Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Sniego valymas vieniems pramoga, kitiems – pareiga

Iškritus pirmajam gausiam sniegui išsyk atsirado nemažai papildomo darbo. Savo namų kieme sniegą nukasti gali būti netgi malonumas ir savotiška pramoga, tuo metu sutvarkyti viešas erdves savų pajėgumų jau gali būti negana.

Ledą nuvalė kareiviai

Ant Agluonos upės ledo areną po atviru dangumi įrenginėjantiems biržiečiams entuziastams vieniems kovoti su sniegu pasirodė per sunki užduotis. Jie kreipėsi pagalbos ir jos sulaukė. Gausios pagalbos pajėgos atvyko net iš Panevėžio - Biržuose viešėjo Karaliaus Mindaugo husarų bataliono kareivių būrys. „Bandėme keliese pamainomis ledą valyti su kastuvais. Sniego nemažai, tad būtumėm užtrukę gal savaitę. Ir tai tik su sąlyga, jei nebūtų vėl pasnigę. Tad ir kilo idėja į pagalbą pasikviesti kareivius. Išėjo suorganizuoti taip, kad šauktiniams nemokamai bus surengta ekskursija po Biržų pilį ir muziejų, o už tai jie nuvalys upės ledą, kur bus padaryta čiuožykla. Esam dėkingi kareiviams už jų geranoriškumą“, - sakė iniciatyvus biržietis Ričardas Marinskas.

Karaliaus Mindaugo husarų bataliono šauktiniai ir savanoriai kareiviai išpildė susitarimą. Antradienį apie dvi valandas praleidę muziejuje jie jau gerokai po vidurdienio pasirodė ant upės vagos ir energingai ėmėsi sniego valymo darbų. Stebint juos atrodė, kad toks darbas jų nebaugino ir sniegą jauni vyrai kasa su entuziazmu.

Pasak vieno iš vadovaujančių kareivių, į Biržus juos pakvietė vieno iš šauktinių tėvas. Kelionė ir pasikeitęs dienos režimas kareiviams patiko, nes dienotvarkė kartais tampa pakankamai monotoniška.

Kareiviai nuvalė nemažą upės ledo plotą, ant kurio jau buvo galima lieti vandenį ir paruošti čiuožyklą.

Pėsčiųjų tako valymas

Antradienį įnirtingai su sniego kastuvais žmonės darbavosi ne tik ant čiuožyklos, bet ir ant pėsčiųjų ir dviračių tako, jungiančio Biržus ir Rinkuškius. Nors ant tako dirbančiųjų pajėgos buvo gal dešimt kartų mažesnės nei ant čiuožyklos, bet užmojai - nė per nago juodymą ne mažesni.

Trise kastuvais valyti bemaž 2 kilometrų dviračių tako ruožą – iššūkis nemenkas. Kastuvais dirbančius vyrus išvydę biržiečiai stebėjosi, kad šiais laikais sniegą vis dar kasti tenka rankomis. Ir dar tokioje vietoje, kur lengvai pravažiuotų sniegą valanti technika.

„Rodos, verčiau jau močiutei kiemą ar įvažiavimą nukasti, o ne ilgiausią pėsčiųjų taką. Čia juk traktoriukas laisvai galėtų sniegą nustumti ir užtruktų ne visą dieną, o penkias minutes“, - stebėjosi Rinkuškių gatve važiavusi moteris.

Pasirodo, sniegą Rinkuškiuose kasė ne kokie entuziastai geradariai, o už pašalpas atidirbantys asmenys. Ir jų tikslas buvo nuvalyti ne visą palei ežerą nusidriekusį taką, o tik Širvėnos seniūnijai priklausančias teritorijas.

„Sniegas buvo valomas tik seniūnijai priklausančioje teritorijose. Už pašalpas atidirbantys vyrai valė dviračių ir pėsčiųjų tako dalį tik iki posūkio į P. Kalpoko gatvę, taip pat šioje gatvėje esantį taką. Prižiūrimų takų daugėja, žmonių nėra ir reiktų svarstyti apie universalios technikos, su kuria žiemą būtų galima valyti sniegą, o vasarą pjauti žolę, įsigijimą“, - sakė laikinai Širvėnos seniūnijai vadovaujantis Saulius Eigirdas.

Simonas Gudas

Biržų krašto laikraštis Šiaurės rytai

Rekomenduojami video