Ce­siu­lio bei vi­ce­me­rės Jur­gi­tos Šu­ke­vi­čie­nės už­nu­ga­rį, to­dėl nie­kas ne tik kad ne­si­i­ma iš es­mės spręs­ti su­si­da­riu­sios padėties, bet ir ap­si­me­ta, jog nie­ko blo­go šio­je įstai­go­je ne­vyks­ta, ne­už­kar­domas aki­vaiz­dus mo­bin­gas bei ne­igia­ma psich­olo­gi­nė at­mo­sfe­ra „Sakalėlyje”.

Rekomenduojami video